Három nap, három olasz város, és rengeteg finom étel

Ha egy felejthetetlen hosszú hétvégére vágyik, és ránk hallgat, akkor repüljön fapados járattal Milánóba, majd szálljon át egy Parma felé induló vonatra, és látogasson el a szomszédos tartományba, Emilia-Romagnaba. A környék fantasztikus, hiszen a Pó folyó, az Appenninek és a tenger között húzódik, ahol a fűszernövények és gyümölcsök aromája a friss tengeri levegővel keveredik. Emilia-Romagna ráadásul a kultúra és művészet otthona is, ahol világszerte elismert művészek alkottak. Verdi műveinek, Fellini félreismerhetetlen mozijának és Giovanni Pascoli költészetének a szülőföldje ez. Tartsanak hát velünk a régió három történelmi városába, Parmába, Modenába és Bolognába, amelyeket az első kora őszi hétvégénken fedeztünk fel, miközben finomabbnál finomabb ételeket kóstoltunk. 

Parma: rengeteg csodálatos épület és még több sonka

Parma városát a tartomány szellemi központjaként emlegetik, és bizony, akad itt látnivaló a kultúrára és művészetekre éhes turisták számára is. A település Milánóból vonattal bő egy óra alatt megközelíthető, de aki autóval érkezik, az is nagyjából így kalkuláljon.

A parmai székesegyházForrás: fdora / Travelo

A városi látnivalókat előre összegyűjtött listánk élén – ahogy szinte minden ide látogató turistáén is – a Parmai székesegyház állt, amit egy pusztító tűzvészt követően 900 évvel (!) ezelőtt építettek fel újra. Belsejét felbecsülhetetlen értékű művek díszítik. Bátran kijelenthetjük, hogy ez egész Olaszország egyik legszebb reneszánsz épülete, amely az UNESCO Világörökségek részét képezi.

A kupoláját Antonio de Correggio freskói díszítik, amelyek Mária mennybemenetelét ábrázolják. Correggio 1520-tól tíz éven keresztül tartó grandiózus munkáját néhány maradi kortársa botrányosnak bélyegezte a festőzseni akkori, innovatív megoldásai miatt.

A román stílusú székesegyház hatalmas, műalkotásokkal teli belsővel, és pompás freskókkal díszített kupolávalForrás: fdora / Travelo

A székesegyház mellett, a 12. század vége és a 14. század között épült nyolcszögletű Parmai Keresztelőkápolna (Battistero di Parma) az egyik legszebb középkori épület egész Olaszországban. Veronából származó vörösmárvány borítja, de nem teljesen, ugyanis a két város vezetői között kirobbant egykori vita miatt Verona nem küldte el az építéshez szükséges márványt, ezért olyan, mintha foltosak lennének a falai. A keresztelőkápolna belső boltíveit is csodálatos freskók díszítik.

A dolce vitát itt minden utcasarkon megtapasztalhatja

Bár egész Olaszországban tilos a szökőkutakban megmártózni, számos más lehetőség is van a kikapcsolódásra, lazításra. A festészet, az opera és a történelem szinte minden utcasarkon visszaköszön. Ahogy az ódon épületek között sétálunk, kellemes, autentikus zene szűrődik ki az éttermekből. Olaszország az opera otthona, sok nagy zeneszerzőt köszönhetünk neki. A Teatro Regioban szezononként négy operát rendeznek, és minden év októberben éves Verdi Fesztivált tartanak.

A hercegi palota előtt egykor gyönyörű szökőkút állt, de üzemeltetéséhez annyi vízre volt szükség, hogy a nyári időszakban a városban sokszor vízhiánnyal küzdöttek, ezért betemettékForrás: fdora / Travelo

Miután kifáradtunk a városnézésben, a Parco Ducale-ban telepedtünk le, ahol egy hercegi palota áll. Ez a park a Parma folyó nyugati partján húzódik és kellemes nyugalmat áraszt. Az éhes turisták, mint mi, jó helyen járnak, mert az olasz konyha legjobb összetevői Parmából származnak. A parmai sonkáról, illetve a parmezán sajtjáról híres város vendéglői, éttermei büszkék az ételeikre. Gyakran tartanak bemutatókat és kurzusokat arról, hogyan lehet elkészíteni a sajtot vagy a parmai sonkát.

La Prosciutteria sonka kavalkádjaForrás: fdora / Travelo

A helyi Prosciutteriaban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú sonkát kínálnak, a Pepén étteremben helyi fogásként még lóhúsból készült sonkás fogást is rendelhet, ha valakinek van rá gusztusa. Mi sokkal inkább a helyi édességekre voltunk kiélezve. Aki fagylaltkülönlegességekre vágyik, az ugorjon be a Ciaccoba, ahol igazi gelatót nyalhat, és nem fog csalódni. A borok is nagyon finomak, az Enotecya Fontana az egyik legjobb borkóstolóhely Parmaban.

Parma legjobb fagylaltjaForrás: fdora / Travelo

Modena: Ferrari és habzóbor

Mi sajnos nem Forma 1-es autóval indultunk Parmából, de így is bő fél óra alatt Modenába értünk vonattal. Bár nem mindenki F1 rajongó, viszont aki Modenában jár, az nem hagyhatja le listájáról a Ferrari múzeumot. Rengeteg dolgot bemutatnak Enzo Ferrari, a Ferrari társaság alapítójának életéről és munkájáról. A gyerekek imádni fogják a kiállítást, hiszen megcsodálhatják azokat a fantasztikus autókat, amelyeket ez a cég az évek során gyártott.

Többek között ilyen autókölteményeket láthat a maranello-i Ferrari MúzeumbanForrás: fdora / Travelo

Modenába látogatva lehetetlen kihagyni a főteret (Piazza Grande), ugyanis a régi városközpont szívében található, és csodálatos, impozáns épületek veszik körül. A tér a Ghirlandina harangtoronnyalés a katedrálissal 1997 óta szerepel a világörökségi listán. Itt a téren beülni egy caffe lattera és nézelődni, mindent megér. A katedrálisba is érdemes bekukkantani, mivel belső faragásai, díszítései lenyűgözőek. Az épületben egy múzeum is található.

A város jelképe a harangtorony, ami a 86 méteres magasságával Modena legmagasabb épülete is egyben. Aki pedig erőt vesz magán, hogy megmássza, annak a legszebb panorámában lehet része, mert tetejéről az egész történelmi városközpontot beláthatja. Talán nem is jön rosszul egy kis mozgás a gelatók, a tiramisu és a különböző finomságok után.

A Torre della Ghirlandina vagy Torre Civica a modenai dóm harangtornyaForrás: EnricoAliberti ItalyPhoto / Shutterstock

A listánkon kötelező látnivalóként felsorolt rengeteg grandiózus épület között helyett kell kapnia a nemrégiben felújított Piazza Romanon magasodó Palazzo Ducale-nak is. Ez a barokk stílusú épület a 15. és a 19. század között palotaként, könyvtárként is működött, és helyet adott a katonai akadémiának is.

Palazzo DucaleForrás: GoneWithTheWind / Shutterstock

Még 100 éves balzsamecetet is kínálnak

A kulináris élményeket is sem szabad kihagyni. A modenai balzsamecetnek híre van a világban. A termelők csak a legjobb minőséget kínálják, ami akár száz évig is eltart. Az Antica Acetaia Cavedoniba Modena egyik legrégebbi balzsamecet-termelője, ahova csoportos túrákát is szerveznek,  és 100 éves balzsamecetet is megkóstolhatnak.

A Lambrusco a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem kötelezően édes, sőt! A képen éppen Castelvetro di Modena-ban az Opera02 pincészet borait és balzsameceteit kóstoljuk. A birtokon hotel, wellness részleg és fine dining étterem is találhatóForrás: fdora / Travelo

Modenától fél óra távolságra van Maranello és környéke, ahol csodálatos lankás dombokkal, szőlőültetvényekkel, finom fogásokkal és a pincékben kitűnő borokkal várják a szomjazókat. Minket is megkínáltak egy finom, friss pohár Lambruscoval, ami a Pó-völgy alsó részének termékeny kék szőlőjéből készült, kellemesen édes ízű, szénsavas habzóbor. Ha Maranelloba ér, ne lepődjön meg, hogy itt is megtalálható az olaszok büszkesége: még egy Ferrari múzeum!

Lankás dombok és szőlőültetvények Modena környékénForrás: fdora / Modena

Bologna: a tornyok és a tortellinik mekkája

Modenából fél óra alatt érhetünk Bolognába, akár busszal, akár vonattal vagy autóval megyünk. Megéri, mert az egyetemváros hangulatos utcáin sétálva érdekes látnivalókba ütközhetünk. Gondolta volna, hogy a híres Pisai torony nem az egyetlen ferde torony? Bolognában sok torony található, és a Porta Ravegnana téren rögtön két, magas, ferde toronyba is beleszaladtunk.

Az Asinelli és Garisenda tornyok egymás mellett állnak, és mindkettő fontos olasz családok nevét viselik. A tornyok tetejéről páratlan kilátás nyílik Bolognára. A város a középkorban tele volt magas, keskeny kőtornyokkal, de eredeti formájukban és kialakításukban mindössze egy maroknyi maradt meg belőlük, amelyek közül az egyik az 59,5 méter magas Torre Prendiparte. Ezt a tornyot a 12. században építették, most vendégházként működik, de a torony szintjei továbbra is nyitottak.

Torre Prendiparte, más néven Coronata-toronyForrás: Massimo Parisi / Shutterstock

Travelo-tipp: Aludjon a toronyban, vagy mássza meg az összes tornyát Bolognának! A Torre Prendiparte jelenleg bed and breakfast szálláshelyként és rendezvényhelyszínként üzemel. De minden szombaton délután 3-tól 15 EUR / fő áron akár meg is mászhatjuk - több másik toronnyal egyetemben - egy szervezett túra keretében

Ugorjanak fejest a kultúrába!

A Piazza Maggiore éppen megfelelő erre, hiszen fontos történelmi helyként szolgál. Több palotának és a San Pretorio székesegyháznak is helyet ad a tér. Csodálja meg a fantasztikus építészetet, látogasson el az egyik palotába és a székesegyházba. A Piazza fantasztikus hangulatot áraszt, ahol néha szabadtéri filmeket és koncerteket is tartanak.

Bologna, Piazza Maggiore, háttérben a San Pretorio székesegyház. 2019. májusában innen rajtolt el a 102. Giro d'Italia kerékpáros körveseny. 2020-ban a rajt helyszíne Budapesten a Hősök tere lesz!Forrás: fdora / Travelo

A város egyik legfontosabb helye a Santo Stefano bazilika, ami több épületet foglal magába, beleértve a Keresztelő Szent János templomot, a Szent sír templomát és a Pilatus udvarát. Minden épületnek más a sajátossága, kialakítása és díszítése, pont ettől olyan különleges a bazilika.

A Biblioteca comunale dell'Archiginnasio Olaszország egyik legfontosabb könyvtára. Bologna kultúrájának bizonyítéka, a város kultúrájának teljes dokumentációjával, hatalmas antik- és modern kéziratok, illetve ritka könyvek gyűjteményével.

A Jeruzsálem-negyed, ahol a hitbuzgó bolognai polgárok megteremtették a maguk Szentföldjét – kihagyhatatlan látnivalója a Santo Stefano 7 templomból álló templomegyüttese. Itt található Petronius sírja és egy tál márványból, amiben a hagyomány szerint Pilátus mosta kezét Krisztus elítélésekorForrás: fdora / Travelo

Itt nem lehet elázni, csak jól lakni

Bologna híres a rengeteg portico-ról, ami lényegében egy részben zárt sétány, azaz boltívekkel és oszlopokkal díszített árkád. Ahogy Bologna egyetemi várossá nőtt, úgy növekedett a porticok mennyisége. Csak a belvárosban 40 km hosszan sétálhat a fedett sétányok alatt, amelyek boltíveit belül gyakran elegáns festményekkel díszítettek. A legismertebbek a Bonaccorsi-boltív és a Madonna di San Luca szentélyéhez vezető sétány.

Az árkádok alatt piacok, kávézók, hangulatos éttermek kapnak helyet. Érdemes megkóstolni a tortellinit, ugyanis a sertéshússal, sonkával és sajttal, csirkével töltött tészták itt Bolognában a legnépszerűbb hagyományos olasz ételek közé tartoznak. Üljenek be a Piazza Maggiore egyik étteremébe, de pl. a tér kis mellékutcáiban is találnak jó trattoriát, ahol pénztárcabarát árakon kóstolhatják meg a tortellinit.

Madonna di San Luca bazilikaForrás: Puscas Vadim (Nebbius) / Wikipedia

Mi most az utazásunk végére értünk, rengeteg élménnyel és néhány plusz kilóval gazdagodtunk, de megérte. Emilia Romagna tartományban tényleg minden megtalálható, ami szemnek és szájnak ingere. Ha tehetik, járjanak utána egyszer olvasóink is!

Címlapfotó: GoneWithTheWind / Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek