Tengerparti nyaralóhelyek, ahová vonattal utazhatunk

Számos oka lehet annak, ha valaki a vonatot választja a repülő helyett. Az éppen aktuális emelkedő repülőjegy-árak, vagy a környezetvédelmi szempontok. Van aki egyszerűen nem érzi magát biztonságban a levegőben, más pedig kifejezetten rajong a vasútért, és imád hegyeken, völgyeken, alagutakon és viaduktokon keresztül robogni, bisztrókocsiban nagyokat beszélgetni, a vonat pihentető zakatolásának hangjában álomba szenderülni. Az ő kedvükért néztünk utána, hogy idén melyik tengerparti nyaralóhelyek érhetőek el vonattal itthonról.

Vonattal a Dalmát tengerpartra

A tenger illata és kék csillogása, mediterrán hangulatot árasztó szűk utcák, történelmi épületektől hemzsegő óváros, változatos és ínycsiklandó fogások, illetve stresszmentes lazaság vár minket a dalmát tengerparti városban, Splitben, ahová éjszakai vonattal utazhatunk Budapestről.

Split nyári, óvárosi hangulataForrás: Pixabay / Készítette: Michelle Maria

A MÁV honlapja szerint június közepétől szeptember végéig heti kettő, főszezonban pedig heti háromszor indul éjszakai járat, amelyen nem muszáj ülve aludnunk.

Az árak egy 6 férőhelyes kocsiban 43 euróba (16 ezer forint), háromágyas hálófülkében 56 euróba (22 ezer forint) kerülnek, de foglalhatunk egyágyas fülkét is, 99 euróért. Splitből két népszerű üdülőhely, a természeti szépséget és csodás strandokat kínáló Brac és Hvar szigete is könnyedén megközelíthető.

Bol község látképe a mesés Brac szigeténForrás: siete_vidas/shutterstock.com

Ha azonban nem mennénk annyira délre, és inkább az Isztriai-félsziget felé vennénk az irányt, akkor jó tudni, hogy Rijekába (Fiume) is indul éjszakai vonat, mely 28 euróba (jelenlegi árfolyamon 10 640 forint) kerül, és 13 óra alatt ér oda.

Rijeka belvárosa, a korzóForrás: Shutterstock / Készítette: Massimo Parisi

Ha már a magyar emlékekben is gazdag mediterrán hangulatú várost megnéztük, akkor épp a szomszédjában találjuk a virágos parkokban gazdag Opatija, más néven Abbázia üdülővárosának sziklás partszakaszokkal csipkézett sétányait, ahol megmártózhatunk a kristálytiszta kék vízben.

Opatija, ahol nyugalomra talál az emberForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Busszal pedig kevesebb mint két óra alatt a félsziget legdélebbi csücskén, a népszerű köves, sziklás strandokban gazdag Pulában, vagy a szűk sikátorokkal teli Rovinj labirintus-jellegű óvárosában találjuk magunkat. Előbbi inkább pihenésre és strandolásra, utóbbi inkább városnézésre alkalmas.

A népszerű Rovinjba is kiruccanhatunkForrás: Shutterstock / Készítette: Ilija Ascic

A szlovén tengerpart

Koper Szlovénia rövidke tengerpartjának legnagyobb városa, ahova szintén indul éjszakai járat Budapestről. Ez nem kifejezetten üdülőváros, igazi strandja sincs, középkori műemlékei miatt mégis érdemes tenni egy kirándulást az egykor velencei uralom alá tartozó mediterrán hangulatú város szűk utcái között.

A nyári szezonban Ljubljanán keresztül átszállás nélkül, 12 óra alatt érkezhetünk ide, a jegy 7600 forintba kerül. Ha már Kopert kipipáltuk, könnyen elérhető Portoroz, Szlovénia legelegánsabb és felkapottabb nyaralóhelye, ahol a tengerparton futó főutcát pálmafák és szép hotelek szegélyezik, valamint az Isztria legszebb szlovéniai városa, Piran.

Az Isztria legszebb szlovéniai városa PiranForrás: Nyokki/Shutterstock

Az utóbbi strandolni is nagyon jó hely, a város egyik oldalán egy hatalmas sziklafal árnyékában, köves-kavicsos strandon fürdőzhetünk, míg a másik oldalon az óváros mellett, a betonra teríthetjük ki a törülközőnket. A víz ezen az oldalon különösen tiszta és hűs volt, amikor legutóbb ott jártunk. Piránból egyébként a lagúnák városa, Velence is mindössze 2 óra alatt megközelíthető hajóval, ha tehát a szlovén tengerpartra érkezünk, számos izgalmas kirándulásra van lehetőségünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek