Kiderült, melyik nemzet Európa legnagyobb madárrajongója

A Birdlife International jótékonysági szervezete szerint a madármegfigyelés a világ egyik legnépszerűbb időtöltése. Kanadában az emberek több időt töltenek madárfigyeléssel, mint kertészkedéssel, Kínában pedig évente 40 százalékkal növekszik a hobbi-madármegfigyelők száma. Az Egyesült Államokban hivatalos hónapot is kijelöltek a kertek ékes díszeinek gondozására: februárban tartják a nemzeti madáretetés hónapját – olvasható a World Economic Forum cikkében.

Télen fokozottan figyelni kell a védtelen, élelmet kereső madarakraForrás: Anita Menger/Pixabay

Európában szintén nagy népszerűségnek örvend a madarak megfigyelése, etetése. A madárrajongó országok közül leginkább Nagy-Britannia emelkedik ki ebben a mezőnyben, aminek köszönhetően  folyamatosan gazdagodik kertjeik madárállománya. Egy kutatás szerint a brit háztartások legalább fele foglalkozik a kertjükben található madarakkal: fészkeket, madáretetőket, élelmet helyeznek el kertjeikben, emiatt soha nem látott mennyiségű és fajtájú madár lepi el otthonaik környékét.

Nagy-Britanniában a kertek a városi földterület mintegy egynegyedét teszik ki, és 133 madárfajnak adnak otthont, amelyek az ország fajainak több mint a felét képviselik.

Az egyik legfontosabb megállapítás az volt, hogy olyan madarak, amelyek korábban csak ritkán jelentek meg a kertekben, mára megszokottá váltak. A két legnagyobb nyertes a sármány és az erdei galamb, amelyek száma a megfigyelések szerint több, mint 80 százaklékra ugrott az 1973-as alig 20 százalékról. Az 1970-es években a madáretetők leggyakoribb vendégei a házi veréb és seregély voltak, ezek továbbra is a leggyakrabban megfigyelhető fajták. A kutatók megállapították hogy a kertekben biztosított bő takarmány nagyobb hatást gyakorol a fajgazdagságra és sokféleségükre, mint a temészetes élőhelyek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek