Szigetek, városok és lábnyomok, amiket idén Spanyolországban látni szeretnénk

A Pireneusoktól a Földközi-tengerig, de akár az Atlanti-óceánig, Spanyolország jóval változatosabb vidék, mint amilyennek sokan gondolják. A paella és a bikaviadal bár ízig-vérig spanyol eredetű, mégsem ezek határozzák meg az ibériai ország kultúráját. Mert Gaudi épületein keresztül például Barcelonában a katalán kultúrát fedezhetjük fel, de kipróbálhatjuk a baszk pintxost és tapast is, ha pedig délebbre, Andalúziába látogatunk, akkor a mór kultúrának lehetünk részesei. És akkor még nem említettük azon helyszíneket, ahol sikeres mozifilmek jelenetei forogtak néhány évtizeddel ezelőtt. 

Ezúttal azonban a klasszikus madridi, barcelonai és granadai városnézések kötelező elemei helyett mégis inkább olyan helyszíneket ajánlunk figyelmükbe, amelyek nem biztos, hogy elsőre beugranának egy spanyol utazás terve kapcsán – pedig néhányat közülük érdemes felvenni a megnézendő látnivalók listájára akár filmrajongók vagyunk, akár nem.

Elindulhatunk az őslények földjére

La Rioja vidékén például egyenesen a dinoszauruszok nyomába eredhetünk. Ez a régió Európa legjelentősebb dinoszaurusz-lábnyomok megkövesedett emlékeivel büszkélkedhet. Hatalmas lábnyomok és karmok szántásai láthatók egyes folyómedrek oldalán, és az őslények földön húzott faroknyomai az azóta megkövesedett talajon. Enciso és Cidacos településein egyenesen úgy érezhetjük, mintha a Jurassic Park című film kulisszái között sétálgatnánk.

Keressünk új világokat a Kanári-szigeteken!

Akik jól ismerik a Kanári-szigeteket, azt mondják, minden tagja egy-egy önálló, miniatűr bolygó. A szigetek felszínei, vulkanikus tájai pedig olyanok, akár a hatalmas üres vásznak, ahol szárnyaló képzeletünk az ecset, és csak rajtunk múlik, hogy milyen festménnyé áll össze.

Cofete partszakaszt Fuerteventura szigeténForrás: Shutterstock.com / RossHelen

Ha például ellátogatunk a Fuerteventura szigetén található Corralejo Nemzeti Park dűnéihez, vagy a La Gomera sziget közepén elterülő Garajonay Nemzeti Parkba, akkor úgy érezhetjük, mintha a Csillagok háborúja képzeletbeli sivatagos bolygóján a Tatuinon, vagy Frank Herbert nagysikerű Dűne című könyvének címadó planétáján az Arrakis-on járnánk. De persze a száraz vulkanikus tája miatt Lanzarote is izgalmas sziget, ahol a partközelben a tengervíz 14 méteres mélységében három évvel ezelőtt nyílt meg egy múzeum mintegy 300 emberalakú szoborral. Látványra olyan, mintha a víz alatt egy modernkori, megkövesedett Pompejire bukkannánk.

Alohomora!... És megnyílnak Harry Potter varázslatos könyvtárai

Ha szeretjük a gazdag történelemmel rendelkező könyvtárak ódon hangulatát, és kíváncsiak vagyunk a rejtélyekre, amiket a könyvek és a polcok mögötti titkos rekeszek őriznek, akkor Spanyolországban jó helyen járunk, mert több varázslatos bibliotéka is található az országban. A Spanyol Nemzeti Könyvtár, vagyis a Biblioteca Nacional de España Madridban található, ez az ország legnagyobb könyvtára. 1712-ben alapították, de a ma ismert épületet csak 1892-ben adták át.

Szintén érdemes meglátogatni az El Monasterio Del Escorial Királyi Könyvtárának nagytermét, vagy a Salamancai Egyetem könyvtárát, mely az egyik legrégebbi Spanyolországban, de a madridi Escuelas Pías könyvtárat sem érdemes kihagyni a leglátványosabb könyvtárépületek sorából.

Aztán irány a természet!

Nemrég írtunk arról, hogy gyönyörű hegyvidéken alakítják ki Spanyolország legújabb nemzeti parkját, ami egyben azt is jelenti, hogy Málaga tartománya végre megnevezheti első saját nemzeti parkját. A Sierra de las Nieves területe várhatóan még idén megkapja az illetékes hatóságok jóváhagyását, amellyel Spanyolországban a 16., Andalúziának pedig a harmadik nemzeti parkja lesz, és összesen 230 négyzetkilométernyi területet ölel magába a malagai hegyvidékből. 

Mirador del Guarda erdőség a Sierra de las Nieves természetvédelmi területenForrás: Shutterstock.com / Tom_91

Akik szeretik a túrázást, és a szenvedélyüket egy utazással is összekötnék, azok felkészülhetnek a Tenerife Walking fesztiválra is, melyet a vírushelyzettől függően, március 16. és 20. közé terveznek a szervezők. A fesztivál ideje alatt 15 különböző túrából lehet választani, szerte a szigeten. Az útvonalak körbe kerülik a szigetet a part mentén, majd átvágnak a vulkanikus területeken és a zölden burjánzó erdőségeken. Ezt az útvonalat persze fesztiváltól függetlenül, akár szervezett túra keretében bármikor bejárhatjuk.

Roques de Garcia sziklaképződmény és a Teide vulkán, TenerifeForrás: Shutterstock.com / Balate Dorin

A túrák alkalmával a résztvevők a Teide Nemzeti Parkba is eljuthatnak, mely UNESCO világörökségi helyszín 2007 óta. Itt részt vehetnek szervezett kerékpáros túrákon, búvárkodhatnak és kipróbálhatják a kitesurföt is.

A zarándokok is készülhetnek

Idén ugyanis Szent Jakab-évet ünneplünk, ez spanyolul az Ano Xacobeo.jubileumi vagy szentévet mindig akkor tartják, amikor Jakab apostol vértanúságának ünnepe, július 25. vasárnapra esik, ahogyan az idei évben is. A szentévek alatt a Camino de Santiago-i zarándokok száma jelentősen megnő, különösen júliusban, mivel sok zarándok célja, hogy időben megérkezzen Santiago de Compostelába a Szent Jakab-napi ünnepségekre.

Herkules-torony Coruna városábanForrás: Shutterstock.com / Gena Melendrez

Az első szentévet II. Kallixtusz pápa 1122-ben hirdette meg 1126-ra, amely során a katolikus egyház nevében megígérte, hogy mindenki megbocsátást nyer, aki az adott szentév alatt elzarándokol az apostol sírjához – írták a Caminoways.com oldalon. A szökőévek miatt a szentévek 6-5-6-11 éves mintát követnek, így a legutóbbi 2010-ben volt, az idei lesz a következő, majd utána 2027. és 2032. következik.

A május a flamenco és a spanyol pop-rock hónapja

A szervezők legalábbis nagyon reménykednek, hogy májusra – még ha maszkosan is –, de meg tudják szervezni az ország két legkedveltebb fesztiválját, a Jerez Fesztivált Cádíz tartományban, és a húszórás Iberia Fesztivált Benidorm partmenti településén Valencia régiójában, melyet május 15-re terveznek.

A dél-spanyolországi Jerez de la Frontera városába tervezett fesztivál egy az egyben a flamenco kiolthatatlan és szenvedélyes tüzéről szól, ami még a vírushelyzetben is tartja az emberekben a reményt és az erőt. Cádíz városa ad majd neki otthont május 6-tól 22-ig, ahol a hagyományos táncok mellett a 21. századi flamenco új kifejezőeszközei is megjelennek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek