Ezeket a programokat ne hagyja ki, ha Spanyolországban jár!

Spanyolországban január közepétől beindul a fesztiválgépezet. Egymást követik a jobbnál jobb zenés-táncos fesztiválok, a kóstolókkal és ízletes workshopokkal fűszerezett gasztronómiai programok, valamint az olyan művészeti kiállítások, amelyek a kortárs rajongók és a történelmi műkedvelők kíváncsiságát is kielégítik. Természetesen az aragóniai szerelmesek története sem marad ki a sorból, és lesz valenciai télűző ünnepség, illetve kanári-szigeteki karnevál is.

Madrid, ahol számos hobbiművésszel és finom falatokkal találkozhat 

Európa harmadik legtöbb lakossal rendelkező városa (London és Berlin után) olyan, mintha sok várost zsúfoltak volna egybe. Itt még megérezhetik a régi idők eleganciáját, ha végigsétálnak a széles boulevard-okon, vagy bekukkantanak a rendezett parkokba és a nemesi kastélyokba. De emellett ott van a trendi Madrid is, például a Conde Duque vagy a Lavapiés negyedekben, ahol a legfrissebb divat- és design stílusok találkoznak egy kávéra.

Forrás: Gastrofestival / facebook.com

És akkor még nem is beszéltünk az ételekről, amik egyszerre melengetik a testet és a lelket, éppen ezért a téli és a kora tavaszi hónapokban a legélvezetesebbek. Átmelegítenek, felélénkítenek és már mehetünk is az újabb látnivalók felé. Nem véletlen hát, hogy ebben az időben rendezik meg a Gastrofestival Madrid rendezvényt is, melynek ideje alatt a város a világ gasztronómiai fővárosává alakul, és számos kulináris attrakciót kínál.

Bár a január 26-tól február 10-ig tartó rendezvény központi programja egy háromnapos nemzetközi, gasztronómiai találkozó (kicsit nagyobb léptékű, de hasonló a budapesti Gourmet Fesztivál), a nem szakmai érdeklődőket is sok program várja ez idő alatt. A találkozón megjelenő top séfek menüi megjelennek az eseményhez csatlakozott éttermekben, a finomságokat áruló boltok kedvezményes csomagokat, a múzeumok pedig gasztro tematikájú kiállításokat kínálnak. És ahogy 2018-ban, most is lesznek főzőkurzusok és workshopok olyan szokatlan helyeken is, mint például egy könyvesbolt.

Forrás: Feria ARCO / facebook.com

Szintén madridi program, de már más érzékszervünkre hat az ARCO nemzetközi kortárs művészeti fesztivál, amit február 27-től március 3-ig rendeznek meg az IFEMA Kiállítási Központban. A rendezvény célja, hogy bemutassa a legújabb képzőművészeti trendeket, valamint felhívja a figyelmet az elismert és feltörekvő művészek új munkáira. Az ARCO ideje alatt kapcsolatba léphetnek egymással a műgyűjtők, a művészettörténészek és a hobbiművészek is.

Madridba repülne?
A diszkontlégitársaságok közül pl. a Ryanair oldalán február eleji indulással (02.07-től 02.13-ig) oda-vissza 13 ezer forintért találtunk repjegyet. És amíg a Wizz Air márciusig csak hetente négyszer (hétfő, szerda, péntek, vasárnap) közlekedtet járatot Madridba, addig áprilistól már minden nap repülnek, egyirányba pedig akár 6300 forintért is ki lehet fogni náluk jegyeket.

Világ szerelmesei ide gyűljetek!

Rómeó és Júlia, Trisztán és Izolda, Isabel és Diego. Hogy mi a közös bennük? Mind fiatal szerelmesek, akiket bár egymásnak szánt a sors, az emberi cselszövések és intrikák közbeszóltak, tragikus szerelmi történetük pedig fennmaradt az örökkévalóságig. Az aragóniai Teruel városában február 14. és 17. között Isabel de Segura és Juan Martinez (Diego), vagyis a terueli szerelmesek történetére emlékeznek. A háromnapos rendezvény ideje alatt korhű díszletek között és ruhákban adják elő a 13. századi tragikus történetet, minden napra egy-egy kulcsfontosságú jelenetet hagyva.

Színpad az egész városForrás: Bykofoto / Shutterstock.com

Az előadások azonban nem egy színházban, hanem a város különböző pontjain felépített színpadokon zajlanak majd; a hátteret pedig a város olyan jellegzetes építményei adják, mint például a fenséges Szent Márton-templom tornya, mely egyike Aragónia mudéjar stílusú építészeti emlékeinek. Ahogy annak egy korhű fesztiválon lennie kell, az előadások mellett lesznek még solymász- és harci bemutatók, koncertek és kiállítások, de érdemes meglátogatni a Szerelmesek Mauzóleumát is.

A két szerelmes keze sosem érintheti egymást igazán, mert a lányt már férjhez adták, mire a fiú visszatért a városbaForrás: KarSol / Shutterstock.com

A mauzóleumban lévő két márványkoporsóban Isabel és Diego újratemetett maradványai nyugszanak. A koporsók érdekessége a részletgazdagon formázott fedél. A halálában is szépséges pár olyan szomorúságot sugároz, hogy szem nem marad szárazon.

Fergeteges karneválhangulat a Kanári-szigeteken

Ez a spanyol szigetcsoport a trópusi klíma, a homokfövenyes partok és a dallamos spanyol dialektus miatt olyan, mintha Latin-Amerika kiterjesztése lenne. Ezen a vidéken mindenki talál magának megfelelő pihenőhelyet. Aki szereti a pezsgő helyeket, az válassza Gran Canaria vagy Tenerife településeit, de aki kirándulásokra és végeláthatatlan természeti környezetre vágyik, annak irány Lanzarote és Fuerteventura – paradicsomi strandok itt is vannak, de sokkal kisebb a tömeg. Télen és nyáron – nem lehet szépíteni a dolgot – hordákban érkeznek ide a tömegek, de mivel a Kanári-szigetek időjárása egész évben meleg, ezért ajánlott inkább tavasszal vagy ősszel érkezni.

Egyes kosztümök öt méter magasak és 80 kilósak is voltak a 2018-as versenyenForrás: AFP/Desiree Martin

Viszont ha karneválról van szó, akkor a február és a március a megfelelő látogatási időszak. Santa Cruz de Tenerife karneválját évről évre február végén rendezik meg, és ez az egyik „legbrazilabb" spanyol fesztivál, ahova ezrével jönnek az emberek a világ minden tájáról. Színes, hangos, lendületes, fényűző és exkluzív. Tizenkét napon keresztül nem szól másról az élet Tenerifén, csak zenéről és az életszeretetről.

A 2018-as Santa Cruz de Tenerife Karnevál egyik királynő jelöltjeForrás: AFP/Desiree Martin

Az idei karnevált február 27. és március 10. között tartják, legfontosabb programpontja pedig a Karnevál Királynő választás lesz, ahol az összes nevező felvonul egy 1200 négyzetméteres színpadon. A legfantasztikusabb kosztümök legtöbbje több mint 100 kilót is nyomhat. Miután kiválasztották a királynőt, hivatalosan is kezdetét veszi a karnevál: zenés-táncos felvonulásokkal, sok csillogó kosztümmel és finom ételeket kínáló büfékkel várják a nézelődőket.

Amikor a fesztivál eléri a csúcspontját, március 6-án jön a „Szardínia temetése", ahol a hatalmas szardíniát, vagyis a Karnevál szellemét átcipelik a városon, végül a gyászoló özvegyek és özvegyasszonyok gyűrűjében elégetik. Mindezt március 9-én és 10-én egy óriási showműsorral és gálával zárják.

Kanári-szigeteken töltené a tél utolsó heteit?
Akkor érdemes mostanában böngészni a Wizz Air oldalát, ahol Tenerifére például 14 ezer forinttól kezdődően kínálnak jegyeket, és egy héten kétszer, hétfő és pénteki napokon indítanak járatokat. Ugyanakkor Fuerteventurára már csak márciusig repülnek minden hét vasárnapján, valamivel több mint 11 ezer forintos jegyárakkal, áprilistól azonban ezt a járatot megszünteti a légicég.

 

Világörökségi mulatozás a paella hazájában

Valencia a paella, vagyis a rizses, friss, tenger gyümölcseivel készült, fűszeres egytálétel hazája; innen nem lehet úgy elmenni, hogy a százból legalább egyfélét ne kóstoltak volna. És bár nem olyan nehéz étel, mint egy tányér csirkepaprikás galuskával, az ebéd utáni szieszta így is garantált. Ezt az időt kell a fitt turistáknak kihasználni ahhoz, hogy a március 15-én kezdődő Las Fallas karnevál előtt még beugorjanak az egyébként hosszú sorokat produkáló Művészetek Városa (Ciutat de les Arts i les Ciències) épületkomplexumába.

Az öt épületből álló hatalmas és futurisztikus együttest a valenciai származású Santiago Calatrava és Félix Candela tervezte. A kulturális és tudományos központ több filmben is szerepelt már: itt forgatták a Holnapolisz című film jeleneteit és a Doctor Who, brit sci-fi sorozat egyik részét is.

A művészetek futurisztikus városaForrás: robertharding/Martin Child/AFP

Ha a Művészetek Városában kicsodálkozták magukat, készüljenek egy felejthetetlen utcabálra a Las Fallas fesztivál ideje alatt. A március 15. és 19. között megrendezett télűző ünnepségen parádékkal, tűzijáték bemutatókkal és a végén hatalmas tábortüzekkel várják a látogatókat. De ezek a tüzek már nem egyszerű kis máglyarakások, mint a 18. században az ácsmesterek műhelyei előtt. Hanem pazar és több méter magas műalkotások, olyan szépek, hogy a jelenlevők legtöbbje el is sírja magát, mikor a fieszta végén felgyulladnak és elégnek a perzselő lángokban. A részletgazdag és gyakran szatirikus, gúnyolódó tematikájú figurák egy részét fából faragják ki, többi részük azonban jól égő papírmaséból készül több hónapon át.

Egyes figurák szinte földöntúli szépségűekForrás: NurPhoto/David Aliaga/AFP

Mivel minden építménynek megvan a helye a városban, ezért az építési, festési munkálatokat is láthatják az utcákon. Mikor a Las Fallas egyre népszerűbb lett a 19. század elején, tömegével csábította haza a külföldön élő spanyolokat arra a pár napra, amíg tartott. Később voltak olyan időszakok, mikor nem tarthatták meg az ünnepet, mivel a figurák legtöbbje politikai karikatúra volt, de a helyiek soha nem mondtak le róluk. 2017-ben végül az UNESCO Szellemi kulturális világörökség védjegye alatt ünnepelhették meg a valenciai télűző ünnepet.

Ha Bilbao, akkor Guggenheim Múzeum

Néha nem baj, ha egy városról csak egyetlen látványosság jut az eszünkbe, főleg akkor ha az egy akkora presztízsű múzeum, mint a Guggenheim. Ha március végéig még Bilbao környékén járnak – például kihasználják a Ryanair járatát Budapest és Santander között – akkor mindenképpen ajánlott ellátogatniuk a múzeum Van Gogh-tól Picasso-ig: A Thannhauser örökség című kiállítására. A március 24-ig látogatható tárlaton majdnem 50 műalkotást láthatnak a legkiválóbb impresszionista, poszt-impresszionista és korai modern festőktől, a Thannhauser Gyűjtemény darabjai közül. A tárlat érdekessége, hogy a bemutatott képeket még soha nem láthatta a műkedvelő közönség a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeum falain kívül.

Ez csak pár figyelemfelkeltő programlehetőség 2019 első félévére, Spanyolország ennél még jóval többet rejt, de ha egyszer felkelti valami az érdeklődésüket, úgysem lesz megállás a keresgélésben. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek