Öt izgalmas tény a Holt-tengerről

Valószínűleg már óvodás korában megtanulta, hogy a Holt-tengerben akár ülve is lehet lebegni, hogy nagyon sós a vize és hogy nemsokára lehet, hogy teljesen kiszárad. De vajon az okokat is ismeri? Most megtudhatja a Holt-tenger öt legnagyobb titkának hátterét.

 A Holt-tenger nem is tenger

Kezdjük a legelterjedtebb hiedelem eloszlatásával: a Holt-tenger bizony valójában egyáltalán nem is tenger, hanem egy tó. De akkor miért hívják mégis így? A magyarázat valószínűleg a víz elképesztően magas sótartalmával függ össze: „ami sós, az általában tenger, ami pedig nagyon sós, az meg végképp az." Valahogy így alakulhatott ki a fejekben, hogy tengernek nevezzék el ezt a valójában lefolyástalan tavat, amelyet egyedül a Jordán-folyó táplál.

Galéria: Öt izgalmas tény a Holt-tengerrőlFotó: Debbie Hill / Northfoto

 A kb. 600 négyzetkilométeres tóban fürödve tényleg nem az jut először eszünkbe, hogy ez csak egy tó lenne. Ráadásul még tovább kuszálja az érzékeket, hogy a Holt-tenger két országot választ el egymástól (Izraelt és Jordániát). Ez ugyan a Fertő-tóra is igaz, itt mégis épp elég távol van a túlpart ahhoz, hogy elhiggyük, tengerrel van dolgunk.

Egyre távolabb kerülő nyaralóhelyek

Ha néhány évente újra és újra ellátogatna a Holt-tengerhez, azt tapasztalná, hogy a part menti kempingek fokozatosan egyre távolabb kerülnek a víztől. Elsőre talán azt gondolhatná, hogy szándékos költözködés áll a háttérben, a kempingek azonban valójában egy centit sem mozdultak a helyükről az elmúlt évtizedekben.

A magyarázat ennél jóval szomorúbb. Mivel a Jordán-folyó vizét a környező országok évről évre egyre többet használják, folyamatosan csökken a vízhozama, a tó pedig apadásnak indult. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a '80-as években lyukakat és repedéseket fedeztek fel a medrében, ahol elkezdett elszivárogni a víz. A Holt-tenger pedig mostanra olyan lett, mint egy szita, amelynek csak az izraeli részén is több mint háromezer víznyelő lyuk tátong. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a földfelszín alatti édesvíz feloldja a sós talajt, ezáltal üregek keletkeznek, amelyek egy idő után elkerülhetetlenül beszakadnak.

Az elmúlt negyven évben a Holt-tenger vízszintje 24 méterrel csökkent és egyharmadával zsugorodott, a pesszimistább előrejelzések pedig még ötven évet sem jósolnak a végleges eltűnéséig.

A víz, amiben nem lehet úszni

33,7 százalékos sótartalmával a Holt-tenger a Föld legsósabb vize, tízszer olyan sós, mint a Földközi-tenger. Ennek köszönheti hatalmas felhajtóerejét is, amit néhány méter megtétele után mindenki megtapasztal a tóba lépve. A víz szabályosan kilöki alólunk a lábunkat, ezután pedig már csak lebegni tudunk.

Galéria: Öt izgalmas tény a Holt-tengerrőlFotó: Debbie Hill / Northfoto

 lyenkor kell lebirkóznunk az ösztöneinket. A brutálsós vízre ugyanis egyáltalán nem úgy reagál a szervezet, mint a megszokott tengervizekre. Kicsit sem kellemes, ha véletlenül hozzáérünk vizes kézzel egy frissen kivakart szúnyogcsípéshez, a félrenyelést pedig végképp jobb elkerülni, mert a nyelőcsőbe jutva a sós víz akár belső sérüléseket is okozhat. Úgyhogy semmiképp se most próbáljuk megdönteni az egyéni mellúszó csúcsunkat, érjük be a háton lebegéssel. Ez is vicces program, ilyenkor készül a legtöbb Facebook-gyanús, újságolvasós kép.

A Föld legmélyebb szárazföldi pontja

Tudta, hogy a Holt-tenger számít a Föld legmélyebben fekvő szárazföldi pontjának? Ezt a pozíciót pedig a fentebb leírt apadás következtében egyre stabilabban tartja. Gyakorlatilag folyamatosan dönti meg a saját rekordját. Míg a Holt-tenger a hatvanas években "csupán" a tengerszint alatt 394 méteren feküdt, addig mostanra már 423 méterre süllyedt.

Amikor ilyen mélységekről hallunk, automatikusan arra gondolunk, hogy itt biztosan hűvösebb van, mint a környező magaslatokon. Nos, épp ellenkezőleg! A Holt-tenger gyakorlatilag egy izzó katlanban fekszik a kősivatag közepén, amely csakúgy ontja magából a forróságot. A víz pedig gyakran majdnem megközelíti a levegő hőmérsékletét. Ne csodálkozzon hát, ha a hőmérő higanyszála bőven 40 fok felett áll meg este hatkor.

Tudta?
Egy izraeli utazás során akár három tengert is felkereshet! Ha már elég volt a holt-tengeri élményekből, fürdőzhet a Vörös-tengerben, ahová novembertől közvetlen fapados is közlekedik Budapestről, és ki sem kell tennie a lábát a városból Tel-Avivban ahhoz, hogy a Földközi-tengerben mártózhasson! A Travelo idén a Masada Operafesztivál kapcsán kereste fel a Holt-tengert az UP by El Al légitársaság és az Izraeli Turisztikai Minisztérium meghívására. Ha utazási irodával utazna, keressen partnereink ajánlatai között itt! Annak pedig, aki bérelt autóval készül bejárni az országot, itt adunk tippeket.

 Gyógyító só

Ha ezidáig logikát vélt felfedezni a korábbi állításaink között, akkor most gyorsan összezavarjuk egy újabb fura ténnyel. A Holt-tengeri sónak világhírű gyógyhatása van. Most akkor hogy is van ez? Épp az előbb mondtuk, hogy mennyire csíp, és milyen veszélyes, hogy ilyen sós a víz. Ez valóban így is van. A Holt-tenger vizében található só összetétele azonban nem azonos a konyhasóéval, hanem számos értékes nyomelemet is tartalmaz. Ezek a nyomelemek a vízben különböző ásványi anyagokkal keverednek, és így nyerik el gyógyhatásukat is.

Galéria: Öt izgalmas tény a Holt-tengerrőlFotó: Supplied By Xposurephotos.com / Northfoto

 A nagy mennyiségű kalcium, magnézium, kálium és nátrium éppolyan jótékony hatást gyakorol a reumatikus megbetegedésekre, mint a legkülönbözőbb bőrbetegségekre. A holt-tengeri só gyorsítja a sebgyógyulást, a bőrre kent iszap pedig elősegíti a káros anyagok távozását. Amíg a jótékony anyagokat a bőr alá juttatja, addig a mélyebb rétegekben lévő vizet a bőr felszínére húzza. Mindemellett hőszigetelő és fertőtlenítő hatással is bír. A benne lévő ásványi anyagok pedig a szervezetbe jutva fejtik ki gyógyító hatásukat. Ha tehát túl van a javallott 10-15 perces fürdésen, semmiképp se hagyja ki az iszappakolást sem, hiszen akkor is csodákat tesz a bőrrel, ha egyébként nincs semmilyen különösebb panasza. 20 perc tetőtől talpig fekete maszkban felér a legdrágább testkezelésekkel. Nekünk elhiheti, kipróbáltuk.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Újabb barlangra bukkantak a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyénél - 2017.02.12.
Tekercset nem találtak, csak tárolóeszközöket, a lelet mégis biztató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek