A világ legnagyobb tengeri rezervátuma jön létre a Cook-szigeteken

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma jön létre a Cook-szigeteken

A földkerekség egyik legnagyobb tengeri rezervátuma jön létre a csendes-óceáni Cook-szigetek körül, ahol 1,9 millió négyzetkilométer - három franciaországnyi - területet nyilvánítanak védetté, írja az MTI.

Halraj a Mataora hajóroncsnál - a Cook-szigetek ideális terep a búvárkodásra - Katt a képre a galériáért! Galéria: Cook-szigetekRon Caswell / Flickr.com

A szigetország parlamentje csütörtök este szavazta meg a Marae Moana tengeri természetvédelmi terület létrehozását.

A védetté nyilvánítást elsőként több mint öt éve kezdeményező Kevin Iro természetvédő aktivista szerint a törvény elfogadásának napja „történelmi jelentőségű", a rezervátum létrehozása segít megőrizni az óceánt a következő generációk számára.

A Cook-szigeteken mindössze 10 ezer ember él, az országot alkotó 15 sziget együttes területe mindössze 236 négyzetkilométer. Az Új-Zéland és Hawaii között nagyjából félúton található szigetek sajátos elhelyezkedése ugyanakkor hatalmas felségterületet jelent az óceániai "miniállamnak".

Ilyen tiszta tengert nem csoda, hogy védeni szeretnének - Katt a galériáért! Galéria: Cook-szigetekSide78 / Flickr.com

A természetvédelmi területté nyilvánítás nem jelenti azt, hogy teljesen betiltják a halászatot vagy a bányászatot az egész területen, hanem csak azt, hogy e tevékenységeket fenntartható módon kell folytatni. Ezenkívül egy 320 ezer négyzetkilométeres zónában szigorúan tilos lesz minden halászat.

Henry Puna, a szigetország miniszterelnöke szerint a rezervátum működtetése mintaként szolgál majd az egész világnak arra, miként bánjanak az óceánokkal. A kormányfő azt mondta, hogy a világ legtisztább turisztikai célpontjává akarják változtatni kicsiny országukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek