Krakkó minden pompája szerethető

  Krakkó mágikus város. Épületeinek falaiba sok száz éves történelem ivódott bele, a turista pedig több tematikus útvonalat is talál annak megértésére. Követhetjük a lengyel királyok, Bem József vagy II. János Pál pápa legendás útját, vagy a Spielberg-turistákét, igaz, ott már egy egészen más zsidó negyed fogad minket. Egy biztos, Krakkóban minden út a Wawelhez vezet.

  Krakkóban decemberben jártunk utoljára, és még a fagyos, szeles időjárás sem vette el kedvünket a sokórás városi túrázástól. Mert a Kis-Lengyelország fővárosának nevezett települést egyáltalán nem véletlenül tartják az egyik leghangulatosabb európai városnak. A belváros pompás épületei, ódon templomai és a középkori városfal emlékei mellett a külső kerületeinek ütött-kopott házfalaival együtt is megvan a maga egyszerű, de szerethető hétköznapi arca.

  Krakkó óvárosa

  Krakkó óvárosa pont akkora, hogy egy nap alatt kényelmesen bejárható. A főtér környékén gyakran látni turistákkal teli lovas hintókat, akik az óváros, a krakkói erőd vagy Bem József útvonala mentén haladnak egy-egy szervezett túra keretében, míg mások a Kazimierz, egykori zsidónegyedbe igyekeznek. Húsz éve itt forgatták a Schindler listája című filmet, igaz akkor még szürke, múlttól roskadozó házak álltak a környéken, ma pedig a zegzugos utcák, a zsinagógák mellett színes házfalak, fényreklámok, az egykori rituális zsidó fürdőben, a mikvében pedig étterem fogadja a Spielberg-turistákat.

  Galéria: KrakkóFotó: lengyelorszag.travel

  Krakkó főtere a maga 200 x 200 méterével a középkori Európa legnagyobb terének számít, a világ legismertebb útikönyvkiadója, a Lonely Planet pedig tavaly meg is választotta a kontinens legszebbjének. Üljünk be egy kávéra a közelben, gyönyörködjünk a Mária-templom legendásan felemás tornyaiban vagy a Szent Adalbert templom épületében, majd nézzük meg közelebbről is a téren álló, csúcsíves árkádsoros Posztócsarnokot, amely a középkor legnagyobb kereskedelmi pavilonja volt. A Mária-templomban érdemes megnézni Európa legnagyobb gótikus szárnyas oltárát, amit mindennap dél körül nyitnak szét, és azt, ahogy a torony egyik ablakában minden órában egy harsonás jelenik meg, aki néhány dallam megfújása és egy lelkes integető mozdulatsor után kollektív örömöt okoz a templom oldala előtt álló közönségnek.

  Krakkó főtere alatt

  A krakkói főtéren álló Posztócsarnokon átjutva egy egészen különleges múzeumot találunk a föld alatt. Itt a város teljes múltját interaktív multimédiás felületeken keresztül ismerhetjük meg. A múzeum egy részén az üvegpadlóra a középkori Európa térképét karcolták bele, ahol a város különböző pontjai fölé állva mindenhol más-más hang szólal meg: van ahol a harang zúg, máshol a vásári zsivaj hallatszik, és van, ahol a kikötőkből kifutó teherhajók kürtjét lehet hallani - utalva arra, hogy a XIV. században Krakkó Hanza-szövetségi kereskedő város lett. Ezért aztán a piaci környezetben egy málházós mérlegre állva lemérhetjük, mennyi gabonát ért volna akkoriban a testsúlyunk, vagy hogy ezért később milyen pénzérmék cseréltek gazdát a kofák kezei között.

  Galéria: KrakkóFotó: lengyelorszag.travel

  Minden makett, vitrinbe zárt középkori tárgy, hologram és audiobook arról mesél, milyen volt a középkorban a fallal körülvett Krakkó városa, hogyan égett le a tatárjárás alatt, és hogy hol sétálgathatott később mégis Kopernikusz. A föld alatt aztán az a téves elképzelés is szertefoszlik, miszerint a középkorban eszköz és tudomány hiányában nem építettek utakat. Az ásatások során ugyanis több, rétegzett, döngölt és fával szegélyezett eredeti macskaköves útdarabokra bukkantak, amelynek szerkezetét a múzeumban közelről is megnézhetjük. Elsétálhatunk az aranyművesek és a kovácsok műhelyei mellett, miközben az ólom és só kereskedelemmel foglalkozó boltosok üzleteibe is belebotlunk. Bárhol is járunk, a középkori atmoszféráról mindenhol speciális hangeffektek gondoskodnak.

  Krakkói Földalatti Múzeum
  Belépő: felnőtt :19 zł , gyerek és nyugdíjas jegy: 16 zł (5 éves kor alatt ingyenes)Az útvonal teljesen akadálymentesített, az épületben van lift. Audio-guide-ot érdemes kérni.
  Nyitva tartás: novembertől májusig tartó időszakban: mindennap 10 és 20 óra között, kedden csak délután 4-ig (áprilistól októberig tartó időszakban keddenként ingyenes!).

  Járjuk végig a Királyi utat!

  Krakkónak ugyanis van egy ún. királyi útvonala, amelyet a korábbi nagyobb ünnepeken a királlyal együtt bejárt a nép. Krakkó óvárosa nem nagy, térképen jól követhető az útvonal. Induljunk a Szent Flórián templomtól, a Barbakánt érintve a városi falak és a Flórián kapu mentén, és amikor a Flórián utcán végighaladva a főtérre (Rynek) jutunk, utunkat a Grodzka utcán folytatva egészen a Királydombig, a Wawelig jutunk. Ezt az útvonalat a fontosabb épületekkel 12 különböző helyen felállított kisebb makettek segítségével a gyengén látók és a mozgásukban korlátozott turisták is végigkövethetik.

  A Wawel és az óriás harang

  A királyi út utolsó szakaszán, a főtértől elindulva vegyük tehát az irányt Wawel, a lengyel Királyi Palota felé, amely néhány száz méternyi sétára található egy dombon, vörös téglás várfallal körbevéve. A reneszánsz stílusában épült vár hatalmas, a palota mellett pedig a Waweli székesegyház is itt található, amelyben nemcsak az összes lengyel (és közös magyar) király, krakkói püspök és költő sírja található, de az altemplomban a néhány éve repülő szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski és felesége koporsója sincs elzárva a látogatók elől. A közös szarkofágukon ottjártukkor is több szál friss virág és koszorú volt.

  Galéria: KrakkóFotó: lengyelorszag.travel

  Érdemes felmenni a háromtornyú püspöki katedrális Zsigmond-tornyába, ahol Krakkó óriási harangja áll, amit még I. Zsigmond lengyel király készíttetett a hadsereg fegyvereiből a XVI.században. A tíz tonnás harangot ma már inkább csak az új pápa megválasztásakor használják, a megszólaltatásához pedig legalább tíz ember kell. És mivel a turisták minden nagyobb helyi látnivalónál találnak maguknak szerencsehozó köveket vagy díszítéseket, így aztán itt például a harang nyelvét simogatták egészen fényesre, bízva a szerencséjüket meghozó tulajdonságában.

  Királyi sírok a Wawelen
  Nyitva tartás: hétfőn zárva, a hét többi napjain 9.30 és délután négyig tart nyitva, de érdemes délelőtt érkezni, ugyanis napi látogatói limit van. Ha elfogy a jegy aznapra, azt a pénztárnál a számlálón egy nullával jelzik.
  Belépő: a vár területére ingyenes a belépés, de a különböző tárlatokért fizetni kell (novembertől március végéig vasárnaponként ingyenes)
  Audio-guide: felnőtt 20 zl, gyerek 12 zl

  Wieliczkai sóbánya

  Krakkói élménycsomagunkból a várostól alig tíz kilométerre fekvő Wieliczkai sóbányát sem szabad kihagynunk, amely szintén Európa legrégebbi sófőző bányászüzemének számít. Közel hétszáz éven át termelték ki itt a sót, a 327 méteres mélységig lenyúló bányarendszerhez pedig 300 km hosszú járathálózatott építettek ki. Ebből mintegy 3 és fél kilométert turista útvonalnak nyilvánítottak, amely 135 méter mélyre vezet, és közel kétórán át barangolhatunk csoportosan 22 elképesztő szépségű kamrán, sószobrok és tavak mentén.

  Galéria: KrakkóFotó: Wikimedia Commons

  A bánya talán legérdekesebb része az 500 férőhelyes Szent Kinga-kápolna, amely nemcsak a világ leggazdagabb kialakítású földalatti templomának számít, de a helyiségnek még a legapróbb részletei is kősóból készültek. A föld alatti múzeumban egészen elképesztő, függőleges és vízszintes szállításhoz használt bányagépezetet, eszközöket és öltözékeket láthatunk, miközben gyönyörű tavakat is találunk, amelyet a turisták kedvéért fényjátékkal tesznek még különlegesebbé. A helyszín olyannyira megihleti az idelátogatókat, hogy gyakran tartanak a bánya mélyebb termeiben esküvőket és bálokat, míg egy külön szekcióban a hely egyedi mikroklímáját az allergiások és a légúti betegségben szenvedők élvezhetik. Így aztán érthető, hogy sokan inkább gyógyulni járnak Wieliczkába.

  Wieliczkai sóbánya
  Jegyárak: a turistajegy nem olcsó, felnőtteknek 75 zl, gyerekeknek (26 éves kor alatt diákigazolvánnyal) és nyugdíjasoknak 60 zl, míg családi jegyet 210 zlotyiért kapunk
  Nyitva tartás: novembertől március végéig 8 és 17 óra között mindennap, áprilistól október végéig 7.30-tól 19.30-ig.
  Jó tudni! A bányába viszonylag szűk fordulókban, mintegy 170 lépcsőfok vezet le a legalsó, kilencedik szintre, ahol 14 fokos átlaghőmérséklet fogad. Onnan mintegy hatfős bányaliftek juttatnak vissza minket a felszínre. Túracipő, réteges öltözködés ajánlott, de klausztrofóbiásoknak érdemesebb átgondolni a lemenetelt! Nekik inkább azt tanácsoljuk, nézzenek körül virtuálisan a bányában.

  Bár Krakkó nagyjából hatórás autóútra fekszik Budapesttől, ha az egészen kora reggeli órákban indulunk, akkor egy alaposan megtervezett, tematikus városnéző túra és a Wieliczkai sóbánya látogatása szűken ugyan, de belefér egy napba. Mert Krakkó tényleg gyönyörű, kevesen fogják azt érezni néhány óra alatt, hogy a látottakat sikerült elsőre befogadni, így aztán mi már a visszafele tartó úton azt tervezgettük, mikor jöhetünk vissza. Mindenesetre ebben az évben szinte biztos, hogy nemcsak a város középkori hangulata, de II. János Pál pápa emléke és az első világháború századik évfordulója is idecsalogatja majd a turistákat.

  Újságírónk a Lengyel Idegenforgalmi Képviselet szervezésében utazott Krakkóba.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!