Ingyenes termálfürdőt talál a brazil sivatag lagúnáiban

Senki nem tud olyan gyönyörű dolgot alkotni, mint a természet. A brazil sivatag homokdűnéi például az év meghatározott időszakában egészen mágikus birodalmat hoznak létre a Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkban. Maranhão államban, Brazília északkeleti partvidékén fekvő területen a januártól júniusig tartó időszakban gyűlik össze az esővíz, így aztán júliusra a dűnék közötti területek meleg vizes medencékké alakulnak át egy kis időre - írja a Travel and Leisure.

A Lençóis Maranhenses Nemzeti Park valójában a homokdűnék és lagúnák földjeForrás: robertharding/Marco Simoni/Marco Simoni

Szeptemberben például sok turista csak ezeknek a tiszta vizű, türkizkék színű pop up medencéknek a látványáért keresi fel a helyet. Ma már a különleges színe és domborzati viszonya miatt csak "maranhaói lepedőként" emlegetik a helyet.

Az akár 31 fokra is felmelegedő, két-három méter mélységű tavakba néhányan bele is merészkednek, miután az akár ötven méter magas dűnéken sikeresen átjutottak. A nemzeti park vezetősége azt tanácsolja a turistáknak, hogy az 1553 négyzetkilométeres parkhoz tartozó területet csak szakavatott, a helyi terepviszonyokat alaposan ismerő túravezető segítségével fedezzék fel, mert egyébként nagyon könnyű itt eltévedni.

A fürdőző turisták gyorsan felfedezték maguknakForrás: hemis.fr/SPANI Arnaud / hemis.fr/Spani Arnaud / Hemis.Fr

Arra is felhívják a túrázók figyelmét, hogy a medencékben valószínűleg rajtuk kívül is lesznek élőlények. Ugyanis ahogy kialakulnak a lagúnák, különböző csúszómászókkal telik meg a víz. Az alapvetően tengerfenéken, de az alacsonyabb vízállású, homokos mederben is eléldegélő farkashal például az esősebb évszak után, sok más hallal együtt a környező folyókon keresztül úszik el ezekhez a medencékhez. Aztán az ősz végére a szeles időszak beköszöntével a természet ismét teszi a dolgát, kisöpri a vizet a medencékből, és várja, hogy a következő évben ismét kedvére formálhassa a tájat.

A "maranhaói lepedők" a széllel alakított dűnéknek köszönhetően folyamatos mozgásban vannakForrás: Biosphoto/Michel Gunther / Biosphoto/Michel Gunther

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek