Miért maradna örökké csak álom? Tervezze meg most élete nagy utazását!

Régi vágású utazók biztosan jól ismerik azt az érzést, amikor kiteregetik maguk elé a hatalmas térképeket, kézközelbe kerül az atlasz, indul a böngészés a sok csodálatos név világában, melyek önmagukban is olyan gyötrő vágyat szülnek, amit nagyon nehéz legyűrni. Atlasszal, internettel, telefonnal – mindegy, hogyan és mikor merül el nyakig az utazásokról szóló álmodozásban, ennek nem kell ennyiben maradnia. Hisz miért is ne? Az, hogy kitaláljuk, utánanézünk, gyűjtünk rá, olvasunk róla, még nem jelenti, hogy kötelező elmenni arra a bizonyos útra. Mert ki tudja, lehet, hogy eszünkbe jut egy még annál is jobb.

Tervezgetés – feltételes módban

A bakancslistás utak többsége olyan, hogy nem lehet a hétvégén letudni, sőt, nagy részüket akár egyéves előkészítés is megelőzheti. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy a különleges helyszínekre nem olcsó eljutni, a másik, hogy némely helyen limitált a turisták létszáma. Teljesen egyéni, hogy kinek mi az az álomutazás, amibe hajlandó ennyi időt és pénzt fektetni, főleg a jelenlegi, bizonytalan körülmények között, amikor simán benne lehet, hogy belecsúszik egy újabb karanténba a világ.

De ettől még nemcsak álmodozni, hanem tervezni is lehet – meg persze pénzt gyűjteni –, és bebiztosítani a helyünket például egy Antarktiszra induló kiránduláson. És bár ez talán már mindenkinél rutin, mi sem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy most aztán főleg el kell olvasni minden apró betűs részt az utak lemondásával kapcsolatban, hogy a nagy várakozásból ne nagy csalódás legyen.

Kövesse a rózsaszín szirmokat Japánban!

Japánban hirtelen nagyon sok olyan helyet fel tudnánk sorolni, amit egyszer az életben látni kell. De ha nagyon-nagyon le kellene szűkíteni a kört, azért a cseresznyevirágzást egészen biztosan nem hagynánk ki. Mivel a következő szépséges esemény csak egy szűk év múlva esedékes, ezért most szépen neki lehet ülni kitalálni az utat.

Japán cseresznyevirágzásForrás: Phattana Stock/Shutterstock

Többféle lehetőség is adódik, van például olyan egyhetes út, amely Tokióból indul Kiotó felé és Oszakában ér véget, így körülbelül ezer látnivaló csatlakozik be a szemkápráztató virágtenger mellé. Persze nem kell egy hétre leszűkíteni az utat, tarthat simán tovább is, vagy akár egy olyan túrát is választhatunk, ahol még a fürdőző hómajmokat, azaz japán makákókat is megmutatják nekünk.

Japán a Travelón

Kíváncsi arra, hogy turistaként mit nem szabad kihagyni Japánban? Nézze meg a tízes listánkat itt! És arra, hogy mire kell ügyelni az eltérő illemszabályok miatt? Olvassa el itt! Nem szereti a szusit? Ezeket a különlegességeket attól még érdemes megkóstolnia! De vannak cikkeink a legmeglepőbb japán szokásokról, sőt, még arról is, hogy ezek közül a korábban megkérdezett olvasóink miket vennének át szívesen. Azt pedig, hogy miért kellene ismeretlenekre lövöldözni a kezünkkel Oszakában járva, vagy, hogy hol szerezzük be a szuvenírt, ha nem szeretnénk sokat költeni, már az Oszakai Egyetem magyarul tanuló japán diákjaitól tudtuk meg.

Az inkáktól a darwinizmus bölcsőjéig

Ha pedig már a világ másik végén vagyunk képzeletben, akkor mi lenne, ha nem kapkodnánk, hanem összekötnénk a kellemeset a kellemessel? Nagyon bejönne nekünk például egy olyan túra, amellyel nemcsak az inka romvárost, Machu Picchut járhatjuk be, hanem ráadásként a bolygó egyik legkülönlegesebb helyét, a Galápagos-szigeteket is.

Galápagos-szigetekForrás: FOTOGRIN/Shutterstock

Ilyen kirándulás márpedig létezik, két hét alatt minden bele is fér, tehát nem kell több havi fizetés nélküli szabira menni hozzá. Az igaz, hogy Peru és Ecuador (hozzátartoznak a Galápagos-szigetek) szomszédos országok, de azért így is kell számolni pár ezer kilométer utazással. Ami persze szuper.

Hegyi gorillák között Ruandában

Akinek kitörölhetetlenül ott él emlékeiben a Gorillák a ködben című film, az rögtön érteni fogja, hogy miért hatalmas lehetőség az, ha valaki életében közelről láthatja ezeket az állatokat. Több szervező is ajánl vezetett túrákat, melynek legfontosabb pontja a hegyi gorillák megfigyelése természetes élőhelyükön. Ez egyben azzal is együtt jár, hogy mélyen be kell hatolni a Volcanoes National Park területén lévő sűrű erdőkbe. A kétnapos túráktól a tíznapos kirándulásokig sokféle lehetőség van, olyan is akad például, ahol ráadásként csimpánzokat is lehet látni, meg olyan is, amely az ország legfontosabb nevezetességeit veszi sorra.

Csodálatos India

Egészen pontosan az ország északi és északkeleti része az, ahol már a nevek is varázslatos utazást ígérnek. Érdemes Delhiben kezdeni az ismerkedést, bejárni a legfontosabb látnivalókat, megtapasztalni az ízeket és az illatokat. Aztán Varanasi és a Gangesz partjai felé venni az irányt, és persze útba kell ejteni Agrát is, ahol India és egyben a világ egyik leghíresebb épülete, a Tádzs Mahal található.

Varanasi a Gangesz partjánForrás: Roop_Dey/Shutterstock

Kihagyhatatlan Dzsaipur, vagyis a rózsaszín város, melyet a belvárosában található régi épületek színe miatt neveznek így, és persze a tengerparton fekvő Mumbai, a hangyabolyként nyüzsgő nagyváros is, ahol sok-sok egyéb látnivaló mellett a Chhatrapati Shivaji állomás is található. Önnél mi kerülne bele az indiai útitervbe?

Kapja el a ritmust Brazíliában

Van már programja jövő február közepére? Mert van egy tippünk! A világ legszínesebb, leghangosabb, legismertebb, legzenésebb, legfelszabadultabb utcai buliját ugyanis épp tél végén tartják. Igen, ez a Riói karnevál. Mint minden más útnál, természetesen itt is van egy adag bizonytalansági tényező, viszont a szervezők egyelőre gőzerővel készülnek az eseményre. Ha kicsit jobban szeretné beleásni magát a témába, akkor azt megteheti egyrészt a karnevál honlapján, vagy akár szétnézhet olyan oldalon is, ahol komplett csomagajánlattal várják.

18 ezer sziget országa

Ezek közül a legszebbeket sorra is veheti a következő nagy utazáson. Mindet bejárni persze lehetetlen, de azért milyen dallamosan cseng a fülünknek például Jáva, Szumátra és Borneó. Bizony, Indonéziáról van szó, az ötlet pedig, hogy néhány hét alatt szigetről-szigetre megismerje az országnak legalább egy részét, egyáltalán nem lehetetlen, sőt!

BaliForrás: Bucha Natallia/Shutterstock

Sokféle utazást szerveznek, amit pontosan erre a témára húznak fel, és higgyék el, hogy csúnya szigetet a listában nem fognak találni. Van olyan iroda, amelyik például Komodo környékét járja körbe kilenc nap alatt, de olyan is, amelyik Baliról indítja a körtúrát, és két héten keresztül kényezteti az utazókat.

Járja be a kalandorok földjét

Argentína és Chile osztozik a hatalmas területen, ahol ember szinte alig él. Patagónia csupa vad szépség, ahol szédítő hegyek és óriási gleccserek között járhat az utazó, de itt található a Tűzföld és a világ legdélebben fekvő városa, Ushuaia is. A kontrasztok erősek, a táj képe pedig beleég az emlékezetbe.

A Perito Moreno-gleccser PatagóniábanForrás: saiko3p/Shutterstock

Bár Dél-Amerikának is a legdélibb részén van, Patagónia nem olyan hely, amit le lehet hagyni az „egyszer az életben látni kell" típusú listánkról. Ide is sokféle túrát szerveznek, a bő egyhetes kirándulástól a 15 napos túráig, amely Buenos Airesből indul, majd a vadon legszédítőbb tájaira kalauzolja el az utazókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek