Múmiafelvonulásra gyülekeznek az emberek Kairóban

Szombaton nagyszabású felvonulás keretében, speciálisan kialakított kapszulákban szállítják át 22 ókori egyiptomi uralkodó múmiáját eddigi helyükről, a kairói Tahrir téren található Egyiptomi Múzeumból új otthonukba, az onnan mintegy 5 kilométerre található, fustati Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumáig - derül ki a voanews.com cikkéből. Fustat az arab hódítások után, Omajjád Kalifátus alatt volt Egyiptom fővárosa.

Az útvonal kezdete, az Egyiptomi Múzeum kijáratánálForrás: NurPhoto via AFP/Vassilis A. Poularikas

A konvoj 18 király és négy királynő földi maradványait szállítja majd, a hatóságok pedig lezárták a Nílus menti utakat az ünnepség miatt. A múmiákat speciális, nitrogénnel töltött kapszulákban helyezték el, ezeket pedig speciális kocsikon szállítják, melyeken stabilan elhelyezhetik őket.

A múmiákat a luxori Dejr el-Bahari halotti templomkomplexumban és a közeli Királyok Völgyében fedezték fel az 1871-től kezdődő ásatásokon. A legidősebb múmia Szekenenré Ta-aa-é, a XVII. dinasztia utolsó előtti fáraójáé, aki a Kr. e. 16. században uralkodott, és vélhetően erőszakos halált halált. Szintén átszállítják II. Ramszesz, I. Széthi és Szekenenré Ta-aa lánya, Ahmesz-Nofertari múmiáit.

Takarítják a Tahrir teretForrás: NurPhoto via AFP/Vassilis A. Poularikas

A új múzeum 2017-ben nyitott meg néhány számú tárlattal, vasárnap viszont teljes egészében megnyílik, mielőtt a múmiák április 18-tól a nagyközönség elé kerülnének. A felvonulást, mely ma este 6 órakor kezdődik, egyiptomi művészek zenés előadásai kísérik, az eseményt az állami televízió élőben is közvetíti - adja hírül az arabnews.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek