Velencében szeptember óta kamerákkal követik a turisták minden lépését

Térfigyelő kamerarendszer és mobiltelefon-adatokon keresztül figyelik Velencében a turistákat – írja a Travelandleisure. A velencei Tronchetto-szigeten, egy elhagyatott raktárban található egy csúcstechnológiával felszerelt "irányító torony" tele térképeket, grafikonokat és diagramokat mutató képernyővel. A cikk szerint Velence innen igyekszik megoldást találni városuk évek óta tartó, egyre súlyosabb problémájára, a város elturistásodására. 

Évente 30 millió turista érkezik az ötvenezres lakosú Velencébe, a lakosság száma pedig folyamatosan csökken, ötven évvel ezelőtt még 150 000 állandó lakosa volt az olasz városnak – teszi hozzá a CNN. A nemzetközi sajtó évek óta a város lassú haldoklásáról ír, a turisták számának csökkentése érdekében pedig számos intézkedést elrendelt már a kormány. 

Megpróbálták korlátozni a nagy óceánjáró hajók számát, és pénzbüntetéssel sújtották azokat, akik műemléképületek lépcsőjére ültek le falatozni, vagy esetleg túl sokáig időztek a csatornák felett átívelő hidakon. A helyi kormányzat elfogadta azt a tervet is, hogy 2020-tól turisztikai adót fizettessenek meg a városba látogatókkal, amelynek bevezetését a legfrissebb hírek szerint 2022-re halasztották. Ezúttal azonban a legelővigyázatosabb intézkedést lépték meg: aktiválták az általános megfigyelőrendszerüket, amelyet tavaly szeptemberben üzemeltek be először.

Szent Márk térStocksnap/pixabay

Ennek értelmében a vezérlő központban a turisták minden mozdulatát követik. "Ez a város agya. Itt valós időben tudjuk követni, hogy hány ember van a város egyes részein, és ki, milyen országból származik" – mondta Marco Bettini, a Venis rendszert kiépítő vállalat vezetője. Így követhető nyomon a csatornák forgalma, a tömegközlekedésben résztvevő járművek indulási és érkezési ideje, valamint a gyalogosok száma. Utóbbit a közterületi kamerákkal nézik, a mobiltelefonos adatokból pedig kiderül, hogy hányan és hol használnak az adott pillanatban telefont, vagy hogy a telefonokat hol, melyik országban regisztrálták, vagyis honnan érkezett a tulajdonosa.

A CNN szerint a megfigyelő rendszernek mindössze egyetlen célja van. Mégpedig az, hogy feltérképezze, hol, mikor és hogyan mozognak Velencében a látogatók. Ezen adatok ismeretében könnyebb lehet egy fenntartható turisztikai tervet készíteni a közeli jövőre nézve, miközben az is nyilvánvalóvá válik, hogy hova kell tenni a beléptető kapukat a már fentebb említett belépési díj, turistaadó beszedéséhez.

Ahogy a turisták száma megcsappant a koronavírus-járvány első hulláma idején, a kanálisok vizei szépen lassan kitisztultak, szinte átlátszóvá váltakForrás: Bilal El-Daou/Pixabay

 "Mert nem az a baj, hogy Velencében sok a turista. A probléma az, hogy az összes látogató ugyanarra a két helyre megy: a Szent Márk térre és a Rialto hídra" – ezt már Valeria Duflot, a város turisztikai fenntarthatóságával foglalkozó Venezia Autentica szervezet egyik alapítója nyilatkozta a lapnak. Ezért igyekeznek ők is olyan "elkerülő útvonalakat" kínálni a turistáknak, amelyek azon területek felfedezésére ösztönöznek, amelyeket nem látogatnak tömegek.

És valószínűleg szükség is lesz a korlátozó intézkedésekre, idén ugyanis - a járványhelyzettől függően - még több turistára számíthatnak, Velence városa ugyanis idén ünnepli alapításának 1600. évfordulóját.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek