Újabb haláleset történt az ausztrálok vörös szikláján, az Ulurun

  Nyolc év után újabb turista, ezúttal egy idős japán férfi halt meg kedden az ausztráliai sivatag szívében magányosan emelkedő homokkő sziklatömb, az Uluru, más néven az Ayers Rock megmászása közben.

  A 76 éves férfi körülbelül félúton járt, amikor összeesett. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. 

  Mint a képen is látszik, az Uluru felülete nem éppen mászásbarátForrás: Origo

  Legkevesebb 37 ember halt meg az őslakosok által szentként tisztelt 348 méter magas hegyen azóta, hogy az 1950-es években megnyitották a turisták előtt, és sokan mások megsebesültek, 2010 óta azonban ez az első haláleset.

  A nagy vörös monolit Ausztrália egyik fő látványossága, évente 300 ezren keresik fel, és közülük sokan érzik kötelességüknek, hogy az ajánlások ellenére felkapaszkodjanak a hegyre, amelynek megmászása kimerítő és veszélyes.

  Az ausztrálok után főként japánok vágnak neki az emberpróbáló mászótúrának a statisztikák szerint.
  Mivel az Uluru szent hely a környéken élő anangu őslakosok szemében, 2019 októberétől hivatalosan is tilos lesz a megmászása.

  A mászásellenes kampány hatására az elmúlt években már 16 százalékra csökkent a sziklára felmászó látogatók aránya az 1990-es években mért 74 százalékról. És különben is, minek fáradni a mászással, amikor már virtuálisan is bejárható a szikla?

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!