Nyolc egzotikus hely a világban, amelyekről még álmodozni is jól esik

Ha egy hely félelmetes, varázslatos, nehezen megközelíthető vagy csak túl drágán elérhető, ott legbelül még jobban vágyunk arra, hogy felfedezzük. Az emberi természet már csak ilyen. És mikor lehetne ilyen különleges, egzotikus helyszíneken, természeti csodákon, városokon és hegyeken agyalni, ha nem akkor, amikor éppen nem mehetünk sehova. Mi ezúttal nyolc olyan helyet gyűjtöttünk össze, ahol vagy még sosem jártunk, vagy viszonylag keveset tudunk róluk, de nagyon sokat álmodunk velük.

Maui, Haleakala vulkán

Sokaknál az ilyen egzotikus listák általában egy japán helyszínnel, például az Arashiyama Bambusz Erdővel vagy a Kanári-szigetek egyik legérdekesebb földdarabjával, Fuerteventura bemutatásával kezdődnek. A mi listánk azonban Mauit teszi első helyre a sorban, mert Hawaii egyik legszebb szigeténél nehéz ennél álomba illőbbet elképzelni. 

Forrás: Shutterstock.com / MH Anderson Photography

Maui a szörfösök között is népszerű helyszín, hiszen partjai mentén tökéletesek az áramlatok, esténként pedig olyan naplementét lehet végignézni a szörfdeszkáról, amilyet még festeni is nehéz. De aki itt jár, az a sziget keleti részén elterülő, hatalmas kráterű Haleakala vulkánt sem hagyja ki programlistájáról, amelynek neve annyit tesz, a "Nap háza". Az elnevezés találó, egészen kivételes élmény lehet innen megfigyelni a napkelte vagy a napnyugta színeit, amelyet szervezett túrák keretében is megélhetünk. A kilátóponthoz nagyjából másfél órát kell gyalogolni, ezért érdemes korán elindulni, de ne felejtsünk el sapkát, sálat, kesztyűt és meleg kabátot vinni, mert állítólag hajnalban nagyon hideg van odafent.

Kushma Gyadi gyaloghíd, Nepál

Nepál jellemzően azoknak az utazási listáján foglal el mindig előkelő helyet, akik egy kis lelki megnyugvásra vágynak utazásuk során. Bár az ország ezen hídjának látványa talán inkább sokkot okoz majd, mint megnyugvást – abban biztos, hogy sokan egyetértenek, ha már itt jár az ember, ezt sem érdemes kihagyni.

Forrás: Shutterstock.com / CEW

Vannak, akik csukott szemmel lépegetnek végig rajta, mások napi rutinként sétálnak át egyik végéből a másikba. A híd 117 méteres magasságban húzódik a Madi-folyó felett, ezzel pedig a világ egyik legmagasabban kifeszített gyalogos függőhídjának számít. A 344 méteres hosszúságával pedig Nepál leghosszabb ilyen hídja.

Richat-képződmény, Mauritánia

Mauritánia eddig valahogy kimaradt a listázott úti céljaink közül, de a Szahara mauritániai részén található Richat-struktúra látványos, kör alakú képződményét ezúttal nem hagyjuk le álmodozós gyűjtésünkről. Aki szereti a megmagyarázhatatlan eredetű képződményeket, annak egyszer látnia kell a "Szahara szeme" néven is ismert talajbesüllyedést.

Forrás: Shutterstock.com / Elena11

A képződmény egyesek szerint egy szemet formáz, és nagyjából 50 kilométeres az átmérője, így az űrhajósok egyik fontos tájékozódási pontja lett. Kezdetben egy meteoritbecsapódás nyomának vélték, de sokan úgy látják, mintha egy óriási ammonitesz (kihalt tengeri állat) maradványa feküdne a sivatagban.

Zhangjiajie Nemzeti Erdő és Park, Kína

A világban sok olyan természeti helyszínt találni, ami szinte már súrolja a lehetetlen határát. Ilyen a Hunán tartomány északnyugati részén elterülő, Zhangjiajie Nemzeti Erdő és Park, ahol a hatalmas, zöldellő fák közül megannyi kvarcit-homokkő oszlop tör a magasba. A kőrengetegben 243 főcsúcsot és több mint 3000 karszttornyot tartanak számon. Ezeket 1992-ben UNESCO világörökségi listára is vették.

Forrás: Shutterstock.com / Serjio74

A park belsejében – bár eddig csak a nyomaikat fedezték fel a szakértők – élnek kínai óriás szalamandrák, víziszarvasok és "láthatatlan" foltos leopárdok is. De ha őket nem is leshetjük meg, a híres "Hallelujah Mountaint", amit az Avatar című filmben láthattunk, mint a Navi törzs szent lebegő hegyét alaposan megcsodálhatjuk a Yuanjiajie kilátópontról.

A Truk-lagúna, Mikronézia

Ennél egzotikusabb és kalandosabb új úti célt nehéz elképzelni. Aki szeret búvárkodni, annak Mikronézia eme lagúnája maga lesz a múlt kincseskamrája. A lagúna több száz hajó, repülő és tengeralattjáró örök otthona; és már egy ideje a világ legkiterjedtebb vízalatti múzeumának is nevezik.

Forrás: Shutterstock.com / KMT Professional Services

Panjini Vörös strand, Kína

Nem maradhat ki a sorból egy másik kínai helyszín sem, amit talán már többen ismernek, ha máshonnan nem, hát képekről. A Panjin Red Beach egy olyan hely, amiből nincs még egy a Földön. A strand Panjin városától nagyjából 30 kilométerre délnyugatra helyezkedik el.

Forrás: Shutterstock.com / Dashu Xinganling

A területen, ahol most már facölöpökre felhúzott gyalogos hidak állnak, áprilisban és májusban kezd nőni a tengeri növényzet, így nyáron már zöld színű növénytenger borítja el a strandot. Ősszel azonban az egész föveny vörös színűre vált, és úgy néz ki, mint egy hatalmas, puha szőnyeg.

Taveuni, Fidzsi-szigetek

Az egzotikus úti cél lista nem lenne teljes, ha nem adnánk hozzá a Fidzsi-szigeteket. Taveuni egyike a szigeteket kitevő 300 földdarabnak, és még nem annyira felkapott, mint a többi. Békés, tiszta és az elszigeteltség érzését kínálja anélkül, hogy teljesen elszakadnánk a külvilágtól. Lakói vendégszeretők, természeti értékeit pedig nemzeti parkok védik.

Forrás: Shutterstock.com / Don Mammoser

A vizei tele vannak lágy korallokkal, amelyek gyakran világítanak, és rengeteg halnak, teknősnek, cápának és bálnának adnak otthont. A búvárok paradicsomának is nevezik.

Jiufen hegyi városa, Tajvan

Ez az a hely, ahova egyszer minden barátunkat elvinnénk. Ha létezik a világon olyan város, ami egyszerre nyüzsgő, turistákra specializálódott és mégis autentikusságot, egzotikus bájat sugároz, akkor az Jiufen. A fővárostól északkeletre található hegyi városba egy szerpentinen lehet feljutni. Jelen cikk írója már járt ezen a helyen, és bármikor visszatérne. 

Forrás: Shutterstock.com / NH

A bányászváros érdekessége, hogy kezdetben csak kilenc család lakott a falai között, de miután 1890-ben valaki aranyat talált a közelben, a lakosság száma hirtelen megugrott, és több mint 4000 család talált itt otthonra. Jiufen egy időre Ázsia aranyvárosa lett. Az arany azonban lassan elapadt és az emberek elköltöztek. Évek múltán a filmesek találtak rá a keskeny és kanyargós utcákra, a lámpásokkal díszített teaházakra, az apró fogadókra és éttermekre. Az apró város feléledt álmából, a jövőben pedig mi is a csodájára járhatunk majd.

Forrás: Karryon.com.auExpatexplore.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek