Állatokat ábrázoló őskori barlangrajzokra bukkantak Spanyolországban

  Több száz őskori barlangrajzot fedeztek fel Észak-Spanyolországban, a Barcelonától 60 kilométerre lévő Font Major barlangban. A sziklafalakba vájt lenyűgöző rajzok lovakat, szarvasokat, bikákat, valamint rejtélyes, absztrakt szimbólumokat ábrázolnak, némelyikük korát a szakértők 15000 évesre becsülik, írja az artnet.com.

  A rajzokat a barlang falának felszínére lerakódott homokrétegekbe vájták, és nehezen hozzáférhető helyen vannak. Rendkívül törékenyek, az érintéssel megsérülhetnek. A régészek szerint számos rajzot megrongáltak korábban a látogatók, akik nem voltak tudatában a létezésüknek. Jelenleg tanulmányozzák, hogyan lehetne megóvni a figyelemre méltó leleteket.

  A Font Major az egyik legnagyobb barlangkomplexum Barcelonában, egy része múzeumként üzemel, de az a szakasz, ahol a felfedezés történt el van zárva a nyilvánosság elől.

  Museo de Altamira (illusztráció)D. Rodríguez/wikipedia

  A rajzokat már októberben megtalálták, de a régészek csak most jelentették be a felfedezést. Jelenleg 3D szkennelés technológiájával dokumentálják és tanulmányozzák a leletet. A legkorábbi rajzokat a késő kőkorszak vagy a felső paleolitikum időszakára datálják.

  A legelső altamirai barlangfestmények ugyanebből az időszakból származnak, de körülbelül 20000 évvel korábbról. Fotók a rajzokról az artnet.com oldalán láthatók.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!