Ezeket az itáliai szépségeket néznénk meg egyből, amint utazni lehet

Itt van az otthona a világ legszebb művészeti alkotásainak, az ókor, a középkor és a reneszánsz épületeinek, a legkedveltebb tésztaételeknek, a caprese salátának és az olívaolajnak. Itália akkor is inspirál, ha nem lehetünk ott. Elég csak visszanézni korábbi fotóinkat olyan kedvenc helyeinkről, mint Taormina naplementétől aranyló amfiteátrumának romjai távolban az Etnával, vagy Lucca megyében Puccini csodás menedékháza a tópart közelében. Az alábbiakban olyan emlékeket, tervbe vett úti célokat, új kiállításokat és látványosságokat gyűjtöttünk össze, amelyek miatt már most indulnánk Olaszországba. 

A legszínesebb kisvárosok nyomában

Szerkesztőségünk legtöbb tagja főképp kisvárosokat választana úti célként a közeli jövőben. Bár Firenze, Siena, Nápoly, Trieszt és Milánó is rajta van a top 10-es listán, ezúttal olyan helyeket fedeznénk fel vagy néznénk meg újra, mint például az öt település közösségét jelentő Cinque Terre, és azon belül is például Manarola.

Manarola, Liguria régióForrás: Shutterstock.com / Minoli

A tengerből kiemelkedő szikla tetején épült települést sokan Olaszország egyik rejtett kincseként emlegetik. Az első feljegyzések szerint 1261-ben alapított Manarola ma pasztell színű, egymás hegyére-hátára épített házairól és arról a hatalmas betlehemről híres, ami karácsonykor bevilágítja szinte az egész hegyet. A látványosságról a Travelo oldalán is írtunk decemberben.

Forrás: Shutterstock.com / Romas_Photo

Szintén kisváros, de annál nagyobb vonzerővel rendelkezik a szerkesztőség másik kedvenc települése, a szicíliai Taormina. Ókori görög színháza, az oda felvezető keskeny utak, a naplemente fényeitől aranyban fürdő utcák és domboldalak minden évben rengeteg látogatót vonzanak. Bár ez a városka is a turizmusból él elsősorban – a biztonságos utazás beindulása után, az első hónapokban, még talán kevesebb turistával fogunk találkozni séta közben.

Cefalú, SzicíliaForrás: Shutterstock.com

Cefalú is fent van a listánkon. Volt, aki már végigoldalazta legszűkebb sikátorait, és felkereste azokat a helyszíneket is, ahol Giuseppe Tornatore filmrendező a Cinema Paradiso című film egyes jeleneteit forgatta. De van, aki még csak most fedezi majd fel Szicília legszebbnek tartott strandjait, a középkori városka csinos tereit, házait, templomait, és az utcák között megbújó kőbe vájt mosodák történelmi szépségét.

Evezzünk ismeretlen területekre!

Nem kell mindig a járt utakat választani; ha autóval vagy vonattal utazgatunk Itáliában, lehet, hogy a kiszemelt város felfedezése után egy olyan helyre bukkanunk, amire nem is számítottunk. Így jutott el egyik munkatársunk Urbino településére, és a közelében lévő San Marinot is így fedezte fel a családjával. A gyors túra ideje alatt megnézték a hegy tetején ülő házakat és a dómot, de legfőképp a hely ősi hangulatát szippantották magukba, és azzal a tudattal mentek tovább Chioggia felé, hogy Raffaello szülővárosában is jártak.

Chioggiát azért választották, mert olyan, mint egy lekicsinyített Velence, persze nem úgy, mint a kínaiak által megépített Velence-hasonmás Talien városban. Inkább a tömegtől mentes, áradások nélküli Velencére emlékeztet, amikor még lökdösődés nélkül lehetett sétálni az utcákon, és velencei lakosok is lakták az óváros ódon házait.

Eddig Firenzétől keletre nézelődtünk, most utazzunk nyugati irányba, Lucca megye székhelyére, ahol szintén találunk egy felfedezésre váró látnivalót. Sőt, egyszerre kettőt is. Torre del Lago városkájában áll a Museo Villa Puccini, ahol a híres zeneszerző élt és alkotott egészen a haláláig. A házon belül, egy kisebb kriptában helyezték örök nyugalomra. A villával szemben pedig ott terpeszkedik a közel 7 négyzetkilométeres vízfelszínű, csodás Massaciuccoli tó, amelynek partja minden év júliusában és augusztusában helyet ad a Puccini-fesztiválnak.

Puccini tava a kora reggeli órákbanForrás: Shutterstock.com / Stefano Da Mommio

Idén, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a fesztivált 67. alkalommal július 23-tól augusztus 21-ig rendezik meg, amelyen a Tosca, a Turandot és a Bohémélet operákat is bemutatják.

Bor és wellness Itáliában

Régóta tervbe vett úti cél az itthon is ismert és kedvelt Szürkebarát szőlő (Pinot Gris) termővidékeinek felkeresése. Az ilyen szőlőből készült bor Olaszországban használatos megnevezése a Pinot Grigio. Termőterületei pedig a hozzánk is nagyon közel lévő Friuli-Venezia Giulia, a felette elhelyezkedő Trentino-Alto Adige tartomány és a Szlovéniához közeli Veneto. Az utóbbi tartomány második legismertebb városában, Padovában jelenleg egy egyedülálló Van Gogh-kiállítás is megtekinthető, mely a művész kevésbé ismert alkotásait vonultatja fel. A holland festő életét és munkásságát is feltáró „I colori della vita"(Az élet színei) című kiállítást április 11-ig lehet még megnézni Padova kulturális központjában.

Olaszországban is szorosan összefügg a bor és a wellness, így a figyelmükbe ajánlunk egy tervezhető wellnesshétvégét is Cortina d'Ampezzo központjában. A település háttereként szolgáló Lagazuoi-hegy tetején egy csodálatos panorámával rendelkező helyen fekszik a télen-nyáron nyitva tartó Rifugio Lagazuoi háromcsillagos szálloda. Itt található a legmagasabban fekvő szauna is, ahol páratlan kilátás közepette töltődhetnek a vendégek.

Kilátás a forró szaunából a hideg, zord tájraForrás: Rifugio Lagazuo/ Facebook

A Dolomitok legmagasabb pontján helyezték el a vörösfenyőből készült finn szaunát, amely a legjobb módja annak, hogy egy kellemes séta vagy sílécen töltött nap után a vendégek megérdemelten pihenhessenek.

Montecatini Terme újralátogatása szintén tervben van, mert legutóbb nem sikerült minden termálfürdőjét felfedezni, és Montecatini Alto is várat még magára fent a hegy tetején. A fogaskerekűvel elérhető felsőváros olyan, mint egy lezsugorított Firenze, megvan benne minden, amit az ember megálmodott, mikor a toszkán utazását tervezte.

És ami a legszebb, hogy ebben a hegytetőn egyensúlyozó városkában igazi élet lüktet a kovácsoltvasból készült, rácsos ablakokkal felszerelt kőházak között.

Ha behunyjuk a szemünket, ott járunk az utcákon

Egyik kolléganőnk és családja egy szlovén körúthoz csapta hozzá egyszer Gradot és Triesztet. A trieszti kikötő, a sirályok, a lépten-nyomon felbukkanó vendéglők, kerthelyiségek, kávézók, cukrászdák, a Trieszti-öbölben magasodó, 19. századi, romantikus Castello di Miramare (Miramare-kastély és díszkert) mind-mind különleges hangulatot adnak a városnak. 

Forrás: Karl Allen Lugmayer / Shutterstock.com

Ahogy kolléganőnk mesélte, ha csak rágondol az itt látott dolgokra, pillanatok alatt eluralkodik rajta az olasz életérzés. Gradoban például egy születésnapot ünnepeltek. A tengerparti kisvendéglő előtt kihelyezett asztalok mellett elfogyasztott tenger gyümölcseinek és a fantasztikus Savignon blancnak az ízét most is érzi a szájában, ha behunyja a szemét.

És ha olvasóinkat kérdeznénk? Önök Itália melyik részén járnak, ha most becsukják a szemüket, és egy kicsit befelé figyelnek? Írják meg nekünk itt a cikk alatt kommentben!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek