Ilyen a mediterrán gondolkodásmód és életérzés, amit mi is eltanulhatunk

Biztosan észrevettétek, hogy Földközi-tengernél járva szinte lelassul az idő, és nyugodtabbá válunk, ha ott vagyunk. De nem kell ott élnünk ahhoz, hogy a mediterrán gondolkodásmódot a saját életünkhöz igazítsuk! Mutatjuk az 5 legfontosabb látásmódot, hogy akár már ma elkezdhessetek egy kiegyensúlyozottabb és örömtelibb életet élni. 

Gyönyörű képek, filmélmények vagy akár saját emlékek közt kutatva zsúfolt vacsoraasztalokról,  örömteli lakomákról, békés görög szigetekről vagy akár a francia riviéráról nosztalgiázhatunk. Ha pedig az emberek hozzáállását idézzük fel magunkban, felsejlik irigylésre méltó nyugalmuk, és hogy milyen  lazasággal kezelik a dolgokat. 

A görögországi Peloponnészosz, ahol a helyiek és a turisták mindig kiülnek beszélgetniForrás: Pit Stock/Shutterstock

Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és néhány balkáni országban is fel lehet fedezni ugyanazon mediterrán életmód nyomait. Nem véletlen, hogy az ottani országok lakóinak hasonló az életszemléletük, ami arra készteti az embert, hogy elgondolkodjon, vajon mi az, ami a Földközi-tengernél élőket ilyen boldoggá és barátságossá teszi. Nézzük, mit és hogyan tanulhatunk tőlük!

1. Éljünk lassabban és élvezzük ki a pillanatokat!

Különösen a nagyvárosok lakói élnek pörgős életet. Elveszünk napi teendőkben, igyekszünk napunk minden percét „hasznos" feladatokkal megtölteni, és bűntudatot érezünk, ha nem tudunk mindent kipipálni a listánkon, közben pedig amiatt panaszkodunk, hogy milyen gyorsan telnek a napok.
A mediterrán emberek nem éreznek bűntudatot, amiért nem töltik ki a napjaikat feladatokkal, és nem igazán tervezik meg a következő hetüket sem. Ehelyett tudják, hogyan kell élvezni a pillanatot és hagyni, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek.

Tudjuk megélni a pillanatokat - illusztrációForrás: Steve Buissinne/Pixabay

Ahogy a híres olasz „il dolce far niente" mondás is jelzi, tudnak lazulni, vigyázni magukra, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem tesznek különösebben semmit. Véleményük szerint az élet túl rövid ahhoz is, hogy jelentéktelen gondok miatt aggódjanak. No, elsősorban ezt a gondolatmenetet kellene tőlük átvenni. Hogyan? Figyeljünk a testünk jelzéseire és az elménkre, amikor azt súgják, hogy pihenj egy kicsit! Tartsunk szünetet, hívjunk fel egy barátot, beszéljünk a családunkkal, sétáljunk, olvassunk könyvet, szunyókáljunk, álmodozzunk, vagy egyszerűen csak üljünk, és ne csináljuk semmit! Így tudjuk kicsit lelassítani az időt.

2. Legyünk aktívak és éljünk egészségesen!

Bár lassan élnek, de a mediterrán emberek is nagyon aktívak. Egészséges életmódjuknak köszönhetően fizikailag fittek. A tápláló, kiegyensúlyozott étrendjükből nyert „üzemanyagból" sokat mozognak, sétálnak, felfedeznek új helyeket, énekelnek, táncolnak és sokat nevetnek. És amikor elfáradnak, a pihenésre is szakítanak időt.

A lazítás mellett éppen olyan fontos a mozgás is - illusztrációForrás: Pexels/Pixabay

Mozogjunk sokat, és tegyügy az edzéseket az életünk mindennapi részévé! Ezek a változtatások a hangulatunkra és az energiaszintünkre is hatni fognak. Ha pedig elfáradunk, pihenjünk! Az ebéd utáni sziesztát nagy valószínűséggel kevesen tudják beépíteni az életükbe a hétköznapokon, de arra tudunk figyelni, hogy eleget pihenjünk.

3. Együnk úgy, ahogy az olaszok!

A mediterrán életmód nem csak arról szól, hogy mit eszel, hanem arról is, hogyan eszel. Az ételt megosztják a családdal vagy a barátokkal. a közösen elfogyasztott reggeli, ebéd vagy vacsora növelheti az étel élvezetét. Az emberek ott étkezés után gyakran kiülnek valahova, és szeretnek sokáig beszélgetni.

A családi, baráti körben elfogyasztott étel fokozza az élvezetet - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2014 Monkey Business Images/Shutterstock

Kiegyensúlyozottan étkeznek, az évszaknak megfelelő friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyeket kertjükből vagy a helyi gazdáktól szereznek be, és friss halat fogyasztanak a tengerből. Az olívaolaj a mindenük. Ha megnézzük a mediterrán diéta piramist, láthatjuk, hogy az étrend zömét gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék teszik ki, a tenger gyümölcsei és a szárnyasok adják a következő adagot, a vörös húsok és édességek pedig a legkisebb százalékot.

Az egyik legszebb olasz étterem a Grotta Palazzese, Polignano a marébanForrás: grottapalazzese.it

Törekedjünk mi is arra, hogy természetes vitaminokat, fehérjéket és szénhidrátokat vigyünk be szervezetünkbe, azaz élvezzük, amit a természet ad, és tartsuk magunkat távol a feldolgozott élelmiszerektől!

4. Ápoljuk és tápláljuk a kapcsolatainkat!

A mediterrán emberek élvezik a társasági életet és a szeretteikkel eltöltött időt, de a frissen megismert embereket is meleg szeretettel üdvözlik. A társasági élet a mediterrán életmód fontos sarokköve. Az erős társasági kapcsolatok nemcsak szórakoztatóak, hanem befolyásolják az életminőséget, sőt javítják a szív- és lelki egészséget.

Tartsunk baráti találkozókat, hogy jól szórakozhassunk - illusztrációForrás: Maggie Morrill/Pixabay

Tudjunk tehát időt szakítani a társasági életre, még ha néha lusták vagyunk is felhívni barátokat vagy új emberekkel találkozni! A kellemes hangulat jó közérzet ad, hogy teljes életet élhessünk.

5. Mindig legyen okunk az ünneplésre!

A mediterrán emberek nem szoktak kifogásokat találni az élet megünneplésére. Nagylelkű lakomákat rendeznek, de kisebb vagy nagyobb alkalmat is megünnepelnek. Beszélgetnek, táncolnak, tudják, hogyan kell szórakozni és jól érezni magukat. 

Tánc, jókedv, buli, fieszta: az élet így teljes délen - illusztrációForrás: joakant/Pixabay

Tudják, hogyan hagyják maguk mögött a gondjaikat, és élvezzék az életet annak minden szépségével együtt. Azt vallják, hogy a problémákon nem szabad sokat rágódni, és hogy boldognak lenni nem lehet elérhetetlen álom, ahogy azt általában hisszük. Amikor tehát elakadunk az élet apró problémáinál,  küzdelmeinknél, és nem látjuk kiutat, emlékeztessük magunkat arról, hogy hálásnak kell lennünk az életünkért, és muszáj alkalmat teremtenünk az ünneplésre is.

(Forrás: tahinis.commedium.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek