Ez a világ egyik legsötétebb helye, mégsem gyakori vendég náluk a téli depresszió

 

Norvégiában az északi sarkkör felett novembertől januárig nem kel fel a nap, de a helyiek nemcsak túlélik a telet, hanem egyenesen élvezik. Erre a megállapításra jutott Kari Leibowitz, a Stanford tudósa egy norvégiai tanulmányútja során, amikor a norvégok télről alkotott gondolkodásmódját vizsgálta. Szerinte a pozitív hiedelmek és attitűdök nagyban befolyásolhatják a sötét téli hónapokban az emberek általános jólétét. Íme, egy kisfilm arról, hogy az északi emberek a környezet szépségére és a kellemes időtöltésre fókuszálva mennyire pozitívan élik meg a hideg teleket is.

Kari Norvégiában 200 mérföldre az északi sarkkörtől, Tromsø városában kutatott, ahol novembertől januárig a nap soha nem kel fel. Arra volt kíváncsi, hogy a helyiek hogyan birkóznak meg a hideg téli napokkal és a sötétséggel. Kutatásából kiderült, hogy Tromsøben az emberek gondolkodásmódja segít abban, hogy másképp éljék meg a telet. Ahol mások nehézségeket látnak, ők ott lehetőséget találnak.

Sarki fény Tromsø közelébenForrás: Sennheiserz/Wikipedia

Ez a pozitív gondolkodásmód társult az életük minden területéhez, és ez a fajta szellemi beállítottságuk teszi őket boldogabbá olyannyira, hogy ne csak elviseljék a hideget és a sötétet, hanem sokkal inkább a pozitív lehetőségekre fókuszáljanak. A világ egyik leghidegebb, legsötétebb helyén viszonylag alacsony a téli depresszió aránya, Ilyenkor az ott élő emberek a téli sportokra és a szabadban végezhető, feltöltő tevékenységekre helyezik a hangsúlyt, így még a kihívást jelentő koronavírus-járvány időszaka alatt is képesek jól érezni magukat.

Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, itt található a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriumaForrás: Michelle Maria/Pixabay

A szabadban töltött nap után hamarabb kényelembe helyezik magukat otthon, sokat olvasnak, és a jó alvás kedvéért korábban is fekszenek le. A tanulmányai végeztével Kari hazatérve kifejlesztette a Wintertime Mindset műhelyt annak érdekében, hogy a világ minden táján élő emberek elsajátíthassák a norvégok pozitív szemléletét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek