Azt gondolja, hogy a sivatagok unalmasak? Bebizonyítjuk az ellenkezőjét!

A sivatagi táj unalmas és forró, sehol egy állat vagy egy növény, csak a végtelen homokdűnék. Való igaz, lehet ilyen is, főleg, ha egy Rejtő Jenő regénybe mélyedünk bele. De nem is egy olyan hely van a világon, ahol egészen különleges élményeket nyújthat a sivatagi táj. Van, ahol apró sziklák borítják, máshol szárazságtűrő növények egészen fura fajaira bukkanhatunk. Van, ahol az őslakosok látják vendégül az utazókat, és kínálják őket kávéval, datolyával, míg megint máshol tavak képződnek, amelyekben olyan a lebegés, akár a Holt-tengerben.

Salvador Dalí is megirigyelné ezeket a formákat

A Namib-sivatagot sokan, mint az egyik legelképesztőbb sivatagot tartják számon. Ennek fő oka, hogy egészen fantasztikus formavilággal rendelkezik. A világ legrégibb sivataga Dél-Afrika nyugati, Atlanti-óceáni partvidékén 1600 km hosszan húzódik észak-déli irányban. 

Őrületes színek és formák a Namib-sivatagbanForrás: kavram/Shutterstock

Itt találhatók a világ legmagasabb homokdűnéi, miközben a sivatag keleti része hegyvidéki, kövekkel borított – a táj szinte szürreális. Az AndBeyond ajánlatában a kiinduló bázis Sossusvlei, ahonnan a turisták quados felfedező utakra indulnak. Miután bejárták a legnagyobb dűnéket, az éjszakát az utazók a csillagok megfigyelésével tölthetik, méghozzá egy profi távcső és egy felkészült csillagász társaságában.

Arab esték a csillagok alatt

Dubajban annyi a látnivaló, és akkora választék van szórakozási lehetőségekből, hogy szinte jól esik egy kicsit kilépni az állandó pörgésből, és egy nyugalmasabb helyen tölteni néhány órát. Mit szólnak például egy sivatagi túrához? A választék meglehetősen nagy, az Arabian Tour Packages kirándulására például dzsipekkel viszik ki az érdeklődőket. Miután hullámvasútszerű élményeket szereztek a homokdűnéken, a helyiek arab kávét és frissítőt kínálnak körbe, majd jöhet egy kis tevegelés. A táborhelyen lehet vízipipát szívni és henna tetoválást kérni, majd ahogy feljönnek az első csillagok, a frissen készült BBQ vacsorát is felszolgálják a tarka szőnyegekkel és párnákkal berendezett sátrakban.

Sivatagi gejzírek és lagúnák földjén

Az Andok és a Csendes-óceán között húzódik végig az Atacama-sivatag, amely egyben a világ legszárazabb helye. A túrák kiindulási helye leginkább San Pedro de Atacama, ahonnan viszonylag könnyen be lehet járni a sivatag jó néhány különleges pontját az El Tatio gejzírmezőtől egészen a Hold völgyéig, mely különleges sziklaalakzatairól híres.

Igen, ilyen tavak is vannak az Atacama-sivatagbanForrás: Denomades/Facebook

A denomades.com többféle kirándulást, többnapos túrát is kínál. A leghosszabb egy hétnapos csomag, amelyben az említett helyszínek mellett szerepel több lagúna, többek között a Cejar Lagoon és a Piedra Lagoon felkeresése is. Ez utóbbiban meg is lehet fürdeni – a lebegés pedig egészen hasonló lesz egy Holt-tengeri fürdőzéshez.

A vörös szikla, amelyet egyszer az életben látni kell!

Ausztrália középső, sivatagos részén található az ország egyik legismertebb természeti kincse, az Uluru, vagy más néven az Ayers-szikla. A helyi őslakosok egyik legszentebb helye, a turistákat pedig a különlegessége és szépsége vonzza ide. A puszta tájból kiemelkedő vörös sziklatömbhöz rengeteg kirándulást szerveznek. Az AATKings többek között egy ötnapos út keretében járja be az Uluru környékét. A kiindulópont Alice Spings, innen indul a túra, mely nemcsak az Uluruhoz, hanem a Kata Tjuṯa nevű sziklákhoz és a Kings Canyonba is elvezet. Egész évben érdemes ellátogatni ide, de nem árt észben tartani, hogy 2019 októberétől a hatóságok végleg lezárták az Ulurut, ami annyit jelent, hogy meg lehet közelíteni ugyan, de felmászni már nem szabad rá.

BBQ a Prérifarkas és a Gyalogkakukk otthonában

Észak-Amerika egyik legnagyobb és egyben legmelegebb helye a Sonora-sivatag. Az Egyesült Államok és Mexikó határán található a több mint 300 ezer négyzetkilométeres terület, amelynek jellegzetes növénye a saguaro kaktusz. A növényfaj, mely egyedül csak itt él a világon, tipikus kelléke a sivatagban játszódó filmeknek, vagy akár a Gyalogkakukk-mesefilmeknek; a kaktusz oszlopszerű, kandeláberre emlékeztető alakját semmivel sem lehet összetéveszteni.

Saguaro kaktuszokForrás: CO Leong/Shutterstock

Persze nemcsak a kaktusz miatt érdemes szétnézni errefelé. Az Arizona Desert Mountain Jeep Tours egyik kirándulása a naplementében kínál sivatagi élményt, egy másik a terület állat- és növényvilágáról mesél, egy harmadik pedig hatalmas barbeque partira hívja meg a résztvevőket, természetesen a kihagyhatatlan kaktuszok tövében.

Többnapos, tevés túrára indulna? Ezt a helyet önnek találták ki!

A Thár-sivatag, vagy más néven a Nagy-Indiai-sivatag nagy része az indiai Rádzsasztán állam területén fekszik. Jellemzően Dzsailszalmer városából indulnak a sivatagi túrák autóval vagy akár teveháton. Ez utóbbira specializálódott a Thar Desert Tours is, akik az egynapos kedvcsináló kirándulásoktól kezdve a hat napos, komolyabb utazásokig szerveznek tevés kalandozásokat. Egy-egy ilyen út mindig a városból indul és oda is tér vissza, miközben több kisebb falu is körbejár. A többnapos utakon a résztvevők a sivatagban táboroznak le éjszakára, ahol minden este tábortűz zárja le a napot, míg a sivatagra végtelen nyugalom, csönd és sötétség borul.

Fekete sivatag, fehér sivatag

Kairótól körülbelül 360 kilométerre található a Bahariya oázis – sivatagi mércével mérve ez egy könnyen elérhető pontja a sivatagnak. Innen indulnak a kirándulások Sahra al-Suda-ba, azaz a Fekete-sivatagba, ahol több tucat fekete domb emelkedik az ég felé. Az oázisban rengeteg hideg és meleg vizű forrásban lehet megfürdeni egy-egy sivatagi kirándulás után.

Fehér-sivatagForrás: Western Desert Tours/Travelo

Szintén a térségben található Farfara oázisa, ahonnan Sahra al-Beida-ba, azaz a Fehér-sivatagba indítanak túrákat. A Western Desert Tours mindkét oázisba szervez kirándulásokat, de ezen kívül olyan nem mindennapi helyekre is elviszik az érdeklődőket, mint amilyen például Wadi al-Hitan, azaz a Bálnák Völgye. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek