Csak kövesse a napsárga házakat! Marseille 24 óra alatt

Marseille Franciaország második legnagyobb városa, de sokáig nem arról volt híres, hogy különösebben turistabarát hely lenne. Az elmúlt évtizedek alatt azonban sikerült alaposan újragondolnia magát. A kikötő még mindig nyüzsög, és biztos, hogy még ma is köttetnek itt simlis üzletek az árnyékban, ugyanakkor a város multikulturális szíve, a modern épületek, a trendi kávézók és éttermek ma már jól kiegészítik mindezt. Ha csak 24 órája van, Marseille akkor is sok oldalát megmutatja.

Marseille régi kikötője, a Vieux-Port – bármennyi változáson is esett át a város – még mindig a tengeri szíve a településnek. Ha a Kr.e. 600 körül kiépült kikötőben kezdjük a reggelt, esetleg még 8 óra előtt, akkor egy-két nyugodt percet is eltölthetünk a csöndesen ringó csónakokat és halászhajókat figyelve. Mert ha elkezdődik a reggeli halpiac, ami 8-tól körülbelül 13-ig tart, akkor aztán sodródnunk kell az árral. Ilyenkor itt van a Marseille-i éttermek vezetőinek színe-java és mindenki a legjobb fogásokat akarja.

Színes, zajos séta a kikötőbenForrás: Shutterstock.com

Miután átverekedtük magunkat a kiabáló séfek, a tengeri halak és polipok hadán, érdemes a kikötőtől délre fekvő Notre-Dame de la Garde templom felé venni az irányt, mert ez a város egyik legnépszerűbb látványossága. A bazilika egy 149 méter magas mészkőcsúcson található, ahova többféleképpen is feljuthatunk. Felülhetünk például a kikötőtől induló kis városnéző vonatra, ami felmászik egészen a bazilika lábához, de tehetünk egy 30 perces sétát, vagy esetleg taxiba is huppanhatunk.

Marseille a Baleár-tenger felől, a csúcson a Notre-Dame de la GardeForrás: Shutterstock.com

Csak az időnktől függ, hogy melyiket választjuk, de a fenti kilátást nem érdemes megspórolni. Ha nem is megyünk be az 1853 és 1864 között épült templomba, a 360 fokos kilátás megéri a ráfordított időt. Az épület egyébként nagyon hasonlít a firenzei Il Duomo csíkozott katedrálisára, csak nem annyira öreg.

Érdekességek Marseille városával kapcsolatban:

• Marseille Franciaország legöregebb városa, mintegy 2600 éve alapították.
• A város 2013-ban viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.
• Marseille 16 alprefektúrából és összesen 111 különböző városnegyedből áll össze.
• Sok filmet forgattak Marseille-ben és környékén, de az újabbak közül a legismertebb a Taxi című film szériája volt.
• A várost könnyen megközelíthetjük vonattal, repülővel és akár motorral is. Tömegközlekedése jól kiépített, buszt, villamost és metrót is használhatunk.

A város másik érdekessége az a vár, ahol a világ legismertebb, ám sosem létezett grófja raboskodott. Így ha Marseille-be látogatunk, ne maradjon ki a programból a Château d'If, vagyis If vára, ami a kikötőtől nem messze, egy kopár szigeten áll. Hajóval húsz perc alatt elérhetjük a várat, ahol a jelenlegi tulajdonos egy interaktív, fiktív-történelmi túrával várja a látogatókat. Itt egy kis időre belecsöppenhetünk Monte Christo grófjának életébe is, a nagy sikerű kosztümös film kulisszái közé.

Egy nemlétező gróf igenis reális börtöneForrás: Shutterstock.com

Hagyjuk magunkat elveszni az utcákon!

Ezt a felhívást már sok más városnál is ellőtték – de Marseille esetében tényleg érdemes spontán dönteni, és arra sétálni, amerre a lábunk vagy éppen az orrunk visz. Korzózzunk a szűk utcákon, ne hagyjuk ki a kikötő színes házait, a város magjában megbújó régi kávézókat, és kerüljük el a nagyon turistás éttermeket. 

Utóbbi nem könnyű feladat, de minél frekventáltabb helyen van az étterem, és minél olcsóbban kínálják a város ikonikus hallevesét, a bouillabaisset, annál biztosabb, hogy a leves sosem látott halat, és még a csapvizet is kiszámlázzák.

 

Ha az ösztöneinket követjük, ilyen napszínű utcákat is találhatunkForrás: andre quinou / Shutterstock.com

Ha megfizethető, de eredeti hallevesre vágynak, a visszajáró utazók szerint a kikötőben található Le Miramar jó választás lehet. Igaz, itt már 23 euró körül jár egy tányér leves, de legalább minden benne van, ami kell.

Máris csomagolna?
Akkor jó, ha tudja, hogy március 28. és október 27. között a Ryanair a nyári menetrendjében is indít hetente kétszer közvetlen járatot a napfényben fürdő Marseille-be. Jegyeket a légitársaság weboldalán 12 250 forinttól kezdődően kínálnak. (X)

A gyalogos vagy biciklis városnéző túrák is az erősen ajánlott programok közé tartoznak, bár a legtöbbet a francia mellett csak angol nyelven lehet kérni. De ha így tesznek, biztos nem marad ki egyetlen izgalmasabb látnivaló sem a szűkre szabott 24 órás útunk alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek