Épp nyelvet tanul? A legszebb helyek, ahol tudását tökéletesre csiszolhatja

Vajon hányszor került már fel az újévi fogadalmak közé, hogy „idén aztán tényleg, de tényleg megcsinálom a nyelvvizsgát"? Vagy egyszerűen csak jobban megtanulok angolul. Vagy japánul, portugálul, kinek mi tetszik, vagy mire van szüksége. Az otthoni magolás miatt elég hamar megkopik a tanulás öröme, főleg, ha valaki csak kényszerből áll neki. Külföldön viszont gyakorlatilag ragad az emberre a tudás, mert az iskolán kívül is kénytelen használni a nyelvet. Egy-egy ilyen nyelvtanulós út tényleg a „jót a hasznossal" kombinációja, és még csak nem is kell rögtön féléves, fizetés nélküli szabira menni, mert már egy kéthetes tanfolyammal is látványosan lehet fejlődni.

Angol

Kénytelenek vagyunk ezzel kezdeni, bármennyire is sablonosnak tűnhet az angol nyelvtanulási szempontból. Manapság már nagyon sokan tudnak valamennyire angolul, igazán jól viszont elég kevesen. És miért kéne makogva keresni a szavakat, mikor lehet szépen, gördülékenyen is beszélni? Ráadásul angolul szinte mindenhol megérteti magát az ember, a net tele van angolul elérhető infóval, a nyelvtanulási úti célok száma pedig majdnem végtelen.

A mobiltelefonok korában is imádjuk az angol telefonfülkéketForrás: Free-Photos/Pixabay

Alap természetesen Anglia, az Egyesült Államok és Kanada, de lehet menni angolt tanulni Írországba, Ausztráliába, Új-Zélandra, Máltára, a Dél-Afrikai Köztársaságba, vagy akár Ciprusra, Szingapúrba és Malajziába is. A választék országokon belül is széles, és ugyanilyen változatos az árlista* is. Van oxfordi oktatás heti 280 fontért (110 000 forint), de pl. Hawaiin is lehet tanulni heti 330 dollárért (98 000 forint). Igen, Hawaii olcsóbb – de oda el is kell jutni!

Német

A német tanuláshoz tényleg szó szerint elég csak a szomszédba menni. Ausztria akkor is jó megoldás, ha valaki hosszabb időszakot szeretne eltölteni anyanyelvi környezetben, de azért szívesen hazalátogat időnként – esetleg a munkahelyi vagy családi kötelezettségek miatt kénytelen ezt megtenni. Lehet nyelvet tanulni a fővárosban, azaz Bécsben, de indulhatunk az ország másik végébe, a festői Salzburgba is – ráadásul mindkét város tömve van kulturális programokkal.

Igazi csodára lelhet, ha kicsit jobban körülnéz egy-egy országban. Képünkön a német Basteibrücke láthatóForrás: Julius_Silver/Pixabay

Lehet picit messzebb is menni, és a másodperces pontossággal induló vonatok világában, azaz Svájcban fejlesztgetni a tudást, vagy épp Németország felé venni az irányt, ahol Berlintől Drezdáig válogathatunk a városok között. Zürichben egyébként 300 svájci frank (90 000 forint) körül alakul egy heti nyelvtanulás, Bécsben 270 euró (90 000 forint) körül mozog, míg például Hamburgban 380 euróba (125 000 forint) kerül két hét.

Francia

Kezd izgalmassá válni a kínálat, bár még mindig az angol-német-francia szentháromságban mozgunk. Franciaország önmagában is vonzó, és attól függően, hogy Párizst, Provence-t, vagy épp Bretagne-t preferáljuk, bőven tudunk válogatni. Az országnál maradva, de a kontinenstől távol, van egy plusz tippünk, ami eléggé meglódítja a fantáziát. Igazi hófehér fövenyes, pálmafás képeslap szigeten tanulhat ugyanis az, akinek belefér, hogy Martinique-en csiszolgassa kicsit a franciáját.

Martinique nemcsak nyaraláshoz tökéletesForrás: Damien VERRIER/Shutterstock

De ha ennyire egzotikus irányba nem is menne el, azért Marokkóig simán leruccanhat, mert ott is szerveznek franciaoktatást. Ha pedig Európán belül maradna, akkor választhatja a kackiás bajuszt viselő Poirot hazáját, Belgiumot is. Cannes-ban a példa kedvéért 600 euróba (200 000 forint) kerül két hét.

Olasz

Sokan vonnak valamiféle romantikus dicsfényt az olasz kultúra köré, ennek oka pedig valószínűleg az, hogy a nyelv bizsergetően dallamos, az országban pedig csak nagyítóval lehet csúnya helyeket találni. Rendben, ne essünk túlzásokba, ipari területek és kevésbé vonzó külvárosok nyilván itt is vannak bőven, de ha csak a természeti környezetet nézzük, plusz mellé vesszük a városok jellegzetes hangulatát, akkor tényleg nagyon-nagyon jó választás tud lenni szinte bármilyen olasz út.

Sablonos? Inkább megunhatatlanForrás: 12019/Pixabay

Ha valaki tanulni indul, akkor azt megteheti többek között az örök városban, Rómában, körülbelül heti 210 euróért (70 000 forint), a reneszánsz emlékekkel teli Firenzében ugyanennyiért, esetleg a csizma orránál található Calabriában, ahol egy heti okításért csak 140 eurót (46 000 forint) kell fizetni.

Spanyol és portugál

Nem kell elfelejteni, hogy az angol mellett más világnyelvek is léteznek, ilyen például a spanyol is, amelyet Európán kívül még rengeteg országban beszélnek az amerikai kontinensen. A szárazföldön szét lehet nézni Madridtól, Sevillán át Barcelonáig, de ne felejtsük el, hogy az országhoz szigetek is tartoznak, így aztán van nyelvtanfolyam a Baleár-szigeteken és Tenerifén is.

De ha valakit nagyon hív a kaland és a távol, akkor irány Közép- és Dél-Amerika. Itt többek között Mexikó, Argentína, Kuba és Costa Rica is kínál spanyol nyelvű oktatást külföldieknek. Mallorcán körülbelül 210 euróval (70 000 forint) lehet számolni egy hétre, Valenciában körülbelül 180 euróba (60 000 forint) kerül egy hét, míg Buenos Airesben 210 dollárt (63 000 forint) kell fizetni.

A kultúra része a helyi gasztronómia is, a spanyolok pedig nagyon jól beszélnek az ételek "nyelvén"Forrás: lunamarina/Shutterstock

Portugál vonalon is el lehet indulni: a kontinensen Lisszabonban és Faroban, míg a tengeren túl a brazil Salvador da Bahiában találtunk tanfolyamokat. Brazíliában 335 euróba (110 000 forint) kerül két hét, míg a portugál fővárosban ugyanannyi idő 570 euró (188 000 forint).

Orosz

Újra divatba jött az orosz tanulás, és valószínűleg ez is azok közé a nyelvek közé tartozik, melyeket akkor tudunk igazán a magunkénak érezni, amikor ott, helyben használjuk. Moszkvában és Szentpéterváron is lehet tanulni a nyelvet, ezek pedig olyan helyszínek, ahova akkor is nagyon jó elutazni, amikor – mondjuk így – semmi dolgunk arrafelé.

A nyelvórák után csavarogjon egy nagyot Szentpétervár utcáinForrás: Georg11/Pixabay

Az egyszerre grandiózus és költői Szentpétervár mindig is vonzotta a művészeket az évszázadok folyamán, többek között olyan alkotók dolgoztak itt, mint Dosztojevszkij és Csajkovszkij. Ha valaki itt szeretne elmerülni az orosz nyelv rejtelmeiben, az körülbelül 280 euróval (93 000 forint) számoljon egy hétre. De tanulhat akár Ukrajnában és Lettországban is; Rigában ugyannyit kell számolni az egy heti tanulásra, mint Szentpéterváron.

Japán, koreai, kínai

Nézzük most ezt a három távol-keleti nyelvet, mert jellemzően talán ezeket tanulják, vagy szeretnék tanulni a legtöbben. Mindhármat a saját hazájában lehet elsajátítani: mi találtunk koreai tanfolyamot Szöulban, kínait Pekingben, Sanghajban és Hszianban, illetve japán tanfolyamot Tokióban, Kiotóban, Kobéban és Fukuokában.

Sok-sok torii kapu az Fushimi Inari-nagyszentélynél KiotóbanForrás: kantsmith/Pixabay

Ezeket az utakat összeg szempontjából talán értelmetlen összehasonlítani, hiszen mind olyan különleges kultúrát hordoznak, hogy aki választ az itt beszélt nyelvek közül, az úgysem az összeg alapján dönt. Ezért csak tájékoztatásképpen: Kiotóban nagyjából 65 150 jent (180 000 forint) kell számolni két hétre, Szöulban 250 dollárt (75 000 forint) egy hétre, míg Sanghajban körülbelül 315 euróba (104 000 forint) kerül egy hét.

Az általunk megadott tanfolyami árak csak kiindulási alapot jelentenek. Ennél olcsóbb és drágább tanfolyamok is léteznek, mi csupán annyit jeleztünk, hogy körülbelül ilyen árban nagy valószínűséggel van elérhető oktatás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek