Megkapó szépségek suhannak el mellettünk Amerika vasútvonalain

Észak-Amerika hatalmas kontinens, majdnem két és félszer akkora, mint Európa. Így a beutazása sem gyerekjáték, de hálistennek feltalálták a vasutat, ami által gyorsan és sok élménnyel, látvánnyal feltöltődve lehet bejárni Kanadát és az Egyesült Államokat. A Travel+Leisure összepakolt egy csinos kis listát a leglátványosabb vasútvonalakról, ezt tömörítjük ide.

Nyugaton ilyen látványos vonal a Napa-völgy szőlei közt futó, ami 1864 óta üzemel, de jelenleg már a turisták a fő használói. A Napa és St. Helena közti út három órát vesz igénybe, de annyi szőlőtőkét látunk, hogy a Rajna völgye is elbújhat mögötte. Egy másik látványos vonal errefelé a Csendes-óceán partján futó Pacific Surfliner, ami San Diegótól halad északra San Luis Obispóig. Drámai hegyfokok és fantasztikus tengerpart jellemzik a vonalat. Ennek szinte folytatása az Amtrak társaság Coast Starlightja, ami Los Angelestől a kanadai határhoz közel fekvő Seattle-ig halad és szintén elképesztő hegyeket tár a szemünk elé.

Az Amtrak Cascades nevű vonata a határt is átlépi, a kanadai Vancouverből megy át az oregoni Eugene-be, a névben említett magashegységben zakatolva. Ha beljebb megyünk a Vadnyugatra, a Grand Canyon Railwayt érdemes kipróbálni, amit 1901-ben nyitottak meg. A sivatagi vonatozás közben alaposan tájékoztat minket a személyzet a Vadnyugat történetéről is. Colorado államban öt látványos vasútvonal is akad, amik a Sziklás-hegység vonulatai közt kanyarognak.

Vonat a kaliforniai óceánparton.Forrás: Shutterstock/Autumn Sky Photography

Messze északon is akad látványos vasútvonal: a White Pass Yukon Route az alaszkai Skagwayből indul és a vége a kanadai Carcross. A vonat a Yukon folyó völgyében halad, ahol 100 éve még az aranyláz miatt szitáltak tömegek köveket. Az USA nemzeti parkjait is fel lehet fedezni egy 14 napos vonatos túrán, ami a Glacier, Yellowstone, Grand Teton, Arches és a Canyonlands parkokat is érinti.

Keleten is akadnak azért látványos vonalak. Ősszel vonatozni az északkeleti Új-Angliában (New England) például pazar élmény a fantasztikus színek miatt. Több vasút közül is választhatunk, a vonatozásba pedig illik egy bostoni városnézést is belepasszírozni. A Maple Leaf Train, azaz Juharlevél Vasút vonala a Niagarától indul és New Yorkban ér véget, végigzötyögve a Hudson folyó völgyén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek