Stresszűző wellness kezelések a meztelen római fürdőzéstől a sóbányában alvásig

A wellness az életünk részévé vált: gyakran járunk gyógyfürdőkbe vagy úgynevezett spa-ba, és egyre többször keresünk frissítő, relaxáló szolgáltatásokat nyújtó wellness hoteleket is. És bizony nem lehet okunk a panaszra, hiszen hazánk a gyógyfürdők Mekkája, szállodáinkban rengeteg féle kezelés várja a regenerálódásra vagy pihenésre vágyó vendégeket. Ugyanakkor mára egész Európában életformává vált ez az érezd jól magad filozófia. Körbenéztünk, hogy a wellnessipar milyen újdonságokat tud még kínálni a vendégeknek, és találtunk is első olvasatra furcsa és egészen meglepő kezeléseket. 

Csehország: ücsörögjön sörös gyógyfürdőben!

A Plzentől 25 kilométerre, Chodova Planában található gyógyfürdőben a vendégek szó szerint sörben fürödhetnek és sörmasszázst vehetnek. A családi sörfőzde nemcsak sokak által kiválónak értékelt házi söreiről híres, hanem fürdőkúráiról is. Az átalakított pincékben hét hatalmas, viktoriánus kort idéző medence kapott helyet, ahol a gyógyulni vágyók kedvükre fürdőzhetnek a meleg ásványvíz és barna sör keverékében, amit sörélesztővel és különféle gyógynövényekkel dúsítanak.

A barna nedűt meg is kóstolhatják a sörcsapból, de fürdeni mindenképpen érdemes benne – a fotó illusztrációForrás: katalinks/hutterstock

A fürdő átmelegíti a bőrt, kitágítja a pórusokat, amelyeken keresztül enyhe izzadással távoznak a káros anyagok a bőrön keresztűl. A sörfürdőbe morzsolt gyógyfűkeverékek tisztító-peelingként hatnak. A masszázskor a testre felvitt sörélesztők számos B-vitaminnal, proteinnel és szaharaiddal táplálják a bőrt, amivel elősegítik annak hidratálását és regenerációját. A gyógyfürdőben ezekből a különböző, sörből készült kozmetikumokból persze vásárolni is lehet. A sörről egyébként úgy tartják, hogy mérsékelt mennyiségben javítja a szervezet ellenállóképességét is, de erről bővebben dietetikus kolléganőnk cikkében olvashatnak. A sörös gyógyfürdő jegyárait pedig annak weboldalán találják. 

Svájc: ázzon meztelenül a rituális fürdőtúra állomásain !

Leukerbadban nyitott termálmedencékből gyönyörködhet a több ezer méter magas havas hegycsúcsokban. Itt található ugyanis Európa legnagyobb vízhozamú termálvizes forrása: a föld mélyéről napi 3,9 millió liter gyógyhatású víz tör a felszínre, a település termálvizes fürdői pedig nem véletlenül világhírűek.

A település - Európában is az egyik legnagyobbnak számító - tízmedencés fürdője a Burgerbad, amelyet egy fitnesz- és wellnessrészleggel is felszereltek, és amely mintegy 250-féle wellness szolgáltatással várja vendégeit. Hasonló felfrissülésben és megújulásban lehet rész annak, aki a városi fürdőtől néhány száz méterre található Lindner Alpentherme-t keresi fel, ami Európa egyik legmodernebb termálvizes gyógyászati és wellnessközpontja.

Egy fürdő ruhátlanul a hegyek között, a forró vízben üldögélve igazi stresszoldó terápia – a fotó illusztrációForrás: Rasulov/Shutterstock

Többféle gyógymasszázs, különböző testkezelések és természetgyógyászat várja a betérőket. A központ különlegessége a római-ír fürdő. Az ókor egyik legélvezetesebbként leírt, meztelen fürdési rituáléja közben a fürdőzők tizenegy állomáson haladnak át, beleértve a szaunákat, gőzfürdőket és a különböző hőmérsékleten felmelegített termálmedencéket. Ezek az egymást követő állomások fokozatosan hevítik a testet az egészséges izzadás szintjére, majd ismét finoman lehűtik. A kétórás fürdési rituálé végén előmelegített takaróba bugyolálják a vendégeket egy pihenőszobában, ahol úgy érezhetik magukat, mintha kicserélték volna őket. További információt a fürdő weboldalán olvashat.

Lengyelország: sóterápia 40 méterrel a föld alatt

A világ egyik legrégebbi sóbányája, a Wieliczka, egy föld alatti egészségügyi komplexum is egyben, ahol a vendégek belélegezhetik a sós mikroklímát. Hajdanán egy lengyel bányaorvos figyelte meg, hogy azok a bányászok, akik sóbányában dolgoznak, nem szenvednek a tüdőbajtól. Ez az oka annak, hogy a Krakkó melletti Wieliczkában megalapították a Salt Spa-t, ahol 1958 óta kezelik a különböző légúti megbetegedéseket és allergiákat. 

Ez a Wielicka sóbánya Kinga-kápolnájaForrás: Cédric Puisney/Wikipedia,

A terápia akár egy egész napon keresztül is eltarthat 40 méterrel a föld alatt, ahol a vendégek sókamrákban lazíthatnak, részt vehetnek légzési gyakorlatokon és speciális masszázson. Akár ott is éjszakázhatnak a bányában - mert, hogy van „egészséges alvás" nevű csomagot kínáló terápiás kezelés is -, de aki szívesebben pihenne szállodában, az a szomszédos Hotel Grand Salban foglalhat magának szobát. További információkat a sóbánya weboldalán talál.

Olaszország: tengeri moszat terápia

Évmilliárdokkal ezelőtt a tenger volt minden élet bölcsője, ennek köszönhetően a tengervíz természetes módon áll harmóniában az emberi szervezettel. Már az ókori rómaiak tudtak a tengerparti termálfürdők előnyeiről. A szardíniai Forte Village orvosi csapata, Dr. Angelo Cerina vezetésével forradalmasította a thalasso terápia világát, létrehozva egy teljesen eredeti és rendkívül hatékony módszert a test méregtelenítésére és fiatalítására.

Itt a tenger vizével és növényeivel fiatalodhatnak a  vendégek – a fotó illusztrációForrás: Smeilov Sergey/Shutterstock

A trópusi kertben a 20 Celsius fokostól a 38 Celsius a fokosig mindenféle hőmérsékletű medence megtalálható. Az egyik medencében a thalasso terápia és a fitoterápia egyesíti erőit: a tengervizet frissítő mentával és aloe verával keverik össze. Ez utóbbi növényt évszázadok óta a bőr gyógyítójának tartják. A wellnessközpont szerint a fitoterápiás elemek és a magnéziumsó kombinációja rendkívüli eredményeket képes nyújtani a bőrnek, a sós tengervíz pedig a testet segít ellazítani. A trópusi kerteket idéző spa weboldalán további információkat olvashat a thalasso kezelésekről.

Svédország: borterápiával a feszes bőrért

Ha azt gondolta, hogy a sörös gyógyfürdővel már kilőtték az összes alkoholos kezelést, akkor tévedett. Stockholmtól északnyugatra mintegy 80 mérföldre található Sätra Brunn, Svédország egyik legrégebbi gyógyfürdőjével rendelkező települése. Az 1700-as évek óta gyógyító forrásvizek olyan hírnevet hoztak a falunak, hogy sok nemes ember építtetett saját házat a környéken. A Sätra Brunn fürdőházban kiválóan lehet pihenni, olvasni és fürdeni, miközben a háttérben nyugtató zene szól.

A vinoterápia lényege a szőlőből készült kozmetikumok alkalmazása – a fotó illusztrációForrás: Tatevosian Yana/Shutterstock

A hely klasszikus masszázs, arc- és testkezelései mellett azonban a vinoterápiás kezelései is híresek. Szőlőből, borból, törkölyből készült krémeket, pakolásokat és masszázsolajokat alkalmaznak, amelyek fokozottan táplálják és fiatalítják a bőrt. A borról ugyanis úgy tartják, hogy külsőleg hidratál, tonizál, fokozza a hajszálerek aktivitását, gyümölcssavai halványítják a foltokat és véd a sejtek idő előtti öregedése ellen. Egy pohár bor pedig alkalmanként elfogyasztva képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.  

Spanyolország: aludja magát szépre!

Aki nem alszik eleget, nem alszik jól, azaz nem pihentető számára az alvás, annál előbb vagy utóbb állandósul a stressz, az egészsége pedig veszélybe kerül. Ennek megelőzésére hozták létre Costa Blancán a SHA Sleep Well gyógyüdülőt, ahol minden egyes vendégnél a szervezetének leginkább megfelelő terápiát alkalmazzák. A testük természetes ritmusát speciális technológiát használó mérések segítségével azonosítják, ezek alapján tárják fel az alvási problémák okait is.

Mindent megtesznek azért, hogy az alvászavarral küzdőknek javuljanak az alvási szokásaiForrás: thehealthyholidaycompany.co.uk

Miután ezeket meghatározták, megkezdődik a terápia, hogy fokozatosan helyreállítsák a természetes alvásciklust. Speciális kezeléseket és terápiákat alkalmaznak a nyugodt alvás elérése és az egészséges élethez szükséges megfelelő energiaszint visszaszerzése érdekében. Az éberségi terápiától kezdve a jógán keresztül a reflexológiáig és a hagyományos kínai orvoslásig – az összes, gondosan megválasztott kezelés a test energiaszintjének javítását szolgálja. Miközben szauna, római és török fürdők, hideg merülő medence, lábfürdők, keleti terápia é, mélyszöveti masszázs segíti az ellazulást. weboldalán olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek