Görögország egy hatalmas, fenntartható várost épít a tenger mellett

Athén elsősorban látványos ókori nevezetességeiről, a Parthenonról, Hadrianus Diadalívéről és az Akropoliszról híres. De ez hamarosan megváltozhat: a görög főváros egy hipermodern megaváros otthona lesz, amely a bolygó egyik legfuturisztikusabb települése lehet – adta hírül a Time Out.

Az új város Athén korábbi repülőterén kap helyetForrás: Facebook/ The Ellinikon

A projekt az Ellinikon nevet viseli, és több mint hatmillió négyzetméternyi területen kap helyet a város korábbi repülőterén. A helyszín nagyjából a semmiből épül fel, és mindössze 20 percnyi metróútra lesz a város központjától. A szállodáktól és irodáktól kezdve a lakónegyedekig, egészségügyi létesítményekig és sportlétesítményekig az Ellinikon saját riviérával, kikötővel, hatalmas parkkal és állítólag Európa legnagyobb kereskedelmi területével is rendelkezni fog. Mindezt „Európa legnagyobb városrehabilitációs projektjeként" tartják számon – és a tervek már most elég káprázatosak. 

Na, de lássuk, hogy az új városrész mitől is lesz fenntartható. Az Ellinikon rengeteg élvonalbeli zöld technológiával felszerelt lesz, valamint egy kétmillió négyzetméteres tengerparti parkot, és egy 50 kilométeres gyalogos és kerékpáros utat is építenek majd. Az építőcég azt tervezi, hogy az Ellinikon „15 perces város" legyen, ami azt jelenti, hogy minden gyalogosan elérhető lesz. Az új görög város szakaszosan nyílik meg. Első körben egy lakótorony, valamint egy bevásárló- és étkezési komplexum készül el, előreláthatólag 2025-re. Összességében a projekt várhatóan 8 milliárd euróba kerül majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek