Lisszabont már jól ismeri? Fedezze fel a környéke legszebb látnivalóit!

Portugália fővárosa az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend – nem véletlenül, hiszen valóban egy életvidám város. De a környékén található kikötővárosok, a fényűző paloták, a különböző tengerparti szakaszok és a félelmetes sziklameredélyek is remek egynapos, alternatív programokat ígérnek. Ezek közül mutatunk most néhányat.

Lisszabonban napokat barangolhatnak a színes koloniál épületek között és a közeli tengerpartok homokfövenyén, este pedig a zsibongó éjszakai élet várja az utazókat. De ha egy-két nap után esetleg belefáradtak a sok evésbe vagy a templom látogatásba, a fényképezőgépükön pedig már vagy kétszáz szép épület fotója várakozik, akkor érdemes időt és egy kis költőpénzt szánni valamelyik érdekes Lisszabon környéki úti célra is, amit egy nap alatt körbe lehet járni.

Már csak a táj miatt is megéri kilépni a városfalak közülForrás: hermitis / shutterstock.com

A főváros körüli régió lenyűgöző természeti szépségekkel, történelmi városokkal és homokfövenyes tengerpartokkal büszkélkedhet, és mivel a tömegközlekedés igen kiterjedt, ezekre a településekre kifejezetten könnyű eljutni.

Sintra – A csodásan színes Palácio Nacional da Pena

Ha arról van szó, hova menjenek először, miután kiszabadultak a városból, szerintünk nem érdemes a sort mással kezdeni, mint Sintra városával, ahova 40 perc alatt eljuthatnak vonattal. Itt található ugyanis a németországi Neuschwanstein kastély méltó párja, a színes és bohókás portugál tündérkastély, a Palácio Nacional da Pena. A kastélyt 1837-ben építették, és 1995 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján Sintra többi kastélyával és a körülötte elterülő vidékkel együtt.

Sintra színes palotájaForrás: Mapics / shutterstock.com

A hegytetőn ülő kastély minden tornya és erkélye más színű, a falakat pedig krokodilok, kagylók, oroszlánok és kígyók védelmezik. A belső térben korhű bútorokat és díszítőelemeket találnak majd Európából, Ázsiából és az Arab világból. Természetesen, ahogy egy tündérkastélyhoz illik, ablakaiból csodás kilátás nyílik az Atlanti-óceánra és az egész völgyre.

Irány a pokol szája és a feneketlen kút!

Szintén remek kirándulási célpont Európa legnyugatibb pontja, a fantasztikus Roca földfok, és ha már itt járnak a misztikus Quinta da Regaleira palotáját se hagyják ki. A nagy épület gótikus homlokzata is csodálatos, de az igazi kincs a rezidencia mögött álló kertekben rejtőzik.

A misztikus Quinta da RegaleiraForrás: SoXWhite / shutterstock.com

A mítosz és a legendák inspirálta területen titkos átjárókat és mini kerteket, illetve rengeteg szimbolikus szobrot, faragványt találni – olyan a hely, akár egy hatalmas feladvány; órákat lehet itt elbóklászni. De a közelben van még más felfedezendő is; például a beszédes nevű Pokol szája (Boca do Inferno), mely egy hasadék, ami a parti sziklákban alakult ki Cascais-nál.

A Pokol szájánálForrás: cocoparisienne / Pixabay.com

A hasadék mélyén a sziklákat szinte állandóan több méteres hullámok csapkodják. És ezzel el is jutottunk Cascais vidékére, mely Estroil városával együtt korábban kedvelt királyi pihenőhely volt. Cascais ma érdekes partvonalával hódit, ahol találni egy szép kikötőt, két remek strandot és egy újjáépített erődöt; a városban pedig rendezett zöld parkok és jó néhány lenyűgöző múzeum kapott helyet. A várostól egy kellemes sétaútra találjuk a már említett Estroil-t, mely ma egy trendi resort, hosszú sétákra csábító part menti promenáddal.

Obidos – A befalazott város

Obidos Portugália egyik legszebb városa. Virágkorát akkor élte, mikor 1210-ben Urraca királynőnek adományozták, aki 1910-ig, a monarchia bukásáig itt uralkodott. Ennél szebb várost nehezen találhattak volna egy uralkodó számára: rendezett macskaköves utcák, hagyományos házak és egy szépen megmaradt középkori vár; az egészet pedig az ősi falak zárják körbe. Ha valahol tapintani lehet a történelmet, akkor itt egészen biztosan. És mivel Obidos viszonylag kicsi település, ezért minden szépsége könnyen felfedezhető és megközelíthető, elsősorban gyalog.

Obidos "labirintusa"Forrás: Sergio Stakhnyk / shutterstock.com

Ha egy nyugodt sétára vágynak a csendes kis városban, hagyják el a forgalmas főutcát, és válasszák inkább a hátsó utcákat vagy az ősi városfalat. Természetesen ez a város sem maradhat ki egy Lisszabonból induló szervezett kirándulás programjából, de egyetlen óránál mégiscsak többet ér. Érdemes egynapos fakultatív úti célként bevenni a programba, már csak azért is, mert könnyen megközelíthető a fővárosból a rendszeres buszjáratnak köszönhetően.

Fatimá és Nazaré – Szentek és szörfösök

Az egynapos kirándulások közül nem maradhat ki a vallási szempontból jelentős Fatimá települése sem, ami azután lett fontos zarándokhely, hogy a 20. század elején, 1917-ben három helyi pásztor gyermeknek hat hónapon keresztül látomások jelentek meg. Fatimá érdekessége, hogy nevét egy mór kislányról kapta, aki valamikor a 11. században itt tért át a keresztény hitre, neve pedig egybeforrt a településsel. A jelenések idején rengeteg pénz folyt be a városba a zarándokoktól és a megbocsájtást váróktól – ennek eredményeképpen épült meg az első kápolna, amit később a szkeptikusok felrobbantottak. Ma az újjáépített változata egy sokkal nagyobb komplexum része. Ebbe tartozik bele a város közepén magasodó, aranykoronás Bazilika is a 65 méter magas harangtornyával. A várost és annak szinte minden épületét a Fatimai Szűzanyának ajánlották fel.

FatiméForrás: DyziO / shutterstock.com

Nem messze innen egy teljesen más „zarándokhelyet" találnak, ez Nazaré, Portugália talán legismertebb halászfaluja. Nincsenek történelmi épületei vagy hatalmas műemlékei, mint a legtöbb portugál városnak, de olyan atmoszférája van, ami már az első percben érezhető. Élő tradíciói és a partok mentén fodrozódó hullámok pillanatok alatt a szörfösök paradicsomává tették.

Sesimbra – A nyugalom falucskája

Az Extremadura régió Portugália egyik legérdekesebb vidéke; akár autóval, akár vonattal indulnak neki, minden kilométeren találnak majd valami érdekeset. Például Európa egyik leghosszabb hídját, a híres Vasco de Gama hidat. De a vidék elsődleges vonzereje az a nyugodt és csöndes Sesimbra halászfalu, ahol az élet a jó fogásról, a friss tengeri ételekről és a megérdemelt pihenésről szól.

Sesimbra kikötőjébenForrás: Rolf E. Staerk / shutterstock.com

Ez egy tényleg remek hely arra, hogy egyszerűen csak relaxáljanak. Ha pedig kedvük tartja, felfedezhetik a falu felújított templomát vagy a dombon terpeszkedő Sesimbra-kastélyt is, de itt aztán már tényleg semmit nem muszáj csinálni. Mielőtt azonban visszaindulnának a nyüzsgő nagyvárosba, a Cristo Rei szobrot még ejtsék útba a Tejo folyó bal partján. Innen ugyanis lenyűgöző a kilátás Lisszabonra.

Máris utazna?
Ezek az utazásra csábító városok, látnivalók és természeti szépségek egész könnyen elérhetőek. Először foglaljunk jegyet a Wizz Air Budapest-Lisszabon járatára, mely hétfőn, szerdán, pénteken és vasránap indul; a jegy már 7190 forinttól kapható. Lisszabonból kiindulva pedig busszal, vonattal vagy egészen egyedire szabva, bérelt autóval is eljuthatunk az említett helyszínekre.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek