Idén nyithat az Andersen Múzeum

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Hans Christian Andersen meseíró életét és munkásságát bemutató múzeum épül a dániai Odensében, ahol a világhírű szerző született, most pedig újabb hírek érkeztek a projektről, és arról, hogy várhatóan idén nyáron nyitja meg kapuit az intézmény. 

Az Andersen Múzeum látványterveForrás: www.corneliusvoge.dk

Andersen 1875-ben halt meg, de neve olyan, népszerű mesékhez fűződően él tovább, mint A hókirálynő, A rút kiskacsa, A császár új ruhája, A rendíthetetlen ólomkatona, A fülemüle, Borsószem-hercegkisasszony, A kis hableány, a Hüvelyk Panna és a Kis gyufaárus lány. Az épületet Kengo Kuma és munkatársai tervezték, az ihletforrást Andersen Tűzszerszám című meséje adta. "Az építészeti tervezés hasonlított Andersen módszerére, ahol a kicsiny világ hirtelen nagyobb univerzummá tágul" - magyarázta Kengo Kuma.

Az alkotók célja, hogy a magával ragadó térbe lépve olyan érzésünk legyen, mintha Andersen meséinek világába lépnénk, mindebben pedig az épület formái mellett a hangok, a fények és a képek is segítenek. A kertek és az épületek körülbelül 9000 négyzetméteren terülnek el, a kiállítás pedig a meseíró gyermekkori otthonába vezet. A főépületben kávézó és látogatói létesítmények találhatók, emellett játszóház is van, és egy földalatti rész, amely összefonódik a környező, varázslatos kerttel.

"Hans Christian Andersen művészi univerzuma fantasztikus. Kifordítja a világról alkotott tudásunkat és elképzeléseinket, és nem tesz semmi mást annak a helyére, amit elmonzdított" - mondja a múzeum kreatív igazgatója, Henrik Lübker. "A meséi nem mutatnak egy egyetemes igazság felé, inkább nyitottságra inspirálnak, a világ különlegességei és sokszínűsége felé". Mint hozzátette, a múzeum is fenntartja ezt a kétértelműséget azzal, hogy Andersen saját művészeti stratégiáit használja kiindulópontként a kert, a ház és a kiállítás kialakításában, és a kiállításhoz szintén hozzájáruló művészek alkotásaiban. További információk a múzeum weboldalán találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek