Utazási irodákat kérdeztünk, hova mennek nyaralni idén a magyarok

A hosszúnak és forrónak ígérkező idei nyár sláger úti céljai egyértelműen a görög szigetvilágból kerülnek ki, miközben a hajós körutazásokra már akkora a kereslet, hogy a főszezonra csak nagyítóval lehet kabint találni. Persze próbálkozni nemcsak, hogy érdemes, egyenesen kötelező; és ha valaki elég gyors, egy-egy kedvezményt még mindig elcsíphet. Az alábbiakban három utazási iroda előfoglalási adatai alapján mutatjuk meg, hova utaznak idén a magyarok.

Ma már jóval hamarabb foglaljuk le nyaralásainkat, ami leginkább annak a jelenségnek köszönhető, hogy az utazási irodák last minute akciók helyett inkább előfoglalási kedvezményekkel csábítják katalógusaikban böngészésre az akár már a tél végén is tervezni tudó utazókat. Ami persze az utasoknak is jó, hiszen a választék ilyenkor a legszélesebb, és nem kell kompromisszumot kötni sem a célpont, sem az utazás időpontjára vonatkozóan. Na, de nemcsak ezt tudtuk meg a három általunk megkérdezett utazáspiaci szereplőtől, hanem például azt, hogy hova utazunk idén nyáron.

Lindosz fellegvára Rodosz szigeténForrás: Georgios / Wikipedia

Tehát akkor hova?

"Rodosz és Sharm El Sheikh az idei sláger, amit családoknak és pároknak is jó szívvel ajánlunk" – ezt Mikola György, az OTP Travel Utazási Iroda marketing vezetője mondta, miközben hozzátette, a közelebbi európai országokba, a közel-keleti területekre, sőt, az USA területére is egyre magasabb a családos utazók száma. 

Navagio-öböl Zákinthosz szigeténForrás: Alexignatiou / Wikipedia

Végh Balázs a Travel Center Utazási Iroda vezetője szerint továbbra is egyértelműen a görög szigetek a legnépszerűbb úticélok. Zakinthoszra idén például jóval nagyobb az érdeklődés, mint a szabad kapacitás, így a legjobb szállások gyorsan elfogynak. De a családok a lassan mélyülő homokos tengerparttal rendelkező Krétát és Korfut is nagyon keresik, szállás tekintetében pedig különösen a vízicsúszdákkal felszerelt és gyerekprogramokat is nyújtó hotelekre van a legnagyobb igény. És persze ott van Spanyolország, amely három éve vezeti a nyaralási toplistákat, és amely az elmúlt években minden szezon elején tarolt az 590 kiváló környezeti minősítést jelző, kék zászlós strandjával.

De érdekes, hogy mennyire másként alakul ez a lista, ha az utazók online válogatják össze programjaikat és foglalják le nyaralásukat. A Beontrips utazási iroda weboldalán például néhány kattintással mindenki maga állítja össze az utazási csomagját "több száz légitársaság és több százezer hotel ajánlatából válogatva", és teljesen mindegy, hogy a világ melyik szegletét nézte ki magának. De az pl. itt is igaz, hogy minél korábban foglalja le valaki a rendszerben az útját, annál kisebb számot mutat majd számlája végösszege.

Az ilyen fotók láttán nincs is mit magyarázni azon, hogy kerül az utazási listák élére RómaForrás: Julius_Silver/Pixabay

"A weboldalunkon történt keresések és vásárlások alapján azt is látjuk, hogy miről álmodoznak, és mi az, amit ténylegesen lefoglalnak utasaink. Sokan ránéznek pl. a Maldív-szigetek vagy Bali áraira is, végül mégis Európa mellett döntenek. Vagy pont ellenkezőleg, a távoli úti célok mellett az épp kedvező árak miatt döntenek, még akkor is, ha eredetileg nem is azt keresték" – fogalmazott Orosz András, a Beontrips online utazási iroda ügyvezetője, miközben kiemelte, hogy a hirtelen ötlettől vezérelt impulzus vásárlás inkább csak a nagyon olcsó városlátogatások esetén jellemző, a legtöbbször a végleges döntést mindig sok-sok keresés és árösszehasonlítás előzi meg.

Így aztán a Beontrips előfoglalási listáján pl. most épp Róma vezet, amelyet sorrendben Mallorca, Málta, Korfu és Marrákes követ, távoli célpontok közül pedig Bali és Thaiföld jelenleg a legnépszerűbb úti cél. 

Szoba egy világítótoronyban, lakosztály egy jégtömbben

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon a magyar utazók fantáziáját is elkezdték-e izgatni az alternatív szálláslehetőségek, mert egyre több kreativitással nyílnak ilyenek pl. a víz alatt vagy a fák lombkorona szintjén. Az OTP Travel legalábbis már felkészült erre a keresletre, náluk egy ideje svéd, norvég és finn jéghotelekbe is lehet szobát foglalni. 

És bár a világítótornyos, partra vetődött vikinghajós, vagy kibelezett repülőgépes szállásokról szóló hírek itt a Travelón is egyre több olvasót vonzanak, az utazási irodákban a legtöbben még mindig csak mosollyal nyugtázzák az egyébként létező lehetőségeket. "Amint kiderül, hogy egy több szolgáltatással rendelkező hotel kedvezőbb áron foglalható, a vásárlás tárgya gyorsan megváltozik" – tette hozzá Végh Balázs, a Travel Center Utazási Iroda vezetője.

Palagruža világítótornya, amelyben két darab négyágyas apartman található. Ellátás és persze, bolt sincs, de halat esetleg a toronyőrtől is vehetünkForrás: Shutterstock/canvaspix

Nyolc nap, hét éjszaka 

Nagy átlagban ekkora időtartamra foglalnak maguknak utat a charter gépekkel utazók, és sokan inkább a szállásra szánt büdzsét szorítják inkább meg, hogy az étkezésen és italfogyasztáson már egyáltalán ne kelljen spórolniuk. Ugyanakkor egyre többen tesznek félre azért, hogy a nyaralás ne csak vízparton heverészést jelentsen, hanem valódi élménygyűjtést. "A régiónkon belüli országok közül a magyarok azok, akik szívesebben vesznek részt a helyi látványosságok megismerésében, és fizetnek be helyi programokra idegenvezetővel" – fogalmazott Végh Balázs.

Miravet festői vára az évek óta utazási listákat vezető SpanyolországbanForrás: Shutterstock

Ezt mondja Orosz András is, aki szerint a kedvező árak miatt már nemcsak nyáron, hanem évközben is egyre többen ruccannak ki külföldi városlátogatásra 2-3 napra. "A repülőjegy most már a legtöbb európai célpontra olyan olcsó, hogy nagyon sokan megengedhetik maguknak az utazást, és inkább a szálláson próbálnak spórolni". Míg egy repjegyet és szállást tartalmazó városnézős utazási csomag fejenként akár 25-30 ezer forintért is elérhető, az utasok többsége jellemzően 100 ezer forint körüli összeget költ erre, de persze határt itt is csak a pénztárca szab.

Egyre többet hajózunk

És ez évről-évre nemcsak egyre több, foglalható hajós utat jelent, de egyre nagyobb a szórás az időtartam, a desztináció és a hajók felszereltségében is. "Az utazók egyre előrelátóbbak a hajós utak terén, és egyre jellemzőbb, hogy akár fél, sőt, egy évvel is előbb foglalnak" – fogalmazott Mikola György, az OTP Travel marketing vezetője, majd hozzátette, hogy vannak egészen jól meghatározható régiók, ahol a piaci viszonyokhoz képest viszonylag olcsón tudunk összehozni egy családi fotóalbumot a fedélzeti élményeinkről. Ár-érték arányban pl. leginkább Dubaj és a Karib-térség kikötőiből indulva lehet a legjobb hajós utakat találni.

A Harmony of the Seas névre keresztelt luxushajóForrás: Royal Caribbean

Nem úgy a mediterrán szigetvilágban, amelyre akkora volt az elmúlt hónapokban a kereslet, hogy aki még az idei főszezonban szeretne hajózni, annak már mélyebben kell a pénztárcájába nyúlni, mert már most alig lehet a hajókon szabad kabint találni. És ha már szóba került a kabin, jó ha tudják olvasóink, hogy ha valamin, hát ennek kiválasztásán aztán tényleg nem érdemes spórolni. Ha például klausztrofóbiásak, sose foglaljanak belső kabint, és számítsanak arra is, hogy az italokért bizony komoly szervízdíjat számláznak majd le önöknek, de csomagárban még mindig olcsóbbak!

Vagyis egyáltalán nem mindegy, min spórolunk, hogyan tervezünk a kikötőbe utazással, és mire vagyunk hajlandóak pluszban fizetni a fedélzeten. Ebben a cikkünkben gondosan összegyűjtöttük az összes tudnivalót, ami egy tengerjárón utazásnál felmerülhet. 

Mi azonban mégis azt mondjuk, bárhogy döntenek olvasóink - akár belföldön, akár egy távoli helyen keresnek szállást a nyári vakáció idejére -, fütyüljenek mindarra, amit az utazási trendelőrejelzések mondanak! Az a lényeg, hogy végre együtt legyenek a családdal, és jól érezzék magukat a pár közösen töltött nap alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek