Korfu, ahol két strandolás között remek múzeumokban hűsölhet

Görög szigeteket bejáró cikksorozatunkban már javasoltunk strandolásra alkalmas partszakaszokat Korfu északi részén, de most itt az ideje, hogy egy kicsit adózzunk a kultúrának is. Az alábbiakban össze is gyűjtöttünk néhány tippet egy kis múzeumlátogatásra, hogy aztán a Korfu várostól délre található legszebb partszakaszokat is megmutassuk olvasóinknak. 

A főváros Korfu, vagy ahogyan a görög nevezik Kerkyra, számtalan szépséget tartogat. Mindenki andalog egyet a Velencére emlékeztető sikátoraiban, iszik egy finom jegeskávét a Liston árkádjai alatt, és vet néhány pillantást a Régi erődre, és az előtte elterülő hatalmas térre. A nagy melegben azonban érdemes néhány sütkérezés mentes órát tartani, és megnézni egy szép kiállítást.

Kerkyra óvárosaForrás: IndiraFoto / Pixabay

Múzeumokért például induljon erre!

Ha már jártak a nagy térnél, az Esplanadán, akkor térjenek be a Szent György és Szent Mihály Palotába, amely Kormányzói Palotaként is ismert. A máltai mészkőből 1818 és 1823 között emelt épület a Jón szenátust, az angol kormányzókat és a görög királyi családot is kiszolgálta, ma pedig az Ázsiai Művészetek Múzeum működik a falai között.

A gyűjteménye egyedülálló. Gregorios Manos görög diplomata adományozta a görög államnak 10 000 darabos kollekcióját, amelyben a tárgyakat kiküldetései és utazásai során, többek között Kínában, Japánban, Nepálban, Tibetben és Indiában gyűjtötte. Találunk köztük porcelánokat, bronzműves munkákat, selyemhímzéseket és Buddha szobrokat is. A kiállított tárgyak száma folyamatosan nő, nagyon sok adomány érkezik Ázsiából, így ma már 15 000 darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet a múzeum.

Forrás: Corfu Museum of Asian Art / Facebook

Akinek azonban az antik görög világ a vonzóbb, azoknak érdemes a nemrégiben felújított Régészeti Múzeumot választani, amely a valaha felszínre került egyik legértékesebb régészeti leletnek, a Gorgó-timpanonnak ad helyet. A Kr.e. 6. századból származó kincs a régi főváros Artemisz-templomából került elő. A legenda szerint a félelmetes, három méter magas Gorgó-medúza a kidülledt szemével és meredt tekintetével minden ellenséget kővé dermesztett. A másik igen értékes tárgy egy oroszlán, amelyet a legszebb ókori állatszoborként jegyeznek.

Gorgó-timpanonForrás: Dr.K. / Wikipedia

A régi főváros Paleopolis egy hosszabb sétával is elérhető a múzeumtól. Az egykori főváros területén rengeteg izgalmas régészeti lelet került elő, és sok érdekes rom maradt itt a letűnt korokból. Az Ókeresztény Bazilikával szemben található Mon Repos villában, vagyis a Paleopolis Múzeumban sokat megtudhatnak a hajdani fővárosról, de a villaépület és a kertje is megér egy sétát. Az épületet 1828 és 1831 között, az angol protektorátus évei alatt emelték az angol kormányzók nyári rezidenciájaként, majd később a görög királyi család tulajdonába került. A körülötte elterülő hatalmas parkban csodálatos növényvilág kápráztatja el a látogatókat.

Az apró szigeteken is szétnézne? Tegye azt!

A Kanoni-félsziget nemcsak Paleopoliszt, hanem újabb kori kincseket is rejt. De talán sokan ismerik Vlacherna és Pontikonisi két apró szigetét is, előbbihez Kanoniból lehet lesétálni, hiszen egy földnyelv köti össze a félszigettel, utóbbihoz pedig pár euróért kiscsónakkal viszik át a turistákat.

Pontikonisi apró szigete, a ciprusfák között egy 13. századi templom bújik meg, amelynek impozáns márványból készült lépcsősora Perama felől látszikForrás: Dreamsdestroyer / Wikipedia

A Kanoni-félszigetet egy hosszú móló köti össze Peramával, amelyen gyalogosan lehet közlekedni, és ahol úgy érezzük, mintha közvetlenül a fejünk felett szállnának el a gépek. A különös repülőtéri leszállópályát fentről is érdemes megcsodálni, mert a le- és felszállás remekül megörökíthető. A rövid, alig több mint két kilométer hosszú leszállópálya egyik vége a lagúnában, a másik pedig egy főútban végződik. A repülők főként a keleti part mellett haladva dél felől érkeznek.

A sziget délkeleti oldalán találhatók a melegebb vizű strandok, például a magyarok körében népszerű Moraitika is, ahol homokos, bár némi kővel tarkított parton strandolhatunk. Aki azonban nem szereti a tömeget, annak érdemes tovább menni, mert Messonghi után nem sokkal, egy apró falucska Boukari következik, ahol a köves part mentén egy finom lakomát is elfogyaszthatnak frissen fogott halakból, rákokból. Itt a tenger kristálytiszta, az élmény hibátlan.

A keleti oldalon van a hírhedt üdülőváros Kavos is, aminek a látogatására nem ösztönöznénk senkit, de Kavos előtt azért van egy-két klassz homokos strand. Meg persze Lefkimmi, a második legnagyobb városa a szigetnek, ahol azért érdemes sétálni egyet. A folyó (csatorna) partján elterülő álmos városkában még találni olyan éttermet, ahol nem étlapról, hanem a konyhába bekukkantva választhatunk magunknak ebédet.

Lefkimmi csatornájaForrás: Jonnie Nord / Wikipedia

Pazar strandokból azonban a nyugati oldalon sincs hiány

Marathias Beach, Santa Barbara és Halikounas is remek vízparti élményt nyújt, bár utóbbi nem kiépített, így pont az infrastruktúra hiánya adja a báját. Szép partszakaszokat találhatnak még Korfu felé a nyugati oldalon, melyek között vannak eldugottabbak is, amelyek nem szerepelnek útikönyvekben – ilyen például Prassoudi is. Homok, sziklák, jó kilátás, és a sziget egyik legfinomabban készített sajtos saganakija várja az ideérkezőket.

Kihagyhatatlan még Agios Gordis egyedi sziklaformái és pompás tengerpartja miatt. De pl. Pelekasra sem csak strandolni járnak, hanem naplementét nézni is. II. Vilmos német császár még egy trónt is építtetett ide magának, hogy a sziget szerinte legszebb naplementéjét rendszeresen megcsodálhassa. Pelekas egyébként egy bohókás művész falu, ahol sok képzőművész tölti a nyarat, hogy idilli körülmények között alkothasson.

Pelekastól csak egy ugrás Mirtiotissa különleges strandja, amely telente az erős hullámzás és a sok eső miatt teljesen eltűnik. Tavasszal viszont előbukkan, és varázslatos környezetet kínál a strandoláshoz. Mivel tényleg a természet lágy öle, így főként a nudisták veszik birtokba a partot. Mirtiotissa nemcsak a strandjáról, hanem kolostoráról is híres, a Mirtuszos Miasszonyunk nevű kolostor fontos zarándokhelye a helyieknek.

A szomszédos Glyfadáról az útikalauzok ódákat zengenek, és nem érdemtelenül. Azonban a szép látványt némileg elrontja az ideáramló turisták hada.

GlyfadaForrás: Milos Vucicevic / Shutterstock

Ermones viszont sokak szerint Odüsszeusz és Nauszika találkozásának helyszíne volt. Korfu szigete Homérosz történetében még a Szkhéria nevet viselte, és a phaiákok lakták. Királyuk Alkinos volt, akinek palotája vagy itt Ermonesben állhatott, vagy Palaiokastritsán. Nauszika, a phaiák királylány találta meg a hajótörött Odüsszeuszt, és az ő édesapja segített neki visszajutni szülőföldjére Ithakába.

Ezzel a mitológiai történettel búcsúzunk Korfutól. Ha tehetik, térjenek vissza minél többször, mert a szigeten mindig akad újabb felfedezni való!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek