Ezek lesznek a jövő év kihagyhatatlan úti céljai a Lonely Planet szerint

A népszerű útikalauz, a Lonely Planet idén 17. alkalommal adta ki könyv formájában a legjobb úti célokat felsorakoztató gyűjteményét utazási bloggerek és turisztikai szakemberek javaslatai alapján. A kiadásban szerepelnek az útikalauz által legígéretesebbnek ítélt országok, régiók és városok, melyeket jövőre érdemes lesz meglátogatni. A helyszíneket aktualitásuk, egyedi élményeik és a fenntartható turizmus iránti elkötelezettségük alapján választották ki - derül ki a cnn.com cikkéből. Íme, a legjobb országok listája:

Cook-szigetek

A Cook-szigetek a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkednek el, a szigetcsoport 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt itt partra, azonban legutóbb az ország épp amiatt került a hírekbe, mert névváltoztatáson gondolkodik. Nemrégiben itt hozták létre a világ legnagyobb tengeri rezervátumát

Cook-szigetekForrás: Julius_Silver/Pixabay

Norvégia

Ha északi úti célban gondolkodik, az embernek először talán Izland jut eszébe, azonban Norvégia is tartogat érdekességeket. Legutóbb például egy 1300 éves lelet került elő egy hegycsúcsról, és itt épül a világ első hajóalagútja is. Aki pedig arra jár, egyúttal ellesheti a norvégok boldogságának titkát is.

Tromso Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, itt található a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma isForrás: Michelle Maria/Pixabay

Mauritius

Mauritius, az Indiai-óceánban található, kicsiny szigetállam elsősorban mesébe illő természeti szépségéről, gyönyörű, fehér homokos strandjairól, kristálytiszta vizű lagúnáiról és fővárosáról, Port Louis-ról ismert, de mindezek mellett még számos felfedeznivaló vár az ideutazókra. A negyed magyarországnyi trópusi ország területének felét a Karib-tenger lagúnás partját övező, mocsaras síkság foglalja el, amelyet őserdőkkel borított dombvidék övez.

A Le Morne félsziget és a fenséges Mont BrabantForrás: Myroslava Bozhko/shutterstock.com

Belize

Belize Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett található, északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos. Az ország az egyetlen angolul beszélő állam Közép-Amerikában. Korábban brit koronagyarmat volt, 1981-ben nyerte el függetlenségét. A turisták elsősorban a természet és a tenger miatt keresik fel, valamint azért, mert a maja kultúra vonzáskörzetébe esik.

Itt elképesztő színeket láthat mindenholForrás: hunterfoy/Pixabay

Szlovénia

Szlovénia már jó ideje az egyik legtudatosabb zöld úti cél, melynek csodálatos természeti értékei és túraútvonalai minden évszakban különös vonzerőt jelentenek a turistának. Ráadásul időről időre kitalálnak vagy felfedeznek valami újdonságot is. 

Szlovénia, MariborForrás: Rudy Balasko / Shutterstock

Anguilla

Anguilla Nagy-Britanniához tartozó, mindössze 90 négyzetkilométeres kis sziget a Karib-térségben, mely festői mészkőszikláival és fehér homokos tengerpartjaival csábítja a zavartalan pihenésre vágyókat.

AnguillaForrás: Roy Googin/commons.wikimedia.org

Omán

Az Arab-félsziget délkeleti peremén található, Magyarországnál háromszor nagyobb Ománi Szultanátus nem biztos, hogy a legismertebb turistaparadicsomok listáján szerepel, azonban a természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő ország évről évre egyre több turistát vonz. 2019-ben például több mint 4 millióan keresték fel, ami 2017-hez képest mintegy 3 milliós növekedést jelent.

OmánForrás: schamane27/pixabay.com

Nepál

Ománnal ellentétben Nepál szerepel a legnépszerűbb úti célok között már csak a Himalájára induló expedíciók miatt is, de Indiából is szívesen ruccannak át ide az egzotikus utazások kedvelői. Bár Nepálba nem olyan nehéz kijutni, az onnan történő kiutazás már akadályokba ütközhet, főleg, ha női utazókról van szó.

Egy helyi serpa falu Nepál Sagarmatha Nemzeti Parkjában, kilátással az Mt.Thamserkura (6623 méter)Forrás: Boyloso/Shutterstock

Malawi

A délkelet-afrikai Malawi elsősorban természeti látnivalói és szafaritúrái miatt népszerű, több nemzeti park is található itt, például az UNESCO világörökség részét képező Malawi-tó Nemzeti Park.

Búvárkodás MalawinForrás: Radek Borovka / Shutterstock

Egyiptom

Egyiptom klasszikusan bakancslistás úti cél, azonban az afrikai ország bármikor képes emelni a tétet. Nemrégiben új sziklasírokat tártak fel itt, megtalálták az elveszett aranyvárost, és múmiafelvonulást is tartottak. 

Hurghada népszerű hely a búvárok körében is, meseszép korallzátonyainak köszönhetően - illusztrációForrás: reeseorts/Pixabay
Westfjords-i hangulatképForrás: Rostyslav Savchyn / Unsplash
A Top 10 régió

Westfjords, Izland

Nyugat-Virginia, USA

Xishuangbanna, Kína

Kent Heritage Coast, Egyesült Királyság

Puerto Rico

Sikoku-sziget, Japán

Atacama-sivatag, Chile

The Scenic Rim, Ausztrália

Vancouver-sziget, Kanada

Burgundia, Franciaország

 

Bulguksa szentély,Gyeongju-si, Dél-KoreaForrás: Chang Patrick / Unsplash
A városok tízes listája

Auckland, Új-Zéland

Tajpej, Tajvan

Freiburg, Németország

Atlanta, USA

Lagos, Nigéria

Nicosia/Lefkosia, Ciprus

Dublin, Írország

Merida, Mexikó

Firenze, Olaszország

Gyeongju, Dél-Korea

Címlapkép forrása: Cook-szigetek - David Cleverley / Unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek