Egy festői szépségű, svájci falut kellene hosszú évekre elhagyniuk lakóinak

  Legalább tíz évre evakuálhatják Mitholz svájci falu lakosságát egy második világháború idején épült, föld alatti lőszerraktár kiürítése miatt. A svájci védelmi minisztérium a héten tájékoztatta a 170 fős lakosságot, hogy tarthatatlan veszélyt jelent a lőszerlerakat, s ezért a falu teljes és hosszabb ideig tartó evakuálása mutatkozik a legjobb megoldásnak.

  Lehet, hogy Mitholz csodálatos, alpesi házai hamarosan kiürülnekForrás: Draemmli/Wikimedia Commons


  A föld alatt tárolt lőszer fele már 1947-ben felrobbant, akkor kilencen vesztették életüket. A tárca közölte azt is, hogy egy további robbanás veszélyét évtizedeken keresztül alábecsülték.

  Az egykori vasúti alagútban még mindig mintegy 3500 tonna hadianyag lehet.

  A föld alatti lőszerraktár ráadásul részben beomlott, így a fegyverek egy része sziklák alatt van betemetve. A védelmi minisztérium szerint a lerakat biztonságos kiürítéséhez utakat kell elterelni, egy közeli vasútvonalat pedig különleges fedélszerkezettel kell ellátni, hogy védve legyen. A tárca hozzátette, hogy a munkálatoktól függően akár több mint egy évtizedig nem lakhat senki a faluban. A robbanóanyagokat legkorábban 2031-ben hozhatják a felszínre.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!