A sivatagi Disneylandet Dubajban kell keresni

Szikla tetejéről zuhanni egy Velociraptor hátán, bejárni Shrek földjét és kunyhóját, és Vasember páncéljában leszámolni az Amerikát fenyegető ellenséggel - ilyen élményeket kínál a dubaji óriáshomokozó, ahol a felhőkarcolóknál már csak a gigantikus játszóházak épülnek gyorsabban. Mert Dubaj újabban a gyerekkel utazó turistákra hajt.

Az Egyesült Arab Emírségek városállamában nemcsak az iroda- és lakótornyok nőnek ki a végtelen homokszőnyegből, de a tematizált szabadidőparkok vagy a gigantikus várostörténeti emlékoszlopok is. Egy kicsit olyan, mintha egy kreatív csapatot arra briefingeltek volna, hogy a sivatag minden köbméter homokját így vagy úgy, de pénzzé tegyék. És teszik mindezt azért, hogy 2020-ra, a világkiállítás évére már évi 20 millió turista statisztikájáról cikkezhessenek (ez nagyjából pont duplája a jelenleginek), és hogy ennek a számhalmaznak az alapját már ne az üzleti utazók, sokkal inkább a családok adják. Mert Dubaj rákapcsolt erre az utazórétegre is.

Dubaj a Burdzs Kalifa 124. emeleti kilátójából
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

Megatémaparkokkal legeket írni

Ez lett az új cél. És már nem a Föld legmagasabb épületének felhúzásáért vagy a világ egyetlen hétcsillagos szállodájának megtöltéséért versengeni, de nem is az utakon cikázó Aston Martin rendőrautók látványával a városba csábítani a luxusra érzékeny fiatalokat. Persze Dubaj megalomániája továbbra sem csökkent.

Csak közben rájöttek, hogy a gyerekes családok is elkezdenek mocorogni és számolgatni, ha azt hallják, hogy megnyílt a világ leghosszabb fedett sípályája; hogy egy évben két hétig Dubaj minden valamire való food truck kamionját a tengerparton parkoltatja; vagy az újévi híradókban azt látják, hogy van egy hely a világon, ahol szilveszterkor fél millió rakétát lőnek a magasba, és valahogy még ezzel is világrekordot döntenek. Miközben egy ideje óriási játszóházakkal csalogatnak.

Dubajba repülne?
Ma már kétféle légitársasággal és öt órás repülőúttal juthat el közvetlenül Dubajba. A Wizz Air járatai a belvárostól 62,5 kilométerre fekvő Al Maktoum repülőtérre (DWC) érkeznek, az Emirates gépek pedig a világ legnagyobb nemzetközi repülőterére, a DXB-re, ahonnan néhány dirhamért metrózhat a városközpontba. Előbbi légicéggel jóval olcsóbban, utóbbival jóval kényelmesebben, étel, ital és fedélzeti szórakoztató rendszer társaságában utazhatunk. A Liszt Ferenc repülőtérről a Wizz Air hetente háromszor, az Emirates pedig a hét minden napján 14.40-kor indítja járatait, amelyek helyi idő szerint este 11-kor érkeznek Dubajba.


Motiongate, ahol törpösködni lehet

És ezekben a játszóházakban számítani kell arra, hogy a gyerekek nem fogják beérni 2-3 órás látogatással. Mert mindig lesz egy újabb valami, amire fel kell ülni, vagy kis színes vityilló, ahova még be kell nézni - legalábbis a hollywoodi tematikájú Motiongate ilyen. Az élménypark a Dubai Parks & Resort nevű szórakoztató komplexum része, amely az indai filmes témára épülő Bollywood Parkot és egy vízi élményparadicsommal egybeépített Legoland Dubai-t is magában foglalja. A 60 millió Lego darabból megépített parkba ugyan nem jutottunk el, de a másik kettőt február végén bejártuk.

A Motiongate témaparkban például komplett törpfalut húztak fel
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

A Motiongate hatalmas filmtekercset formázó kapuját átlépve az 1920-as évek New York-i városképébe jutunk, ahonnan kezdve fokozatosan mindig valami elkezd pörögni, zakatolni, pöfögni vagy füstöt eregetni magából. A Dream Works zónájában a Madagaszkár pingvinjeiből ismerős teret a Kung Fu Panda piros lampionos birodalma váltja fel, a fejünk feletti közlekedési lámpákról a Pókember mindig épp aktuális alteregója lóg, a végén pedig Shrek földjén találjuk magunkat, ahol óriás fatuskóban hintázhatunk az ogre kunyhója mellett.

És innentől kezdve aztán nem lehet úgy elmenni egyetlen utcából vagy térről sem, hogy egy tánccsoport showjába vagy egy óriásbábu hóna alá ne kerülne be az ember egy fotó kedvéért.

Itt lakik Shrek
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

A filmgyártó vállalatok közül talán a Columbia Pictures zónája az, amit inkább kisgyerekes családoknak szánt mesejátékokkal szereltek fel. Itt a Szellemirtók birodalmából az út a hatalmas gombaházakkal felépített törpfaluba vezet, ahol a játszótértől kezdve a mini hullámvasúton át Okoska törp színházáig minden törpös élményt megtalálnak.

Belépő: a tavaly októberi nyitás óta még mindig árulnak ún. felfedező jegyeket felnőtteknek 250 dirhamért (20 000 forint), gyerekeknek 11 éves korig 215 dirhamért (17 200 forint).

Bollywood, ahol a Taj Mahalt is felhúzták

"Hollywood-témájú élményparkunk már van, miért ne lehetne egy bollywoodi is? Biztos, hogy nem mi vagyunk az elsők, akik ezt kitaláltuk. De hát mi építettük meg" - ezt Thomas Jellum a Dubai Parks & Resort dán igazgatója nyilatkozta nemrég egy cikkben, amikor az indai filmes témára épülő mini Bollywood Park nyitásáról kérdezték.

A bollywoodi elefántok
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

Mi ezt a parkot egy kicsit kétkedve fogadtuk, már csak abból kiindulva, hogy viszonylag kevés magyar turista lehet jártas az indiai szuperhősökben vagy a bollywoodi filmekben. Aztán gyorsan kiderült, erre a tudásra nincs is szükség. A több dimenziós mozi rajongói a rezgő, forgó, vízzel spriccelt széksorokban a tízperces filmeket minden vonatkozó filmismeret nélkül is élvezni fogják, a hullámvasútnak és a beülhetős pörgettyűknek meg aztán teljesen mindegy, hogy melyik bollywoodi színészről nevezték el – ugyanazt tudják, mint bármely más vidámparkban. 

A nyolcszáz férőhelyes Rajmahal színház épülete
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

Ugyanakkor a három milliárd dollárból megépült park tényleg profi módon hozza az indiai hangulatot - vagy legalábbis azt, amit leginkább Indiáról képzelünk. Ezt a környezetet hennával festett óriás kéz- és elefántszobrokkal, gazdagon díszített épületekkel, pompás jelmezbe öltözött profi táncosokkal és az indiai konyhájára utalva, vegetáriánus éttermekkel támogatták meg. Még a hófehér Taj Mahalt is megépítették a park közepébe Rajmahal néven, ami egy 850 férőhelyes színházként funkcionál esténként látványos előadásokkal és showműsorokkal, de bármikor kibérelhető esküvői helyszínként is.

Belépő: a felnőtteknek 215 dirham, gyerekeknek 12 éves kor alatt 185 dirham.

IMG, ahol egy Velociraptor hátán utazhatunk

Aztán ott van az IMG World of Adventures park, amely tulajdonképpen Dubaj legelső igazán nagy szórakoztatóközponti beruházása volt. Az egymilliárd dollárért felépült parkot Marvel szuperhős-filmjei és a Cartoon Network rajzfilm-sorozatai által ihletett élményelemekkel szerelték fel. És hiába épültek azóta új témaparkok, még ma is ez számít a világ legnagyobb fedett élményparkjának, amely 140 ezer négyzetméteren, mintegy 28 focipálya nagyságú területen kínálgatja óriásjátékait.

IMG park
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

Területét négy zónára osztották: egyiket megkapták a Marvel képregényeiből ismert szuperhősök a Pókembertől kezdve az Ironmanig, a másikat a Cartoon Network mesefigurái, a harmadik szekciót pedig az Elveszett völgy világa uralja. Utóbbiban társasház nagyságú dinoszauruszokat és többfajta őslény-körhintát találunk, de ide építették Dubaj leggyorsabb és legmagasabb pályavonalúnak számító Velociraptor nevű hullámvasútját is. A két széksoros kocsikban az utazás egy fedett helyről indul, kezdetben még szolidnak tűnik, de a felhők közé emelkedő szikla széléhez érve gyorsan kiderül, hogy mindez csak beetetés. Mert aztán a T-Rex elől menekülő népet kilökik a szabadba, hogy a kocsikkal fejjel lefele lógva, oldalt fekve suhanjon, mintha csak egy szárnyas Velociraptor hátán ülne. Ez a hullámvasút az egyetlen eleme a parknak, ami az épületen kívülre, a homoktenger fölé vezet. 

Ezen a pályán repül a Velociraptor
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

A negyedik kalandzónát már az éttermekkel és ajándéküzlettel megtöltött IMG Boulvardnak nevezték el, ahova egy kísértet járta hotelt is építettek, és amelynek elátkozott, sötét folyosóin tényleg járnak ilyenek, csak éppen zombijárású londinernek vagy félszemű szállodaportásnak öltöztetik őket.

Belépő: gyerekeknek 1 méteres magasságig ingyenes, az felett egységesen 225 dirhamot, felnőtteknek 245 dirhamot, 60 év felett pedig 150 dirhamot kell fizetni.

Dubajban könnyebb megfázni, mint lebarnulni

És ez tényleg nem túlzás. Bármelyik parkban járnak - és ez a dubaji hotelekre is igaz -, készüljenek a hidegre. Vigyenek magukkal egy kardigánt, kendőt, vagy pulcsit a gyerekeknek, könnyen lehet a mókázás vége megfázás. Dubajban ugyanis mindent hűtenek, és tényleg a turisták kedvéért.

Ilyen klimatizált konténerekben lehet hűsölni néhány megállóban
Galéria: Dubaj gyerekkel
(Fotó: rea / Travelo)

Ha például az áprilistól október végéig tartó időszakban érkeznek, számoljanak azzal, hogy a negyven-, ötvenfokos hőség miatt a tenger már nem fog hűsíteni, ilyenkor még a part menti szállodák vizét is visszahűtik valamilyen elviselhető hőfokúra. De klimatizálnak ők minden fallal körbevett négyzetmétert: a 21 fokra hűtött, sötétített üvegfalú konténerekkel ellátott buszmegállóktól kezdve a skanzenszerű Dubaj Múzeum udvaráig.

Hogy miről híres ez a múzeum, hogy milyen egy sivatagi szafari, és, hogy egyáltalán mivel csalogatja még Dubaj a gyerekes családokat a témaparkokon kívül, arra egy következő cikkünkben visszatérünk. Tartsanak velünk akkor is!

A cikk szerzője a Dubaji Turisztikai Hivatal meghívására, az Emirates légitársasággal utazott Dubajba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek