Ezek a várva várt kulturális intézmények nyitnak meg 2021-ben

A tervek szerint rögtön az év első hónapjában, január 23-án nyílik meg Francois Pinault milliárdos műgyűjtő új kortárs művészeti múzeuma a párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított épületében. A régi árutőzsde köralakú épülete a Louvre és a Pompidou Központ között található, és a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei alapján alakították át kortárs művészeti múzeummá.

A New Yorkban található Frick-gyűjtemény új otthona, a Marcel Breuer (Breuer Marcell Lajos) által tervezett brutalista épületegyüttes, a Frick Madison szintén az év elején nyit majd meg, ha minden az elképzelések szerint halad. A pazar gyűjtemény újragondolt elrendezésben tárul majd a látogatók elé.

2021-ben folytatódik a berlini Humboldt Forum épületének átadása is - olvasható az MTI-n. A 40 ezer négyzetméteres komplexum az egykori császári kastély és a keletnémet parlamenti palota helyén épült, és tavaly december közepén nyitották meg. A múzeumok szigetén (Museumsinsel) álló Humboldt Forum idei programját egyebek között környezeti és társadalmi változásokkal foglalkozó, valamint Berlin globális kapcsolatait bemutató speciális kiállítások gazdagítják majd.

Még tartogat egy két nyitást a komplexumForrás: SHF / Foto: Alexander Schippel / Humboldt Forum / FB

Tavasszal nyílik meg Sanghajban a pekingi UCCA Kortárs Művészeti Központ harmadik épülete, az UCCA Edge is. A tervek szerint júniusban nyílik meg a Nagy Egyiptomi Múzeum, mely a világ legnagyobb régészeti múzeumának számít a gízai piramisok szomszédságában. Az intézmény csaknem 100 ezer egyiptomi régészeti kincset őriz a gyűjteményében, egyebek mellett Tutanhamon fáraó sírjából származó leleteket és a szakkarai nekropoliszban feltárt szarkofágokat.

Ugyancsak nyáron nyitják meg a világ legnagyobb Edvard Munch-gyűjteményének otthont adó Munch nevű múzeumot Oslo városában. A 13 emeletes, vízparti toronyépületben tizenegy kiállítótermet szenteltek a világhírű norvég expresszionista festő pályafutásának.

2009-es felvétel a GESZ-2 épületérőlForrás: NVO / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Az egykori, moszkvai GESZ-2 erőműből kialakított új művészeti központ nyitását nyár végére, vagy őszre terezik. Az első kiállítását egy szappanopera inspirálta. És ha ez még nem volna elég, az újjászületett komplexumot Renzo Piano olasz sztárépítész tervei alapján építették meg. A központ a kiállítótermek mellett oktatási központnak és kreatív műhelygyakorlatoknak is otthont ad majd.

Az amerikai filmakadémia Los Angeles-i mozgóképmúzeuma szeptember 30-tól fogad látogatókat. Az Academy Museum of Motion Pictures épületét szintén Renzo Piano tervei alapján építették fel. A múzeumban számíthatunk majd VIP vetítésekre, sztárokkal szervezett közönségtalálkozókra, a kiállításterekben pedig híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat. Az intézmény honlapja szerint az első kiállítások között lesz egy Miyazaki Hayao retrospektív kiállítás is, az első és legnagyobb Észak-Amerikában, az apropót a japán animációs filmrendező 80 születésnapja adja. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek