A norvég hegyekben építik meg a világ első hajóalagútját

Norvégia északnyugati részén található a hegyekkel tarkított Stad-félsziget, ahol a legveszélyesebb a norvég tengerparti szakasz, mert erőteljes áramlatok, illetve hatalmas hullámok és a vihar keseríti a hajósok életét. A Norwegian Coastal Administration elhatározta, hogy egy óriási alagutat épít, amelyen keresztül a hajósok csendesebb vizekre evezhetnek. Ennek a mérnöki csodának a megépítése 330 millió dollárba kerül, és három-négy évig tart. Az építkezés 2022-ben kezdődik. Így fog majd kinézni az elkészült alagút.

Mint Terje Andreassen a norvég tengerparti igazgatóság ideiglenes projektmenedzsere elmondta, "a félszigeten kívüli partvonal Norvégia legviharosabb területe a hurrikánok miatt". Néha a hajóknak napokat kell várniuk a közeli kikötőkben, hogy az időjárási körülmények javuljanak. Az alagút belsejében azonban az időjárás és az árapály nem fogja befolyásolni a közlekedést, így a hajóutak biztonságosabbá és gördülékenyebbé válhatnak.

Hamarosan építeni kezdik a világ első vízi alagútját, amin keresztül a hajók biztonságosan közlekedhetnekForrás: YouTube.com

A Norwegian Coastal Administration megjegyzi, hogy bár más alagutak befogadják a kishajókat és az uszályokat, a nagy hajók kiszolgálására nem építettek ilyen átkelőket. Szerintük a kész szerkezet hasonló lesz egy nagy és hosszú csarnokhoz. Az alagút legfőbb célja, hogy a hajók könnyebben kelhessenek át a Stadhavet Norvég-tengeren, illetve biztonságosabb és kiszámíthatóbb legyen a vízi közlekedés, fogalmazta meg Andreassen – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek