Költői, szerény és szokatlan az épülő sarkvidéki bálnamegfigyelő hely

A készülő bálnamegfigyelő hely tervezésére kíírt pályázatot egy olyan épület nyerte, mely természetes módon illeszkedik a tájba.

A BálnaDorte Mandrup

A 2019 tavaszán meghirdetett versenyt az északi sarkkörtől 300 km-re északra fekvő Andøya-sziget egyik településére, Andenesre írták ki, számol be róla a pályázat nyertese, a Dorte Mandrup

A tetőről érintetlen kilátás nyílik az óceánra és az égen táncoló északi fényreDorte Mandrup

Az ehhez hasonló északi területekkel ellentétben itt a Golf-áramlat barátságos éghajlatot teremt. A robusztus hegyek és a hatalmas óceán drámai tájat eredményeznek, ami a víz felszíne alatt folytatódik.

A tető kőborítása idővel fel fog aprózódni, így még inkább elmosódik a határ az épület és a sziklás táj közöttDorte Mandrup

A parttól csupán néhány mérföldnyire fekszik a Bleiksdjupa mélytengeri völgy, ahol a vándorló bálnák elhaladnak.

Andenes így a bálnák megfigyelésére a világon az egyik legalkalmasabb hely, ezért is épül itt a látnivaló: a csodálatos víz alatti világ szélén.

Hatalmas ablakok teremtenek vizuális kapcsolatot a táj és a kiállítótér közöttDorte Mandrup

Ez a távoli hely már most 50000 látogatót vonz évente, és a Bálnának nevezett épülettől azt várják, hogy jelentősen fel fogja lendíteni a turizmust. Az épület természetes dombként emelkedik ki a sziklás partok közül, a hullámzó tető felszínét kő borítja. Ez idővel fel fog aprózódni, így az épület még inkább beleolvad majd a fenséges tájba. A tetőről érintetlen kilátás nyílik az óceánra, a hegyekre, az éjféli napra vagy az égen táncoló északi fényre.

Az épület a bálnák történetét meséli elDorte Mandrup

A pályázat zsűrielnöke Børre Berglund szerint a terv:

Költői és visszafogott, ugyanakkor nagyon izgalmas és szokatlan."

Lent hatalmas ablakok biztosítanak szabad kilátást a szigetvilágra, vizuális kapcsolatot hozva létre a táj és a kiállítóterek között. Az épületben, mely várhatóan 2022-ben nyílik majd meg, a kiállítás mellett helyet kapnak irodák, kávézók és bolt is.

A beslő terekben lesz kiállítótér, kávézók és boltokDorte Mandrup

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek