Amit mindig is tudni akart a vikingekről, de sosem mert megkérdezni

Folyamatosan ordító, és a vállukon döglött állatok bőrét hordó vademberekként gondol a vikingekre? Pedig ennél többet is lehet ma már tudni róluk. Skandináviában például bámulatos mennyiségű múzeum és skanzen őrzi a vikingek ezeréves emlékét, ugyanakkor Dániában hagyományos bemutatótérként működő és interaktív élményeket kínáló emlékhelyeket is találunk. Az összes helyet felsorolni egyetlen cikkben reménytelen vállalkozás lenne, de adunk egy kis ízelítőt abból, amit egy-egy ilyen viking hely nyújtani tud.

Egy hely, ahol megtanulhat viking hajót építeni

Roskilde, Dánia: Vikingeskibs Museet

A múzeum legfontosabb szereplői az az öt viking hajó, amelyeket a Roskilde Fjordnál találtak a régészek. Ezek tehát nem egyszerűen az egykori hajók alapján épült másolatok, hanem eredeti, ezeréves darabok. Mind az öt hajónak más volt a rendeltetési célja: van köztük hadihajó, kereskedő- és halászhajó is. Leginkább csak a hajók váza maradt meg, illetve egy-két esetben nagyobb felületek, ám így is nagyon jó állapotban vannak az egykori tengeri járművek. Nemcsak az eredeti hajótesteket mutatják be a múzeumban, hanem az azok alapján készült rekonstrukciókat is: ezek nem régiek, viszont roppant látványosak, és az utolsó szögig mindennel fel vannak szerelve.

Hajóács egy napra?Forrás: Vikingeskibsmuseet i Roskilde/Werner Karrasch/Facebook

A múzeum abszolút gyerekbarát hely, ahol folyamatosan rendeznek családi programokat, hajókirándulásokat, sőt, workshopokat is, ahol az egykori hajóépítési technikákat mutatják be. A kávézóban pedig eredeti viking receptek alapján készült ételeket lehet kapni.

Bár korábban Roskilde azzal került be a hírekbe, hogy az emelkedő tengervízszint miatt hamarosan lebontják viking hajómúzeumát, az egyelőre zavartalanul üzemel. De olyan hírek is szárnyra kaptak, melyek szerint valóban lesz bontás, ám új épület is készül ezzel párhuzamosan.

Itt keresse a világ legjobb állapotban lévő vikinghajóját!

Oslo, Norvégia: Museum of Cultural History, The Viking Ship Museum

A múzeum egyik legérdekesebb terme kétségkívül az a helyiség, ahol a plafonra és a falakra vetítik a vikingek életéről szóló filmet. A szoba különleges kialakításának köszönhetően a nézők szinte a történet részeseivé válhatnak.

A múzeumban három vikinghajó maradványait őrzik, és a sok száz éves darabok mindegyikének különleges a története. Mindhármat őskori sírdombok feltárásakor találták, a „Tune" elnevezésű pedig az egyik legjobb állapotban lévő vikinghajó, amelyet valaha is felfedeztek. A sírokban nemcsak a hajók maradványaira bukkantak, de különböző holmikra is, többek között szerszámokra és vallási ceremóniákhoz használt tárgyakra, amelyeket szintén kiállítottak a múzeumban.

Így lehet élővé tenni egy kétdimenziós vetítéstForrás: Vikingskipshuset/Facebook

A Museum of Cultural History egy hipermodern vikingmúzeum megnyitását is tervezi a közeljövőben, ez lesz a Viking Age Museum (A vikingek korának múzeuma). A tervek szerint 2024-ben vagy 2025-ben lesz látogatható az épület, ahol a teljes korszakot felölelő tárlatok mutatják be a korabeli életmódot, utazásokat, királyokat, hódításokat és az átalakuló világképet. Mindezt természetesen abszolút 21. századi köntösben.

Egy hely, ahol egy viking lakóházban vacsorázhat

Borg, Norvégia: Museum Nord, Lofotr Viking Museum

A norvég múzeum legkülönlegesebb darabja az a 82 méter hosszú lakóház, melyet a szakemberek tökéletesen rekonstruáltak. A valaha feltárt legnagyobb viking épület ma egy igazi, „élő" múzeum része, ahol valódi viking eseményekre hívják meg a látogatókat. Az ünnepségeken dallal, tánccal és ételekkel fogadják a vendégeket, akik nyáron a viking hajókon evezhetnek, és egy működő kovácsműhelyben akár a helység kalapácsával is szóba elegyedhetnek.

A látszat ellenére a vikingek nemcsak ordítva harcoltak egész életükben...Forrás: Nejron Photo/Shutterstock

A helyszínen kóstolhatunk viking ételeket is. Ha előre foglalunk, akkor egy komplett vacsorát is kaphatunk: a menüt, melyben többek között vaddisznó és mézbor is szerepel, viking öltözetet viselő pincérek szolgálják majd fel, hogy a hatás még tökéletesebb legyen.

A múzeum legfontosabb eseménye a minden év augusztusában megrendezett ötnapos viking fesztivál, ahova több mint száz viking érkezik a szélrózsa minden irányából. A családbarát programok között színházi előadások, koncertek, versenyek, játékok és kirakodóvásár is szerepel.

Svédország legrégibb városa ma hétvégi kirándulóhely

Stockholm, Svédország: Birka Museum

Egészen pontosan Björkö-szigetén található a múzeum, amely nem kimondottan egy hagyományos kiállítótér, inkább egy régészeti lelőhely. A 700-as évek közepén formálódott itt egy település, Birka, amelyet Svédország legrégibb városának is neveznek. Néhány évszázadig fejlődő kereskedő város volt, ám egy idő után a lakosok elvándoroltak és a település elnéptelenedett. Az elvándorlás valódi okát nem ismerik, de vagy politikai történések álltak a háttérben, vagy egyszerűen csak máshol találtak jobb megélhetést a lakosok.

A hely igazi családi kirándulóhely, ahol simán el lehet tölteni egy napot. A kis szigeten található épületegyüttes környékén a gyerekek kipróbálhatják, hogy milyen lehetett ezekben az apró házakban élni. A skanzen jellegű múzeumban berendezett házikókban lehet játszani és nézelődni, de van egy hagyományosabb múzeumi rész is. Folyamatosan szerveznek különböző eseményeket – különösen nyáron, a fesztiválok idején –, de kifejezetten sok a csak gyerekeknek szóló program is.

Három ország, három túra

Ha nem csak egyetlen múzeumra kíváncsi, akkor eredjen a vikingek nyomába egy vezetett túrán. Norvégiában, Svédországban és Izlandon is szerveznek kirándulásokat, melyekre ide kattintva előre foglalhat helyet.

Svédországban Stockholmban egy egész napos kirándulásra viszik az érdeklődőket. Az egész nap pontosan nyolc órát jelent: ezalatt az idő alatt a főváros minden fontosabb, vikingekhez kapcsolódó területét bejárják a részt vevők. Norvégiában, Oslóban egy ötórás kirándulást szerveznek, mely részben buszon, részben pedig hajón viszi el az utasokat a legfontosabb látnivalókhoz. Izlandon kilenc órán keresztül lehet barangolni a szigeten, gejzírt nézni, viking lovakon vágtatni, történelmi lelőhelyeket felfedezni. Részletek itt olvashatóak.

Minden gyerekben ott lakozik a viking

Hemmet, Dánia: Bork Vikingehavn

Ez a hely is az „élő múzeumok" sorába tartozik, ahol egy komplett viking halászfalut építettek fel. Aki ide belép, azonnal ezer évet utazik vissza az időben. A házaktól a hajókig mindent úgy alakítottak ki, hogy az hűen tükrözze az egykori vikingek szokásait. A gyerekekre különösen odafigyeltek: a kicsik felöltözhetnek viking ruhákba, kipróbálhatják a viking játszóteret – játszhatnak kimondottan viking korabeli játékokat is –, vagy hajózhatnak a szüleikkel egy viking hajón.

Valami ilyesmi lehetett a viking családok hétköznapi életeForrás: Levende Historie - Ringkøbing-Skjern Museum/Facebook

A látogatók találkozhatnak a „lakókkal" is, megtudhatják, hogyan élt ezer éve a viking halász, a mesterember, vagy egy háziasszony. A honlapon úgy hirdetik a múzeumot, mint „a hely, ahol ott tapasztalhatod meg a történelmet, ahol ténylegesen történtek az események". Tavasszal és nyáron különösen sok a program: minden nap tartanak vezetett sétákat, és ősszel, pontosabban októberben rendezik a legfontosabb fesztivált, amikor a szokásosnál is több viking özönli el a települést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek