A WHO sem támogatja, hogy az utazás kötelező oltáshoz legyen kötve

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki ülésén bejelentette, nem ért egyet azzal, hogy a nemzetközi utazás feltételeként határozzák meg a COVID-19 oltás beadását. Túl nagy a vakcinák hatékonyságával kapcsolatos információhiány, és korlátozott a hozzáférés az oltóanyagokhoz – olvasható a Reuters pénteki cikkében.

A WHO 19 független szakértőből álló bizottsága az elmúlt egyéves időszakban a hatodik ülését tartotta pénteken azt követően, hogy a regisztrált fertőzöttek száma a világban meghaladta a 90 milliót, a halálesetek száma pedig elérte a két milliót.

A WHO szerint azt is fontos lenne megérteni, hogy a megkapott oltásról szóló igazolás nem mentesítheti a nemzetközi utazókat az egyéb utazási kockázat csökkentésére vonatkozó intézkedések betartása alól. Márpedig a világ országaiban nagyon eltérőek a védekezési módok, különböző a tesztelések száma, a karantén időtartama, nehéz követni, hol és milyen intézkedések vannak érvényben.

Forrás: Shutterstock / Készítette: Viacheslav Lopatin

Mike Ryan, a WHO vezető szakértője szerint „jelenleg még nincs elég tudományos bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az oltások valóban gátolják a vírus terjedését, és nincs elég oltóanyag sem; vagyis nem most kellene feleslegesen egy utazási korlátozást bevezetnünk". A WHO a pénteki ülésen összefoglalt ajánlását már kiküldte a szervezet minden tagállamának, és egyúttal sürgette az országokat, hogy kövessék nyomon az olyan vírusvariánsokat, mint amelyeket Nagy-Britannia és Dél-Afrika is azonosított, és figyeljék, értékeljék az oltások, gyógyszerek és diagnosztikai tesztek hatékonyságát.

Néhány nappal korábban a Turisztikai Világtanács is bejelentette, hogy ők sem tennék kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát az utazásokhoz. A szervezet vezetője szerint ez a lépés ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció – minderről itt olvashat részletesen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek