Fedezze fel Kis-Lengyelországot, a kalandvágyók és a spa szerelmeseinek Mekkáját!

Kis-Lengyelországban lélegzetelállító hegyvidékek várják a túrázni, kirándulni, biciklizni és síelni vágyókat, míg a szurdokokban tutajokon átkelve csodálkozhatnak rá a táj természeti kincseire a szlovák-lengyel határ közelében. Az se maradjon otthon, aki kényeztetésre vágyik: itt egész évben minden igényt kielégítő kezelésekben lehet része a környék luxus hoteleiben.

Gyógy- és ásványvíz minden mennyiségben

Érdemes bevállalni a Budapesttől kicsivel több mint 4 órás autóutat még azoknak is, akik gyógyulásra, regenerálódásra vágynak, hiszen ezen a környéken található Lengyelország gyógyvizekben leggazdagabb része. Ha útra kelnek, mindenképpen keressék fel a lengyel spa gyöngyszemének nevezett Krynica-Zdrój hangulatos kisvárosát, amely a tengerszint felett 600 méterrel fekszik. 

Forrás: Henryk Bielamowicz / Wikipedia

A település nemcsak fekvése, és az utcákat szegélyező fürdőházak, villák, panziók miatt különleges, hanem azért, mert itt található Európa legnagyobb ásványvízivó helye is. Csővezetéken keresztül vezetik ide a vizet a legtávolabbi forrásokból, melyek több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaznak.

Az úgynevezett ivócsarnokokban megkóstolhatják az emésztőszervi, légúti, asztmás betegségek enyhítésére alkalmas vizeket, és palackozott formában akár haza is vihetik. Az ivókúrán túl fürdőkúrán is részt vehetnek: mártózzanak meg a mozgásszervi, reumatikus fájdalmak és nőgyógyászati problémák kezelésére is bevált vizekben.

Keressen fel egy gyógyhelyet!

Akik igazi kikapcsolódásra és luxus spa élményre vágynak, azok mindezt az erre szakosodott hotelekben tehetik meg. Dr. Irena Eris lengyel gyógyszerész neve összeforrt a luxus SPA- és kozmetikai termékekkel, melyek vetekednek a francia minőséggel. Az ő nevével fémjelzett SPA hotelek magas szinten kényeztetik a vendégeiket. Az egyik ilyen luxushotel épp Krynica-Zdrójtól alig 10 perces kocsikázásra érhető el, de Wzgórza Dylewskieben és Polanica-Zdróban is találhatók Dr. Irena Eris SPA hotelek.

Az erdei wellness felszerelései: a szczawnicai padokForrás: DzidekLasek / Pixabay

Kicsit északabbra ugyancsak népszerű gyógyfürdőhely, Busko-Zdrój. A középkori városnak már az 1400-as években saját termálvizes medencéje volt. A csodálatos műemlékekkel teli városban egyaránt megfordulnak a gyógyulni, kikapcsolódni és kirándulni vágyó turisták.

Szczawnica Lengyelország egyik legszebb és legrégebbi fürdőhelye, melynek gyógyfürdőjét a magyar Szalay család alapította. A fürdő a felső légúti rendellenességek kezelésére specializálódott, de gerinc, ízületi, és reumás megbetegedések enyhítésére is javallottak gyógyvizei.

Sportos élmények télen-nyáron

Persze, nem csak a passzív időtöltés miatt érdemes Kis-Lengyelországba ellátogatni. Az aktív sportok, például a síelők kedvenc helyei is megtalálhatók errefelé. Érdemes hát télen is útnak indulni. Jaorzyna mikroklímája olyan kedvező, hogy ha Lengyelország más hegvidéki területein nem lenne megfelelő mennyiségű hó, itt akkor is biztosan lehet síelni a havas hegyoldalakon. A legszebb síközpontok Krynica Górska nevű mesebeli kisváros közelében találhatók. Síliftek, felvonók, bérelhető sícuccok és jól képzett oktatók várják a vendégeket.

Amint kitavaszodik, a túrázók is megkezdhetik hegyvidéki portyázásaikat a látványban cseppet sem szűkölködő Pienineki Nemzeti Parkban, amely Lengyelország első, 1932-ben alapított nemzeti parkja. A Pieninekben 11 gyalogos, 2 kerékpáros és 2 vízi túraútvonal van kijelölve. Gyakorlott túrázóknak ajánljuk, mert a gyalogtúra-útvonalak a nagy szintkülönbségek miatt jellemzően nehezek. A lengyel oldalon számos kilátópont néz a Dunajec szurdokvölgyére.

Dunajeci tutajosokForrás: Jerzy Opioła / Wikipedia

Áprilistól októberig tartanak a Dunajeci tutajos túrák. Krynica-Zdrójtól 90 kilométerre található Sromowce Niżne, ahonnan vezetett tutajos túrán vehetnek részt. A Pieniny-hegységet áttörő folyón 2-3 órás tutajozással leereszkedhetnek Szczawnicáig.

A Dunajec ezen a szakaszon hatszor változtat irányt, és akár ötszáz méteres sziklák között kanyarog, de aggodalomra semmi ok. A hagyományos népviseletbe öltözött tutajosok biztonságosan kormányozzák hosszú botjaikkal a farönkökből ácsolt tutajokat, hiszen éveken át tanulták a mesterségüket. A határfolyó többnyire Szlovákiához tartozó oldalán gyönyörű bicikli utakon is végigkerekezhetnek a folyóparton.

Családi programok

Nedecen, a Dunajec folyóból duzzasztott tó látványát a közel százméteres mészkőszirtre épült, fenséges vár uralja, mely évszázadokon keresztül magyar tulajdonban volt. Nedec várának utolsó lakója, a szépséges Bethlen Ilona grófnő volt. Az évszázadok során zivataros időket megélt vár ma eredeti pompájában nézhető meg.

Érdemes meglátogatni a vár régi, középkori termeit, a szépen berendezett múzeumi szobákat, megnézni a vár feneketlen kútját, ahová egy szerencsétlen veszekedést követően beleesett a vár egykori urának felesége, s most a szóbeszédek szerint éjszakánként fehér ruhájában a vár bástyáin kísért.

Nedec váraForrás: Zetpe0202 / Wikipedia

Az egész család élvezheti Krynica-Zdrójból a Góra Parkowara induló siklóvasutat, amely csodálatos tájakon keresztül araszol fel a több mint 1100 méter magas hegytetőre, ahol hihetetlen látvány tárul a szemeik elé. Innen több, különböző hosszúságú turistaút is indul. Sczawnicától pedig már csak egy ugrás a tátrai határvidéket lakó gurálok földje.

Forrás: Rafał M. Socha (Azymut) / Wikipedia

Az ott élő nyugati szláv népcsoport tagjai még mindig fából építik a házaikat, tradicionális díszítésekkel. A terület központja a híres téli üdülőhely, Zakopane, amelynek levegőjét szinte harapni lehet, főutcáján pedig tömegek hömpölyögnek. Híres piacán érdemes megnézni a bőrárut, de ne felejtsék el megkóstolni az isteni gurál sajtokat sem!

Nézzék, ez Zakopane!Forrás: GeoGab / Pixabay

Ha igazi családi programra vágynak, megéri egy keveset északabbra autókázni, ahol megtekinthetik a Wieliczka műemlék sóbányát, mely Lengyelország talán egyik legérdekesebb látványossága és a világörökség helyszíne. A 300 kilométernyi járatból és vájatból álló bányának ehetők a falai, és sóból óriási kristálycsillárok lógnak lefelé. Ha a mélyben csobogó forrásvizet megkóstolják, úgy fogják érezni, mintha a Holt-tengerből kortyolnának.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek