Marokkó Miami-ja: fedezze fel Agadirt!

Mint korábban már írtunk róla, a Wizz Air ősszel új járatot indított Budapestről, méghozzá a napfényes Agadirba. Marokkó legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye hosszú, egybefüggő, aranyhomokos strandjáról ismert, de a szörfösök és kiteszörfösök is megtalálják itt a számításukat.

A legtöbb nyaraló kizárólag a strand és a fürdőzés miatt érkezik, és a pihenésen túl másra nem is gondol, ami valahol érthető, hiszen a hely évi háromszáz napfényes nappal büszkélkedhet. De lehet itt mást is csinálni: a közelmúltban épült kikötőben például hajóutakat foglalhat, aki szívesen tengerre szállna. A Marokkó Miami-jaként is emlegetett város élénk éjszakai életéről, éttermeiről, golfpályáiról híres, de lehet itt lovagolni és különféle vízisportokat is űzni.

Az agadiri strand végében áll a kasbahForrás: Flickr.com

Agadir városközpontja is tartogat érdekességeket. A modernista stílusú Nagymecset nagyon kirí a Marokkóban megszokott kegyhelyek közül. Ha érdekli a berber kultúra, két múzeum is kínálkozik, hogy jobban megismerje. Az egyik az Amazigh, a Passage Ait Souss-ban, mely Bert Flint gyűjtő etnográfiai gyűjteményét mutatja be, míg a másik az Agadir Memorial múzeum, mely az Avenue President Kennedy-n található. Utóbbi a várost porig sújtó 1960-as földrengésnek állít emléket, és nagyon szép fényképgyűjteményt mutat be Agadir 20. század eleji hétköznapjairól.

A belváros fókuszpontja a Place du Prince Héritier Sidi Mohammed téren álló bevásárlóközpont. Az új agadiri hajókikötő mentén butikok, éttermek és apartmanlakások sorakoznak. A központot a déli irányban 10 kilométer hosszan elnyúló strandtól alacsony szállodaépületek választják el.

Agadir: kilátás a kasbah-bólForrás: Flickr.com

Kasbah

A városközponttól hét kilométerre északra található fellegvár, vagyis kasbah az 1960-as földrengés ritka túlélője. Az 1541-ben épített és 1740-es években újjáépített területen valaha háromszázan éltek. Most már csak a legkülső része áll, belül a házakból csupán romok maradtak. A kapu felett álló holland és arab felirat, melyek jelentése „Higgy Istenben és tiszteld a királyt!", annak az időnek állít emléket, amikor a két ország élénk kereskedelmet folytatott. A kasbah-hoz felvezető út hosszú és nehézkes, ha még hőség is van, érdemesebb taxit fogni, majd hegynek lefelé sétálni. Ha szép fotókat szeretne, délután érdemes jönni.

Mit kell tudni Agadirról?
Az Agadir szó erődítményt jelent, és eredetileg a kasbah neve volt. A város azonban teljesen új, mert az 1960-as földrengés szinte a földdel tette egyenlővé: 15 ezer ember halt meg, és 55 ezren váltak földönfutóvá. Épp ezért modern építészete, széles sugárútjai és tágas terei nyugatias érzetet kölcsönöznek neki. Aki az „igazi" Marokkóra is kíváncsi, annak el kell hagynia egy kirándulás erejéig Agadirt. Másrészt viszont ez a város pont ezért kiváló úti cél azoknak, akiknek kicsit több idő kell, hogy feloldódjanak egy új, a miénktől nagyon eltérő kultúrájú helyen.

Kirándulási lehetőségek, nemzeti parkok a közelben

Crocopark

A várostól 14 kilométerre nemrégiben nyitott krokodilparkban nílusi krokodilokkal kerülhet közelebbi ismeretségbe. Ezek az állatok Marokkóban is éltek, de körülbelül száz évvel ezelőtt az utolsó, vadon élő példányt is levadászták. A parkot nagy gonddal alakították ki úgy, hogy e védett állatok természetes környezetét másolja, ráadásul gazdag kertjében helyben honos és egzotikus növényfajokat is megcsodálhatunk. A személyzet nagyon felkészült és készséges. Bővebben infók a honlapon.

Madarak a Souss-Massa Nemzeti ParkbanForrás: Flickr.com

Souss-Massa Nemzeti Park

Madármegfigyelésre a legjobb a hely a környéken a Souss-Massa Nemzeti Park. Az Atlanti-óceán mentén 330 négyzetkilométeren elterülő védett környezetben többek között íbiszeket, flamingókat, kacsákat, kormoránokat figyelhetnek meg az érdeklődők. A legtöbben azonban a déli tarvarjú miatt jönnek, mely csak itt őshonos. A legjobb időszak a madárlesre a tavasz és az ősz.
A park Agadirtól 65 kilométerre délre található.

Hogyan juthat el ide?
Budapestről a Wizz Air hetente kétszer indít járatot Agadirba: március végéig minden kedden és szombaton, azt követően pedig bár többször is változik a menetrend, a heti két nap továbbra is marad. Budapestről délután, Agadirból visszafelé késő este indulnak a gépek. A WIZZ jelenleg 31 ország 66 célállomására repül Budapestről, a marokkói kikitötővárosba 17 990 forinttól találunk jegyeket a légitársaság honlapján.

Csillagtúrázzon Agadirból!

Tiznit

Egy igazi páros program ez a város az Anti-Atlasz hegység lábánál, Agadirtól 97 kilométerre délre: a férfiakat az erődítmények, az asszonyokat pedig a falakon belüli, labirintusszerű piac ékszerei nyűgözik majd le. A falak a látszat ellenére viszonylag újak a 19. században emelték őket, de attól még remekül néznek ki. Ha a helyi élet is érdekli, csütörtökre időzítse a kirándulást – ekkor van ugyanis Tiznit hagyományos piacnapja, amikor a környező falvakból még a szokásosnál is több árus és vevő érkezik.

Taroudant falaiForrás: Flickr.com

Taroudant

Ha a szárazföld belseje felé indulna inkább, Taroudant terrakotta színű, impozáns falai jó kirándulási lehetőséget kínálnak. Természetesen itt is a souk a legnagyobb attrakció: a helyiek számára a vásárlás elképzelhetetlen alkudozás nélkül. Ha nagyon jól szeretne járni, tökéletesítse azt a technikát, hogy szemrebbenés nélkül hátat fordít és elsétál, ha az ár még mindig túl magas – az árus hamarosan utánasiet majd. Akit a történelem érdekel, tegyen egy hétkilométeres sétát a várost őrző falak mentén, aztán derítse fel a kasbah körzetét. Taroudant Agadirtól 88 kilométerre keletre található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek