Tengerparti nyaralóhelyek, ahová a busz is elvisz

Az utóbbi időben tapasztalt reptéri káosz miatt egyre többen döntenek úgy, hogy alternatív utazási formák után néznek. Természetesen adott a vonat, ahol le is hajthatjuk a fejünket egy vízszintes ágyra, de ha vállaljuk a buszozás viszontagságait, akkor sokkal több tengerparti úti cél közül válogathatunk. 

A horvát tengerpart

Ha a Flixbust választjuk, számos tengerparti városba eljuthatunk Horvátországban. Az első megálló Dalmácia egykori fővárosa, a 3000 éves Zára, de a busz tovább halad dél felé a gyönyörű természeti csodákban gazdag Brac- vagy a Hvar szigetek közelében lévő Splitig.

Hvar a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyeForrás: Shutterstock / Készítette: DaLiu

A két megálló között pedig hat tengerparti városban áll meg a buszunk. A horvát tengerpart gyönyörűségeit nem kell bemutatni az olvasóknak, a kiváló vízminőségű strandokban gazdag ország közelsége miatt talán a magyarok legnépszerűbb úti célja. A menetidő egész jó, már találunk olyan járatot, amely 9 és fél óra alatt megérkezik Zárába.

Trieszt

Trieszt egy kikötőváros Észak-Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia régió közigazgatási székhelye. A Monarchia hangulatát idéző város 213 ezres lakosú, és gyalog is könnyen bejárható, ha csak a fő nevezetességeket akarjuk megnézni.

Triesztben a legmagasabb az életminőség OlaszországbanForrás: Tom Wheatley/Unsplash

Bár nem elsősorban turistaváros, mint mondjuk Velence, vagy Firenze, de épp ez benne a jó, hiszen itt az igazi olasz dolce vitába kóstolhatunk bele. Izgalmassá teszi az is, hogy egy tavaly decemberben közreadott felmérés szerint itt a legmagasabb az életminőség Olaszországban. 

Velence

Velencét felesleges bemutatni, szinte nincs olyan utazó, akinek ez a hidakkal, lagúnákkal teli, cölöpökre épült város ne lenne rajta a bakancslistáján. A jó hír, hogy éjszakai busszal is megközelíthető, és a menetidő nem is annyira vészes.

Már tíz óra alatt Velencében lehetünkForrás: bogitw/Pixabay

A leggyorsabb járattal mindössze 10 óra alatt Velencében lehetünk; este hétkor felszállunk a buszra a Népligetben, és a hajnali kávénkat már Velence valamelyik kis kávézójában fogyaszthatjuk el a felkelő Nap fényében. A buszjegy 22 290 forint.

Nizza

Ha egy kicsit tovább is bírjuk a buszozást, akár 21 órán keresztül is, akkor nagyjából 40 ezer forintért a drágakőként csillogó franciaországi Azúr-parton találhatjuk magunkat.

Az ellenállhatatlan NizzaForrás: Shutterstock.com / Fishman64

Nizza, ahol a buszunk megáll, nem csak hófehér jacht-kikötője és márkás üzletei miatt annyira ellenállhatatlan, hanem szűk utcás óvárosa miatt is, ahol a legkülönfélébb emberek járnak-kelnek, és ahol színes házfalak, 100 éves pékségek és hentesboltok homlokzatai váltják egymást a barokk templomokkal. 

Marseille

A 24 órás menetidő már-már őrültségnek hangzik, de vannak akik kifejezetten élvezik a jármű ringatózását és pihentető, búgó hangját. Nekik lehet jó úti cél az Azúr-part izgalmas kikötővárosa, Marseille.

Színes homlokzatok, hangulatos szűk sikátorok és kőlépcsők várnak Marseille-benForrás: Shutterstock.com

Ezt a multikulturális várost régebben a provence-i partvonal feketebárányának tartották, de amikor 2013-ban megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet, a várost megtisztították, a házakat kicsinosították, fákat ültettek, és új múzeumokat létesítettek. Azóta az optimizmus érzése hatja át; óvárosában igazi mediterrán hangulat, színes homlokzatok, hangulatos szűk sikátorok és kőlépcsők várják az oda érkezőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek