Múzeumok a világból, amelyek alig várják, hogy végre látogatókat fogadhassanak

Bár a tavalyi év alaposan feladta a leckét a múzeumok számára is, a kiállításokat szervezők és kurátorok mégsem csüggedtek el, online tették bejárhatóvá termeiket, vagy néhányuk élő bejelentkezéssel vállalta a tárlatvezetést, miközben mi otthonainkban a képernyő előtt ülve nézhettük őket. Mindenki reménykedik abban, hogy 2021 második fele már a személyes élményszerzésre is lehetőséget is ad, ezért a világ múzeumai nagyon készülnek a találkozásokra. Az alábbiakban olyan helyeket gyűjtöttünk össze, melyek közül érdemes lesz párat felvenni kulturális programlistánkra, amint megnyílnak az intézmények kapui.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Hans Christian Andersen meseíró életét és munkásságát bemutató múzeum épül a dániai Odensében, ahol a világhírű szerző született. Néhány napja azonban újabb hírek érkeztek a projektről, és arról, hogy várhatóan idén nyáron már az első látogatókat is fogadhatja az intézmény.

Az új Andersen múzeum a látványtervek szerint igazán varázslatos hely leszForrás: www.corneliusvoge.dk

Az alkotók célja, hogy a magával ragadó térbe lépve olyan érzésünk legyen, mintha Andersen meséinek világába lépnénk, ebben pedig az épület formái mellett a hangok, a fények és a képek is segítenek majd. A kertek és az épületek körülbelül 9000 négyzetméteren terülnek el, a kiállítás pedig a meseíró gyermekkori otthonába vezet. A főépületben kávézó és játszóház is lesz, és egy földalatti rész, amely összefonódik a környező, varázslatos kerttel.

Olimpiai múzeumot látogathatunk Athénban

Legalábbis a jelenlegi tervek szerint még idén megnyílhat a már tavalyra ígért, ötkarikás olimpiai játékok hosszú történetének szentelt új athéni múzeum, amelyet a Marousiban található, bevásárló központot és akváriumot is magában foglaló Golden Hall (Aranycsarnok) nevű komplexumban rendeztek be.

LNLNLN / 469 images/pixabay

A múzeumban interaktív, audiovizuális eszközök segítik majd az ötkarikás játékok történetének megismerését, miközben rengeteg személyes tárgyat és érmeket is kiállítanak a korábbi olimpiai játékok versenyzőitől. A gazdagnak ígért gyűjteményben helyet kapnak az 1906-os időközi játékok, az úgynevezett „pánhellén" olimpia – melyet az első újkori olimpia 10 éves jubileuma alkalmából rendeztek meg –, és a 2004-es athéni nyári olimpia különböző tárgyi emlékei is.

És ha tényleg sikerül még ebben az évben megnyitniuk, akkor nagy ünneplésre lehet majd számítani görög földön – mert az idei évben emlékeznek meg arról is, hogy 1896-ban, vagyis 125 évvel ezelőtt tartották az első, modern kori nyári olimpiát.

Bledben is új múzeum nyílik

Szlovénia egyik legszebb tóparti üdülőhelyén, Bledben is épül egy új kortárs múzeum, mely az ország negyedik leggazdagabb családjának, a Lah család magángyűjteményének ad majd otthont. Igor és Mojca Lah műtárgyai mellett számos világhírű művész alkotásait is kiállítják a brit David Chipperfield építész tervei alapján készülő, kortárs művészeti múzeumban.

A Bledi-tóForrás: Zdenek Matyas Photography/Shutterstock

Az épületet tavasszal kezdik építeni, és a tó északi oldalán lévő várhegy lábánál kap helyet. Azon főút mellett, amely a hegy tetejére vezet, és ahol a középkor óta vár áll. Az építési engedéllyel rendelkező ljubljanai Artarhiv vállalat azt reméli, hogy a munkálatok megkezdéséig Chipperfield is a helyszínre tud majd látogatni, és maga mutatja be a terveket a közönségnek

Új kiállítások Bécstől New Yorkig

Az idén 92 éves japán avantgard művésznő, Kusama Yayoi azokról az álomvilágba illő fény- és tükörinstallációiról, illetve a végtelen hatást keltő szobáiról ismert, melyek már meghódították Londont és Berlint is.

Most azonban New Yorkban örvendezteti meg munkásságának rajongóit, és a város 50 kisebb kertet magába foglaló Botanikus Kertjében (New York Botanical Garden) valósítja meg az elképzeléseit, egyesítve a művészet és a természet iránti rajongását. Ha nem szól közbe a vírushelyzet, a kiállítást április 10-től október 31-ig lehet majd megtekinteni.

Amszterdamban, a Rijksmuseumban szintén egy nagyszabású és rendhagyó kiállításra készülnek. 2021 tavaszán (egyelőre még nincs pontos dátum) nyitna az az átfogó tárlat, mely a Rabszolgaság - Tíz igaz történet (Slavery - Ten true stories) címet viseli.

Rabszolgák a földeken, ismeretlen alkotó, készült 1850 körül (részlet)Forrás: Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds / Facebook.com

A rabszolgaságról szóló kiállítás azért lesz különleges, mert nem egyszerűen csak a kor tárgyait mutatja majd be, hanem személyes és valós történetek mentén vezeti majd a látogatókat. Érkeznek történetek és tárgyak Brazíliából, Suriname-ból, a Karib-térségből, valamint Dél-Afrikából és Ázsiából is, illetve a földeken dolgozó rabszolgáktól és az életüket birtokló uralkodó osztálytól is – olvasható a múzeum oldalán, ahol egy angol feliratos bemutató videó is elérhető.

A fennállásának 130. évfordulóját ünneplő Bécsi Szépművészeti Múzeum, vagyis a Kunsthistorisches Museum szintén készül egy-két meglepetéssel. A jubileum alkalmából idén, a saját születésnapján minden látogató ingyen mehet majd be a múzeumba, csak egy személyigazolvány kell hozzá, amivel igazolni tudja születése dátumát.

2011-es felvétel a Bécsi Szépművészeti Múzeumban (Rubens művészete)Forrás: Shutterstock.com / Tupungato

Emellett egy őszi Tiziano-kiállítást is terveznek október 5-től 2022. január 16-ig. A "Tiziano nőábrázolása: Szépség – Szerelem – Költészet" című tárlat hatvan, részben nemzetközi gyűjteményből származó alkotás mentén mutatja be, miként ábrázolták Tiziano és kortársai – Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese, Paris Bordone és Lorenzo Lotto – a nőket.

Londonban is vár majd ránk egy régóta tervezett, korábban elhalasztott kiállítás. A Victoria and Albert Museumban nyitó Lenyűgöző Irán (Epic Iran) tárlata arra vállalkozott, hogy bemutassa Irán 5000 éves történelmét 350 tárgyon keresztül. A kiállításnak sok nehézséggel kellett megküzdenie a koronavírus-járvány mellett, a botrányok és az egyre feszültebb USA-Irán kapcsolatok miatt is be kellett húznia egy időre a kézi féket, de úgy tűnik, végre elérte a célját.

A tíz részre osztott kiállítás valójában egy iráni várost épít fel a termein belül, főkapuval, kertekkel, palotával és könyvtárral együtt. A Victoria and Albert Museum oldala szerint a kiállítás már látogatható, egészen szeptember 21-ig.

A legkiválóbb németalföldi festők képei Drezdában

A drezdai Gemäldegalerie-be tervezett tárlaton Jan Vermeer van Delft és másik négy kiváló németalföldi festő képeit nézhetik majd meg a látogatók. Témáját tekintve az év egyik legnagyobb kiállításának nevezett tárlat középpontjában Vermeer egy közelmúltban restaurált festménye áll.

A drezdai Alte Meister elenvezésű kiállítást június 4-től szeptember 12-ig látogathatják majd a művészetrajongók. Közelről láthatják Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét, mely az amszterdami Rijksmuseumból érkezik, illetve a mester tíz képe mellett más németalföldi festők több mint 40 alkotása is szerepel majd a tárlaton.

Működő reprodukciója az első 1880-as években készült Benz MotorwagennekForrás: Marcin Cieślak / Wikipedia.org / CC BY 2.5
A világ első autójától az űrbe jutó első emberig: ezeket a jubileumokat ünnepeljük idén
A kerek évfordulók többek érdeklődését felkeltik. 2021-ben is számtalan olyan jubileumi alkalomra számíthatunk, és szinte mindhez kapcsolódnak majd programok, amelyek a járványhelyzettől függően akár már személyesen is látogathatók lesznek. Így emlékezünk majd idén Báthory Istvánra, Dante születésének 300. évfordulójára, az első emberre az űrben, vagy az első, még háromkerekű automobilra, amely Carl Benz munkájának gyümölcse volt 135 évvel ezelőtt. Olvassanak tovább erre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek