Fedezzék fel Mauritius mesébe illő természeti szépségeit!

Mauritius délnyugati partvonala egy igazi mesevilág; annyiféle természeti csodával pakolták tele, hogy választani is nehéz közülük. Egy többnapos túra során találkozhatnak vízalatti kincsekkel és olyan kagyló formájú szigetekkel, mintha azok az új Aquaman film díszleteiből léptek volna elő. Egy kicsit beljebb pedig köderdők, büszke hegységek, lenyűgöző vízesések és ezerszínű vulkanikus kőzetek is megbújnak. Ezek közül a legérdekesebbeket gyűjtöttük össze.

Mauritius gyönyörű természeti tájai közül kezdjük a sort a sziget déli csücskében található Le Morne-félszigettel és a Mont Brabanttal. A több mint 550 méter magas bazaltkúp UNESCO Világörökségi értéket képvisel, és szinte az összes Mauritiusról szóló képeslapon, utazási magazinban és persze, Instagram fotón ott van. Hiszen aki egyszer megpillantja, biztos, hogy fotózkodik vele. A különleges alakú hegy mintegy 10-12 millió éve alakult ki, egy vulkánkitörés hosszúra nyúlt időszaka alatt; majd a felszínre került láva megszilárdult, és rétegenként szép lassan heggyé torlódott. A Mont Brabant a sziget egyik legismertebb jelképe.

A Le Morne félsziget és a fenséges Mont BrabantForrás: Myroslava Bozhko/shutterstock.com

De a Le Morne-félszigetnek nem csak ez az egy különlegessége fedezhető fel. A másik illúziót keltő természeti szépsége a víz alatti vízesés, melynek titka a homok és iszap lerakódásának helyzetéből adódik. Mivel a partok körül különböző vízörvények keletkeznek, a homok az óceán mélyebb területei felé sodródik, így felülről nézve úgy láthatják, mintha a víz alatt lenne még egy szakadék, és abba zubogna le a vízesés.

Repülőn Mauritiusra
A KLM heti három járatot üzemeltet Mauritius-ra. Hétfői, csütörtöki és szombati napokon repülnek Dreamliner vagy Boeing 787-9 gépekkel. Budapestről napi három járat közlekedik Amszterdamba, ebből az első kettővel még aznapi csatlakozással folytathatjuk az utunkat Mauritiusra. Az Amszterdamból 17:30-kor induló járat másnap reggel 07:55-kor landol a szigetországban. (X)

A föld ezer színe

Chamarel kisvárosa Mauritius délnyugati részén található és rögtön két természeti jelenségnek is otthont ad. Az egyik a gyönyörű Chamarel vízesés, a másik pedig a „Hét színű föld" (The Seven Colored Earth of Chamarel).

Nem nagy terület, de megéri megnézniForrás: MNStudio/shutterstock

A „Hét színű föld" Chamarel geológiai érdekessége és a sziget egyik fő attrakciója. Bár egy nem túl nagy és kopár földfelületről van szó (7500 négyzetméter), amit egy buja zöld erdőterület ölel körbe, mégis van benne valami olyan ősi, ami évről évre – már 1960-as felfedezése óta – egyre több látogatót vonz. Mivel Mauritius egész szigete vulkánkitörések, kőzet torlódások- és csúszások következményeként jött létre, így ezek a színes bazalt hullámok is a kifolyó láva megszilárdulásával alakultak ki, úgy 1,7 millió évvel ezelőtt.

De először még csak agyag formájában jelentek meg a különböző rétegek, amiket a meleg és párás idő formált. Ez idő alatt a felszínre kerültek a vas- és alumínium-oxidban gazdag, megkeményedett agyagrétegek. A vas vörösre és barnára festette a szemcséket, az alumínium-oxid pedig kékre és liláskékre. A 15 méter vastag dűnék hullámzó formáit végül a víz vájta ki több ezer év alatt. Ma a Chamarel melletti természeti parkban, alul- és felülnézetből is megcsodálhatják a látványt, de ajánljuk, hogy kössék össze valami más programmal is a látogatást, mert a park nem köti le a látogatók idejét túl sokáig.

Álombéli látványForrás: Svjetlana Peric/shutterstock.com

De mindenképp érdemes eltúrázni a Chamarel vízesésekhez is. Több kilátópont is van a szurdok környékén, ahonnan jól látszik a St. Denis folyó három ágú vízesése, ahogy 100 méter magasból alázúdul a szakadékba. A zúgó hátterét gyönyörű sziklacsúcsok és sűrű zöld erdő alkotják. Ezt a vízesést tartják a sziget legmagasabbjának.

Szobájából a medencébe lépne, vagy mezítláb menne az étterembe?
Akkor keressen ez alapján szállást! Több híres hotellánc is üzemeltet szállodákat Mauritiuson. Ha azonban egy olyan helyi cégre kíváncsi, amely nemzetközi színvonalon mérve is négy- és ötcsillagos minősítésű szállodákat üzemeltet, akkor próbálja ki a Beachcomber szállodaláncot! Resortjaik a sziget ikonikus pontjain helyezkednek el, amelyek közül jelenleg tíz működik, három másikat épp felújítanak vagy átalakítanak. Bár láncról beszélünk, minden szállodájuk különböző koncepcióval épült. Van közöttük csak párokat fogadó, elsősorban nászutasoknak tervezett hotel, ahol a szobánkból kilépve rögtön egy hosszan kanyargó medencében találhatjuk magunkat. Aztán van "mezítlábas" koncepcióval épült szálló, ahol az igazi nyaralás jegyében mindenhová lábbeli nélkül mehetünk, akár a top éttermekbe is. Több resortjuk pedig kifejezetten a golfélményekre specializálódott.

A sziget egyik leghíresebb hegyénél, a Morne Brabant lábánál két, különböző vendégkört célzó szállodájuk található – ez a két egység együtt a sziget legnagyobb szálláshelyét adja. A két legtávolabbi végük között nagyjából háromnegyed órányit sétálhatunk, vagy felszállhatunk egy nyitott, elektromos kisbuszra, amiből több is folyamatosan rója az utakat a két resort között.

A Beachcomber hotellánc egyszerre nagyon helyi és nagyon nemzetközi: helyi alapanyagokkal dolgoznak, részt vállalnak a hátrányos helyzetű helyi fiatalok idegenforgalmi szakképzésében, játszóházaikban rendszeresen vendégül látnak helyi gyerekeket a környező településekről is, miközben a szolgáltatásaikban minden a nemzetközi standardoknak megfelelően történik, így egy nagy világutazót sem érhet meglepetés náluk.

Folyók és szent tavak bűvkörében

A Black River Gorges (Fekete-folyó Szurdok) Nemzeti Parkot 1994-én hozták létre annak érdekében, hogy olyan állat- és növényfajokat védjenek meg, melyek már csak ezen a vidéken élnek meg, illetve hogy felhívják az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára. Ezen kívül céljuk volt még a tanítás is, és, hogy legyen egy gyönyörű háborítatlan hely, ahol a helyiek és a külföldi látogatók is megpihenhetnek.

A Fekete-folyó szurdoka a sziget dél-nyugati részén, több mint 6500 hektárnyi erdős területen terül el. A park legmagasabb pontja a Piton de la Rivière Noire, mely 828 méter magas. Ha rászánnak legalább egy napot a sétára, akkor a parkon belül több különböző mikroklímát is felfedezhetnek. A park keleti részéből átsétálva a nyugati részre, egy párás, nedves esőerdőből kilyukadhatnak egy száraz, alföldi erdőben.

Beláthatatlan természeti szépségForrás: Medhi Dowlut/shutterstock

De a mikroklímák mellett egy sokkal kézzelfoghatóbb látványossága is van a parknak. Az Alexandra vízesést a Grand Bassin (Nagy Medence) irányában találják. A legtökéletesebb kilátópontot nem nehéz megtalálni, csak kövessék a környéken kihelyezett útjelzőtáblákat. A kétágú vízesés olyan távolról, akár egy csöndes fehér fénynyaláb, alig látható örök mozgásban.

Elszakadva a megnyugtató látványtól, már várja a túrázókat az előbb említett Grand Bassin, vagyis a Ganga Talao, mely egy védett hegyvidék közepén, Mauritius szívében bújt meg. A körülbelül 550 méterrel a tengerszint felett kialakult vízzel teli vulkanikus medence a Mauritiuson élő hinduk egyik szent tava, szélén Shiva szentélyével. Azt mondják a helyiek, hogy a tó vize kommunikál az indiai szent folyó, a Gangesz vizével. Nem véletlen hát, hogy évről évre február második hetében itt rendezik meg az egyik legnagyobb Indián kívüli hindu ünnepséget és zarándoklatot, a Maha Shivaratri fesztivált.

A medence körül több istenség színes szobra is helyet kapottForrás: fadylr/shutterstock.com

Ilyenkor ezrek érkeznek ide, hogy tiszteletüket tegyék Shiva, Brahma és Vishnu istenségek előtt. A fesztivál ideje alatt a füstölők illata keveredik a déli gyümölcsök édességével, a kántálás hangja pedig elszáll az esőerdők fölé.

Forrás: Kletr / Shutterstock.com

Érdekesség még, hogy a tó partján álló szobrok közül Shiva szobra, a Mangal Mahadev, Mauritius legmagasabb szobra. A részletgazdagon formázott szent alkotás 33 méteres, és egyike a világ 50 legmagasabb szobrának.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek