Dó-ré-mi: salzburgi séta a Muzsika hangja nyomán

Ötven éve mutatták be a Salzburgot turistaparadicsommá változtató Muzsika hangja című filmet. Azóta milliók látogattak el a városba, hogy a Von Trapp család életének legfontosabb helyszíneit láthassák. A kerek évforduló apropóján mi is megnéztük a várost ilyen szemszögből.

A kevésbé maguktól értetődő salzburgi látványosságok után megmutatjuk azt is, milyen itinert érdemes annak követni, aki azokat a helyszíneket akarja végigjárni, melyeket a világon a legtöbben ismernek a városban. Igen, a Sound of music, azaz a Muzsika hangja helyszíneiről van szó.

A film főszereplői, Julie Andrews és Christopher Plummer az ötvenéves évforduló miatt rendezett vetítésen
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Jim Smeal/beimages / Northfoto

Az apropót a kerek évforduló adja: pontosan ötven év telt el azóta, hogy Julie Andrews és Christopher Plummer a hét gyerekkel karöltve végigcukiskodta a várost. 1965 óta turisták milliói látogattak el azért ide, hogy láthassák, hol csendült fel először a Do-Re-Mi, vagy hol esküdött örök hűséget egymásnak Maria és Von Trapp kapitány.

Sokan nem is látták a filmet Ausztriában
Salzburgi látogatásunkkor több helyi forrás is megerősítette, hogy az osztrákok nagy része a mai napig nem érti a filmet övező kultuszt. A film ugyanis az osztrák mozikba csak 15 év késéssel érkezett meg, a nyolcvanas években pedig érthető módon nem nagyon hozta lázba a közönséget egy hatvanas évekbeli romantikus hollywoodi musical. A turizmussal foglalkozóknak viszont kötelező tananyag, ami a Sound of Music túrák, szuvenírek és vacsorával egybekötött showműsorok népszerűségét elnézve cseppet sem meglepő.

Bár sokak számára alapmű a közel három órás, kicsit bárgyú, de azért nagyon kedves eposz, nekem eddig valahogy kimaradt az életemből. Salzburgba készülve azonban pótoltam a hiányosságot – a dalok fülféreg mivoltát jól jelzi, hogy körülbelül két hétig nem bírtam mást dúdolni, mint hogy „Doe, a deer, a female deer. Ray, a drop of golden sun...".

 

Ettől eltekintve egyébként meglepően hasznosnak bizonyult, hogy végigültem azt a 174 percet – korábban is jártam már Salzburgban, de így egy egészen új élményt nyújtott a város. Szóval, ha a nyáron ide készülnek, érdemes lehet egy próbát tenniük a filmmel, ha még esetleg nem látták volna.

Megéri befizetni egy vezetett túrára?

Salzburgban se szeri, se száma a tematikus, Sound of Music túráknak. Van gyalogos, bringás és buszos is. Nekünk az utóbbihoz volt szerencsénk. Az idegenvezető borzasztó kedves volt, szépen beszélt angolul, és út közben a filmről, és a Von Trapp családról is elárult pár érdekességet. Például, hogy az igazi Maria – merthogy a film igaz történeten alapul – nem igazán a kapitányt, sokkal inkább a gyerekeket szerette meg, és azért mondott igent, hogy a közelükben maradhasson.

Vagy például, hogy a filmforgatás végére a Grétit alakító kislány úgy elhízott – az osztrák konyhát ismerve ez nem csoda –, hogy Christopher Plummer nem volt hajlandó a vállára venni, így egy másik gyerek szerepel a végső jelenetben. Ezért nem lehet látni a hegyen Gréti arcát.

Mondsee hangulatos főutcája
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Depositphotos

Emellett tetszett az is, hogy olyan helyekre is eljuthattunk, ahová tömegközlekedéssel sokkal hosszadalmasabb lett volna: például Mondsee városába, a Szent Mihály-templomba. A buszon bömböltetett filmrészletek, a közös énekeltetés viszont nagyon fájdalmas, úgyhogy aki viszolyog az ilyen helyzetektől, és a nagy turistacsoportoktól, az inkább maga keresse fel az alábbi helyszíneket. De aki rajong a filmért, és ez a körítés is bejön, annak csak ajánlani tudjuk.

A belvárosban

Residenzplatz: A salzburgi városnézést Muzsika hangjától függetlenül is érdemes a Residenzplatzon kezdeni: nem messze innen látható a város híres szülöttének, Mozartnak a szobra, és itt a híres dóm és a vadiúj Dom Quartier múzeumkomplexum is. És hogy a filmhez mi köze? Többek között az itt található szökőkútnál énekli Maria az "I have confidence in me"-t, a tér és a kút ebben a videóban 01:40-től látszik.

Residenzplatz és a szökőkút
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: mimi / Travelo

Mirabell:A város legcsodásabb kertjét a hozzá tartozó kastéllyal, azaz a szerelmi ajándékként épült Mirabellt szintén érdemes filmtől függetlenül is meglátogatni. De persze Muzsika hangja szempontból is fontos hely: a leghíresebb betétdalt, a szolmizációról szóló Do-Re-Mi-t Maria és a gyerekek a kert lépcsőin, a szökőkútnál és a lugas alatt éneklik.

A Mirabell kertje: a filmben itt, a lépcsőn ugrálnak a gyerekek
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Unknown / Depositphotos

Temető: További kulcsfontosságú helyszín az erőd tövében található temető, mely a város legrégebbi sírkertje. Sok neves salzburgi nyugszik itt, például az eredeti Mozart-golyóról ismert Fürst család kriptája is itt található, nem messze a bejárattól. Az itteni kripták ihlették a film vége felé látható jelenetet, ahol a család a nácik elől bujkál.

A rendezőt megihlető kripták - a forgatást végül egy hollywoodi stúdióban fejezték be, mert az idő is rossz volt, ráadásul a salzburgi kutyák ugatása is folyton behallatszott, amikor a temetői jelenetek készültek
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Depositphotos

Fesztiválszínház: Aki nem ismeri Salzburgot, azt gondolhatná, az ünnepi játékok helyszíne csak a hollywoodi filmrendező fejéből pattant ki. Pedig a fesztiválszínház egykor lovardaként funkcionáló árkádos épülete tényleg létezik. Belülről előadások alkalmával lehet megnézni, de a homlokzaton található orgona miatt kívülről is különleges látvány.

Mönchberg: Ha olyan képeslap-szerűnek szeretnénk látni Salzburgot, mint amilyen a film megannyi vágóképén, érdemes a Mönchberg mellvédjéről lenézni a városra. A hegy gyomrába egy liftet építettek, így könnyedén feljuthatunk ide. (Az előző cikkben emlegetett Salzburg kártyával például egyszer fel, és egyszer lemehetünk a lifttel.)

A külvárosban

Frohnburg kastély: A jellegzetes sárga kastélyt, melyben a kapitány a gyerekeivel él, Salzburg belvárosától nem túl messze, a Hellbrunnba vezető fasor mentén találjuk. Érdemes a Mozartplatzon kerékpárt bérelni, és eltekerni ide, szuper élmény. Az épület jelenleg a Mozarteum egyetemhez tartozik, anno a külső helyszínek forgatásakor használta a stáb.

A Frohnburg-kastély, a Hellbrunnba vezető allé mellett, a filmből ismert tó sehol...
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Universitat Mozarteum

Leopoldskron-palota: A filmbéli Von Trapp ház közvetlenül egy tó partján áll, háttérben csodás hegyekkel. Ez a hely tényleg létezik, csak éppen a Leopoldskron-palota áll itt, nem pedig a fent említett Frohnburg kastély. A palota teraszán és a tónál – például, amikor Maria és a gyerekek beesnek a tóba – forgattak, a ház sosem látszik a filmben. A két helyszín egyébként nincs messze egymástól, autóval körülbelül tíz percnyi a távolság közöttük.

...mert a tó egészen máshol van! Cserébe szegény Leopoldskron palotából csak ennyi látszik az egész filmben
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: László Szirtesi / Depositphotos

Hellbrunn: Ha már egyszer kerékpárt béreltek, tekerjenek ki Hellbrunnig! A tréfás szökőkútjairól ismert kastélykert még egy érdekes helyszínt rejt: ez az üvegpavilon, ahol Lisa és Rolf, valamint később Maria és a kapitány szerelme is bimbózni kezdett. Eredetileg a magánkézben lévő Leopoldskron kertjében volt, de a folyamatosan fotózkodó és randalírozó turisták borzasztóan zavarták a tulajt. Így a pavilont átszállították Hellbrunn kertjébe, ahol amúgy is fel vannak készülve a sok látogatóra.

Ha a filmben a pavilon felé közelítenek a szereplők, abból garantáltan ének és tánc lesz
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Pablo Boris Debat / Depositphotos

Untersberg: A film utolsó jelenetében a családot a hegyen látjuk, ahogyan Svájc felé veszik az irányt. Ezt az Untersbergen forgatták, és ha a valóságban is így tettek volna, pont a náci Németországba kirándultak volna át. (Igazából egyébként vonatra szálltak, és Olaszország felé hagyták el Ausztriát.) Az Untersberg meglátogatásáról itt írtunk korábban.

Vidéken

Mondsee: A buszos túrának köszönhetően mi a festői Mondsee partjára is eljutottunk. Itt, a Szent Mihály-templomban forgatták ugyanis Maria és a kapitány fényűző esküvőjét. Igazából egyébként a Nonnberg apátságban volt az esküvő, ott, ahol Maria apácának készült. Ez az apátság Salzburg városközpontjában van, és ma is működik, így csak kívülről látható.

Mondsee templomának belső tere - azért itt forgattak, mert itt volt elég belmagasság a rendező elképzelései szerint elkészíteni a jelenetet
Galéria: Salzburg és a Muzsika hangja
Fotó: Depositphotos

Mondseeben a templom mellett a városka hangulatos főutcáján is érdemes sétát tenni, és a gyönyörűen karbantartott tópartot se hagyják ki! Nyári hétvégéken egymást váltják a stégen a friss házasok, nagyon népszerű esküvői fotós helyszínnek számít. A násznépnek köszönhetően legalább még jobban bele tudjuk magunkat élni, hogy Von Trappék esküvői helyszínén járunk.

Újságírónk a Tourismus Salzburg meghívására érkezett Salzburgba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek