A Cook-szigeteken megunták a régi nevet, az újításon gondolkoznak

Új nevet akar választani magának a Cook-szigetek, és James Cook brit felfedező helyett inkább polinéz örökségét hangsúlyozná.

A kormány testületet hozott létre a probléma megoldására, vagyis, hogy őshonos nevet válasszanak a 15 szigetnek, mely Új-Zélandtól 3000 kilométerre északkeletre található a Csendes-óceánban. Az eredeti ötlet az volt, hogy a régi nevet az új névvel párhuzamosan használják, mint például Új-Zéland, melynek maori neve, az Aotearoa is használatos, írja az MTI.

Cook-szigetekForrás: Julius_Silver/Pixabay

A tanácskozások során azonban kiderült, hogy a bizottság legtöbb tagja teljesen elvetné a Cook-szigetek nevet és ehelyett az őslakosok nyelvén adna nevet az államnak, mely jelenlegi nevét James Cook brit felfedezőről, tengerészről és térképésztről kapta, aki 1773-ban partra szállt a szigeten.

A Cook-szigetek nem először tanácskozik új névről. 1994-ben nagy többséggel utasították el az Avaiki Nui névről szóló referendumot. A Cook-szigetek 1888 és 1900 között volt brit védnökség alatt, majd Új-Zéland fennhatósága alá került, mellyel 1965-ös függetlensége óta is szoros politikai kapcsolatban áll. A kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként a szigeteknek önálló kormányzata van.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek