A mediterrán életérzéshez igazodik ez a modern vidéki ház Katalóniában

A mediterrán életmód azt is jelenti, hogy sok időt töltenek az emberek a szabadban, hiszen az éghajlat egész évben kellemes. Spanyolországban nem ritka a lakóházak szabadtéri konyhája vagy nappalija, ahol az emberek együtt töltik napjaik nagy részét. Ideális esetben ezek a helyiségek szorosan összekapcsolódnak az otthon belső tereivel, kiterjesztve a lakók életterét.

Ehhez az építkezési tradícióhoz igazodik a Mesura nevű építésziroda által tervezett lakóház, a Casa Ter, ami a spanyolországi Baix Empordà járásban található, Katalóniában, egy hegyek, mezők és a tenger által uralt területen.

A rezidenciát L-alakúra tervezték; ennek egyik szára közösségi tér, a másik privát terület hálószobákkal és fürdőszobákkal. Az L sarkában egy tradicionális verandát alakítottak ki, ami a hagyományoknak megfelelően félig fedett. Télen üveg tolóajtókkal zárható le, hogy napos, de az időjárástól mégis védett lakóteret teremtsen. Az ilyen veranda bármire használható, de általában étkezőt szoktak berendezni benne, egyik oldalán konyhával, a másikon nappalival – írja a Dezeen építészeti magazin.

Salva Lopez/https://mesura.eu/casa-ter/

Az első emeletre lépcsők vezetnek fel, ahol a katalán stílusú boltozattal ellátott térben a legnagyobb hálószoba található.

A ház nevét a közelben lévő Ter folyóról kapta, amelynek a partjáról hordott kövek, a beton és a kerámia adták a ház építőanyagát, a helyi hagyományokhoz hűen. Egy földszínű agyagcsempékből kirakott úszómedence is épült a ház előtt, és ugyanilyen csempéket használtak a ház lépcsőjéhez is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek