A legszebb palota- és templomkertek Szöulban, amiket a nyugalom sző át

A városnak angolul igen szép elnevezése van, Soul of Asia, azaz Ázsia lelke. Ez a metropolisz az ázsiai országok egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Szöul 2012-ben a világvárosok listáján a nyolcadik helyet foglalta el a gazdasági területen kiemelkedő befolyása miatt. Itt van a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központja is. Mégis, hogyan maradhat meg a lelke ennek a magyarországnyi lakossal bíró, lüktető városnak? Erre keressük a választ, miközben ellátogatunk a legszebb történelmi helyekre, ahol helyiek és a turisták megnyugvásra lelhetnek a rohanó világ elől.

A Han folyóparti óriás városForrás: Ethan Brooke/Pixabay

A titok nyitja

A koreaiak hisznek az ősi, kínai hagyományban, a feng shuiban. Szerintük az ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelése és alkalmazása segít az ember és a természet közötti összhang kialakításában. A helyiek szerint a város jó feng shui-val rendelkezik: északról, nyugatról, keletről és délről hegyek veszik körbe, mint sárkányok, amelyek megóvják a palotákat az erős széltől.

Az óvárost régen a körülötte csordogáló Cheonggye-patak óvta, de amióta a város kibővült, már a Han folyó vigyáz rá. A koreaiak a kezdetektől fogva a feng shui alapelveit követték az építészet minden területén, és kifejlesztették saját, országuk földrajzi adottságaihoz igazodó, elképesztő szépségű, a természettel harmonizáló stílusukat.

A feng shui térrendezés a város minden szegletén visszaköszönForrás: travel oriented - Flickr/Wikipedia

A „hátul hegy és elől víz" koncepciója alapján a szöuli paloták déli irányba néznek, és mindegyik esetében patakokon átívelő híd vezetett az éppen uralkodó király és királynő privát életteréhez. Északról a hegyek nyújtanak védelmet az épületeknek, kivételt képez ez alól a Changgyeonggung palota, mely északra néz, valószínűleg topográfiai okok miatt.

De a Han folyó két partján fekvő várost nemcsak világhírű palotái teszik híressé, hanem a körülöttük fekvő, nyugalmat árasztó kertek is. Szöulban öt királyi palota található, melyek az 1392-től egészen 1897-ig tartó Csoszon-dinasztiából maradtak fenn. Mind az öt palota felkeresése valószínűleg túl sok lenne a legtöbb látogató számára, különösen, ha csak rövid ideig tartózkodik Koreában. De mindenképpen érdemes ellátogatni a legszebb felséges palotákba, és azok csodálatos, ékkövekként csillogó, megnyugvást hozó kertjeibe.

Az öt palota legnagyobbika

A Gyeongbokgung palota a Csoszon-dinasztia által épített öt nagy palota közül a legnagyobb. 1395-ben épült a dinasztia királyainak és udvartartásuknak, valamint a kormány otthonaként. A palotát vitathatatlanul a legszebbnek tekintik mind az öt palota közül. Kertéjben rengeteg növény található. A feng-shui elvei szerint épített Gyeonghoeru Pavilon néven ismert csarnok csodálatosan beillik a kert látnivalói közé, amit 1984. január 8-án Korea nemzeti kincsének nyilvánítottak.

A mesés Gyeonghoeru Pavilon két szintjét falépcsők kötik összeForrás: Smin630/Commons.Wikimedia

A Csoszon-dinasztia idején fontos és különleges állami banketteket rendeztek benne. Az épület egy mesterséges, téglalap alakú szigeten ül, egy kis tó felszínén. A kerületét négyszögletes oszlopok támasztják alá, míg a belső oszlopok hengeresek; így képviselik a Jin és Jang elemeket. Három kőhíd köti össze az épületet a palotával, a sziget körüli korlátok sarkait pedig a tizenkét állatövet ábrázoló szobor díszíti.

A kert másik látványossága egy kicsi, kétszintes, hatszögletű építmény, a Hyangwonjeong Pavilon, amelyet 1873 körül építettek a kertbe. Az elnevezése nagyjából azt jelenti: messze eljutó illat pavilonja.

Már a Hyangwonjeong Pavilon környékének látványtól feltöltődik a látogatóForrás: D Ramey Logan/Wikipedia

A palotával összekötő híd eredetileg a kis sziget északi oldalán helyezkedett el, és a leghosszabb, fából épített híd volt a Csoszon-dinasztia idején; azonban a koreai háború alatt elpusztult. A hidat a jelenlegi formájában a sziget déli oldalán építették újra 1953-ban, de most áthelyezik eredeti helyére, az északi oldalra. A rekonstrukció várhatóan 2019-végén fejeződik be.

Csangdokkung titkos kertje

Míg Gyeongbokgung palotát Korea fő palotájának tekintik, a Csangdokkung és titkos kertje az 1600-as évek elejétől az 1800-as évekig valójában elsődleges királyi rezidenciaként szolgált. A Csandokkung neve a tündöklő erény palotáját jelenti, és az UNESCO Világörökség része.

A palota Indzsongdzson termeForrás: Jordan Wooley/Wikipedia

Miután a japán invázió az 1500-as évek végén elpusztította az összes palotát, ez volt az első épületegyüttes, amit újjáépítettek. Ami a Csandokkung-t egyedülállóvá teszi, az a kialakítása. Az építészek úgy tervezték a palotát, hogy a természettel összhangban legyen. Hatalmas kertje, amit a Titkok kertjének hívnak, a palota mögött található. Eredetileg az uralkodó családjának és az udvartartás hölgyeinek épült. Különböző ünnepeket tartottak ott, kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre használták, sőt, az évszázadok során még farmként is működött.

Itt  kedvükre kikapcsoldóhattak a palota lakói, most a helyiek és a turisták töltődnek fel a nyugalmat árasztó kertbenForrás: longtaildog/hutterstock

Ez egy varázslatos hely, amiben található egy lótuszokkal teli tavacska, számos kiemelkedő pavilon, valamint parkosított pázsit, fák és virágok. Csakúgy, mint az angol kertek, a koreai kertek is a lehető legtermészetesebben lettek kialakítva, igy a patakok, a sziklák és a domboldalak szerves részévé váltak. A kertben száz különféle fafajta több mint 26 000 példánya található, és a palota mögött álló fák egy része ma már több mint 300 éves.

Buddhista menedékhelyek

A várost keresztény, buddhista és muszlim vallásúak lakják. A buddhista templomok, szentélyek és a körülöttük harmonikusan kialakított kertek legtöbbje csodálatos menedékhelyként szolgál.

A Gangnam városrész üzleti negyedének felhőkarcolói közt megbúvó Bongeunsa buddhista templom több mint 1000 éves múltra tekint vissza. Számos, érdekes tulajdonsággal rendelkezik, ideértve a fafaragványait. A Bongeunsa nem csupán templom. Kellemes, érdekes és békés menedékhely a kikapcsolódásra vágyó városi emberek számára, ahol lehetőségük nyílik arra, hogy elcsendesedjenek, magukba mélyedjenek.

A templom igazi menedékhelyül szolgál a látogatóknakForrás: Rheo1905/Wikipedia

A templom népszerű turisztikai célpont, ezért különféle nyelveken kínál lehetőséget a buddhizmus megismertetéséhez. A látogatók itt megtanulhatnak néhány, egyszerű buddhista gyakorlatot, ízelítőt kaphatnak a Zen-meditációból vagy a Dado-nak nevezett teafogyasztási szertartásból. Az 1960-as évek előtt a templomterületeket csak gazdaságok és gyümölcsösök vették körül.

Azóta a terület Szöul egyik leggazdagabb és legforgalmasabb helyének központjává vált, így a Bongeunsa templom Szöul hagyományos és modern stílusának meglehetősen érdekes keveréke. Bár a városban zajlik az élet, a Bongeunsa templomban magányosabb és csendesebb légkör található. Naponta kétszer a templom szerzetesei négy hangszer segítségével ütős ceremóniát tartanak. Kertjében érdemes egy kellemes sétát tenni, ahol még mindig a természet az úr.

Étteremből templom

A Gilsangsa templom egy meglehetősen új és népszerű buddhista templomkomplexum, amelyet a természet vesz körül. Mind a helyiek, mind a turisták körében a természettel való csodálatos összhangban álló hangulata miatt olyan vonzó. Eredetileg egy Daewongak néven ismert előkelő, népszerű étterem épült ezen a helyen. Az étterem tulajdonosa döntött úgy, hogy eladományozza a földet egy buddhista szerzetesnek, aki 1997-ben az éttermet templommá alakíttatta.

Étteremből lett zarándokhelyForrás: Tuomas Lehtinen/Shutterstock

Az épületben megőrizték az étterem eredeti kialakításait, amelyek szokatlanul hatnak egy koreai buddhista templomban. A meditáció gyakorlása mellett számos tanítási órát kínálnak itt, sőt, zen- központot és egy nyilvános meditációs szobát is kialakítottak. Ebben nyugodt környezetben a turisták átélhetik, milyen érzés szerzetesként élni egy templomban. Kertje meditációra is alkalmas, nyugodt és békés, ahova bárki szívesen leül kicsit megpihenni.

Szívesen megnézné mindezt élőben is?
Akkor érdemes a LOT járatai között nézelődni, mivel szeptember óta már közvetlen járatokat is indítanak Budapestről Szöulba heti három alkalommal. A légitársaság a hosszú távú repülőutakhoz tervezett Dreamlinerrel repül, amely nemcsak kevesebb üzemanyagot fogyaszt, de jóval kényelmesebb és környezetbarátabb megoldást jelent versenytársainál.

A Zen-központ

A Hwagyesa buddhista templom hegyek, patakok mentén épült, így a természet öleli körbe. A kertjében sétálva minden látogató úgy érzi, mintha messze lenne Szöul városi labirintusától. A közelben folyik az Oktakcheon patak, amely arról híres, hogy gyógyítja a bőr és a gyomor betegségeit. Az eredeti templom építését Shin Wol zen mester 1522-ben fejezte be, 1618-ban a templomot azonban egy tűzvész elpusztította, majd 1866-ban állították helyre az épületet. Az udvaron két szentély, két torony és két pavilon is található, az egyikben bronz harang kong.

A híres bronz harang beleiilik a táj hangulatábaForrás: Photo_Jeongh/Shuttterstock

A világ minden tájáról érkeznek Hwagyesába, mivel ismert Zen-központként szolgál. A Zen, a követői szerint egy út, amelyen keresztül megszabadulhatnak a gondolataik zűrzavarától, a nyugtalanságtól, a folyamatos zsongástól, ami a tudatot terheli. Ez a hely tökéletesen megfelel erre a célra. A látogatók itt hosszabb időt is eltölthetnek, buddhista szerzetesek között élhetnek és megismerhetik a hitvallásukat.

A Namszan parkForrás: Anthony Jackson/Wikipedia
Igyekeznek a természetet a városban tartani
Szöulban számos parkot újonnan alakítottak ki a zöldövezet növelése érdekében. A nagyobb és jelentősebb parkok közé tartozik a Namszan park, ahol túrázni is lehet. A Szöuli erdőt 2005-ben hozták létre a New York-i Central Park mintájára, madárlessel, botanikus kerttel, tematikus parkrészekkel, játszóterekkel, üvegházakkal és vízeséssel. Az Álomerdő Szöul negyedik legnagyobb parkja, klasszikus koreai pavilonokkal, vadvirágkertekkel. A Világbajnokság-parkot a 2002-es labdarúgó-világbajnokság tiszteletére építették, és Szöul legnagyobb területű parkja lett, mely öt kisebb egységből áll. Szöul fontos pihenőhelye a Cshonggjecshon, a szerelmespárok kedvenc találkahelye hidakkal, csobogókkal és szökőkutakkal.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek