Sherlock Holmestól a szőrös talpú Bilbóig – Látogasson el fiktív karakterek otthonaiba!

Egy igazi rajongónak nincs is annál nagyobb beteljesülés, mint amikor kedvenc története részese lehet, például úgy, hogy felkeresheti a sztoriban szereplő helyszíneket. Ezek gyakran stúdiókban felépített díszletek, ritkább esetekben valós épületek, melyeket a könyv vagy a film tett híressé. De a legizgalmasabb mégiscsak az, amikor egy kitalált szereplő, kitalált háza kézzelfogható valósággá válik. Ilyenből pedig nem is egy akad – ezeket listáztuk most Londontól kezdve a Sarkkörön át egészen Új-Zélandig.

A különc detektív, aki nem vetette meg a drogokat sem

A világ egyik leghíresebb detektívje, Sherlock Holmes Londonban a Baker Street 221/B-ben lakott 1881 és 1904 között. Azt persze hozzá kell tenni, Holmes nem csupán az egyik leghíresebb volt a szakmájában, hanem egyben kitalált figura is, aki Sir Arthur Conan Doyle fejéből pattant ki. Az angol író híres nyomozójának és nem kevésbé híres barátja Doctor John H. Watson emlékét őrzi a múzeum, amelyet frappáns módon a könyvekben is szereplő címen rendeztek be. 

A múzeum a hét minden napján nyitva tartForrás: Jordan 1972/Wikipedia

Az ötlet nem mindenkinek tetszett. Dame Jean Conan Doyle, az író lánya például kifejezetten visszatetszőnek érezte azt, hogy a regényhőst valós személyként kezelik, és mint ilyen, igazi házat kap. A múzeum felajánlotta ugyan a hölgynek, hogy rendezzen be a helyszínen egy szobát az apja után maradt emléktárgyakból, Dame Jane azonban ezt visszautasította.

Sherlock Holmes nappalijából nem hiányozhat a híres fejfedő és a pipa semForrás: Anton_Ivanov/Shutterstock

A turisták azonban imádják a múzeumot, mely a hét minden napján nyitva tart reggel 9.30-tól este 18 óráig. A belépődíj felnőtteknek 15, gyerekeknek pedig 16 éves korig 10 font. Ezért az összegért a nyomozó legapróbb részletekig berendezett házát lehet megnézni, ahol nem hiányzik a terített asztal, a pipere kellékek, sőt, a kokainozás kellékei sem – a regények tanúsága szerint ugyanis ez utóbbit Sherlock Holmes rendszeresen fogyasztotta.

A Mikulás az egykori first lady lakosztálya mellett rendezte be postahivatalát

A Mikulás 1985 óta lakik a finn Lappföldön található Rovaniemiben, ekkor keltették életre a varázslatos mítoszt. Nem csupán a Mikulás háza található itt, hanem egy egész kis falu, melynek egyik leglátványosabb épülete a posta, ahova folyamatosan érkeznek a levelek. A borítékokat vidám, tarka ruhás manók válogatják, pont úgy, ahogy elképzeltük. Mellette pedig a falucska legrégibb épülete áll, melynek eredetileg semmi köze sem volt a Mikuláshoz! Eleanor Roosevelt, az USA akkori first ladyje az 50-es években érkezett látogatóba az országba, és szerette volna közelebbről is megnézni a sarkkör vidékét. Gyorsan össze is dobtak neki egy elnöki kulipintyót, amely mellett később a Mikulás postahivatala is megépült.

A Mikulás otthonában egész évben karácsonyi hangulat vanForrás: Roman Vukolov/Shutterstock

Egész évben meg lehet látogatni a Mikulást, de a legnagyobb felhajtás természetesen a karácsony előtti időszakban van, különösen december 23-án, amikor a híres, rénszarvasok húzta szán útnak indul a nagyvilágba. Az utazási irodák ajánlataiban rendszeresen szerepelnek a faluba vezető túrák, ahol a kisebbek Manóiskolába járhatnak, a nagyobbak pedig kutyaszánt hajthatnak, vagy hómobilos sarki fény túrán vehetnek részt.

Egy ház, amely kalandra hívja a benne élőket

A 2009-ben bemutatott Fel! (Up!) című animációs film egyik különlegessége, hogy emberi szereplői, Carl és Russell, valamint a beszélni tudó kutya, Dug mellett egy tárgy, pontosabban egy ház is ugyanolyan fontossá válik, mint maguk a személyek. A 78 éves Carl háza együtt öregedett gazdájával, aki egész életét itt élte le, itt születtek álmai, itt volt boldog, majd később boldogtalan is. Amikor az idő eljárt felette és a színes kis házikót a bontás fenyegeti, az öreg építmény sok-sok lufi segítségével felrepül, hogy új kalandok felé vigye Carlt.

A történet, melyben évtizedes álmok teljesülnek és különös barátságok szövődnek, sokak kedvencévé vált. Olyannyira, hogy 2011-ben egy amerikai építőcég a Disney jóváhagyásával fel is építette a mesében látható ház pontos mását. A sok száz lufit leszámítva semmi sem hiányzik a Utah államban, Herrimanben a 13218 Herriman Rose Blvd. címen található házikóról, a színek, a formák, szélkakas, a kerítés mind megegyezik az animációs verzióval.

Bár a házat kívülről bárki megnézheti, aki csak arra jár, belépni nem szabad, ugyanis az ingatlan azóta már magántulajdon. A házaspár, aki megvette nagy rajongója a mozifilmnek, és különös módon az életükben is sok párhuzam található a mesebeli házban lakó házaspár életével.

Ananászház tengermélyi dizájnnal

A kissé excentrikus mesehős, SpongyaBob Kockanadrág és barátai az óceán mélyén, pontosabban Bikinifenéken élnek. A tengeri szivacs főszereplő háza ráadásul, ki tudja miért, egy hatalmas ananász. Az amerikai rajzfilmsorozat széles körben vált népszerűvé, mivel sajátos humora miatt nemcsak a gyerekek, hanem sok felnőtt is szívesen nézi a részeket.

A híres tengeri szivacs házába elsősorban családokat várnakForrás: media.karismahotels.com/Nick Resort Punta Cana

Ezt a sikert lovagolta meg egy, a Dominikai Köztársaságban található üdülőparadicsom. A Nick Resort Punta Cana a tévémese alapján rakta össze a világ leghíresebb tengeri szivacsának otthonát, melyet bárki kibérelhet, akinek van 3800 dollárja, azaz körülbelül 1 millió forintja a célra. Ezért a pénzért egy éjszakát tölthet a csodaházban, amelybe a lehető legtöbbet igyekeztek belepakolni a mese hangulatából.

Az egész berendezés olyan, mintha a mesét néznénkForrás: media.karismahotels.com/Nick Resort Punta Cana

A házban két hálószoba és három fürdő található, plusz a közös helyiségek. Összesen hat embernek van hely, és a szálláson egyértelműen a családokra számítanak elsősorban. Az ananászhoz privát kert és medence is tartozik, de mindezek csak az alap szolgáltatás részei. Amitől az ananászház más, azok a részletek: a kagylótelefon, a tenger mélyét idéző belső és külső kialakítás, Csigusz, az egyik szereplő élethű mása, a rajzokról jól ismert minták és motívumok. Ehhez jön extraként a privát inas, aki bármit elintéz a lakóknak egy tengerparton elfogyasztott ötcsillagos vacsorától a házban megrendezett pizsama buliig.

Szőrőslábú aprónépek faluja a világ másik végén

Hobbitfalva, a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek egyik leghíresebb forgatási helyszíne, amely valószínűleg a könyv és a mozi minden rajongójának a bakancslistáján szerepel. A kistermetű, szőrős lábú félszerzetek, a hobbitok ebben az idilli kis faluban élik életüket, míg Középfölde távolabbi részein dúlnak a véres harcok. A rombolás tökéletes ellenpontja a romantikus, földbe vájt, kerek ajtós házikók kis sora, melyet a forgatások befejeztével is érintetlenül a helyén hagyott a stáb, így ma mindenki bejárhatja a történet egyik főszereplőjének, Frodónak a lakhelyét.

Pontosan húsz évvel ezelőtt (bizony, már húsz éve volt!) 1999 márciusában kezdték el építeni a falucskát, melyet ma Hobbiton néven ismernek a turisták. A helyszínen többféle vezetett séta közül lehet választani, akár olyat is, amihez komplett ebéd jár. Minden túrát előre kell lefoglalni, mert az érdeklődés hatalmas, a helyek gyorsan fogynak. Be lehet járni a házacskákat, a szépen ápolt virágoskerteket és veteményeseket, de megnézhetjük Bilbó otthonát is, mely előtt ott áll a pad, ahol pipázni szokott. A séta végeztével pedig egy jó korsó almabor is vár mindenkire a Zöld Sárkány kocsmában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek