Ne spóroljon a kabin árán, és készüljön a napi szervizdíjra! Tippek tengerjárón utazáshoz

Macera nélkül utazni, jókat enni és inni, városokat vizitálni, wellnesszelni, netán egy kicsit kaszinózni –mindezt költözködés nélkül csak egy helyen lehet: egy tengerjáró hajó fedélzetén. Az egy-két hetes hajókázások ma már megfizethetők, sőt, kifejezetten gazdaságos utazást jelentenek. De persze, nem mindegy, min spórolunk, hogyan tervezünk a kikötőbe utazással, és mire vagyunk hajlandóak pluszban fizetni a fedélzeten. Mutatjuk a lehetőségeket.

Egyre többen szállnak vízre, pontosabban nagy tengerjáró hajókra még azok is, akik amúgy nem bírják a hullámzást. A hatalmas, minden kényelemmel felszerelt tengerjárók ugyanis valóban mozgó luxushotelek, ahol páratlan kényelemmel utazhat és nézelődhet a turista. Az egyre változatosabb ajánlatok pedig ma már az idősebbeket és a fiatalabbakat is egyaránt vonzzák. De, hogy senkinek se okozzon csalódást a hajóút, néhány hasznos tippet adunk, amikkel érdemes kalkulálni indulás előtt.

Forrás: Celebritycruises.com

Ésszel spóroljon!

Az utazási irodák tucatnyi hajótársaság kínálatát öntik az utazókra: az egy-két hetes utakra már nagyon kedvező áron lehet nevezni, legyen az egy földközi-tengeri körút vagy akár egy karib-tengeri társa. De még mielőtt a legolcsóbb jegyre mozdulnánk, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Az első, hogy honnan indul a hajó, és, hogy a kikötőbe milyen gyorsan, mennyiért lehet kijutni. Velencébe például akár egy nap alatt is el lehet jutni autóval – ami jelentős költségmegtakarítást jelent pl. a repülő jegyáraihoz képest; igaz, időben nem vagyunk beljebb, ha kocsival megyünk a kikötőig.

Még csendes diszkó is van a fedélzetenForrás: Hársfai Judit / Travelo

Aztán érdemes tudni, hogy a legolcsóbb jegyek általában a belső kabinsorra szólnak. Klausztrofóbiásoknak egyenesen ellenjavalt ez a megoldás, hiszen ablaktalan "kapszuláról" van szó, amelynek berendezése ugyan nívós, de két hetet nem biztos, hogy abban el tud majd tölteni. Pici pluszköltségért azonban már ablakos kabint, vagy még többért, kis erkélyes lakóegységet is lehet kapni – utóbbi nagyon megéri! Hisz nincs szebb, mint reggel saját erkélyen álva beszívni a tenger sós illatát.

A szervizdíjjal naponta és fejenként számoljon!

A hajós körutazás egyik igazi előnye, hogy akár mindennap más városban köt ki a tengerjáró. A hajótársaságok minden kikötőre kirándulásokat szerveznek az utasoknak. És bár ezek nem olcsók, de időnként megkerülhetetlenek. Szentpéterváron például csak előre kiváltott vízummal, vagy a hajó által szervezett túrával lehet partra szállni, másutt - így például Tallinban - viszont remekül be lehet barangolni a belvárost egyénileg is.

Forrás: Hársfai Judit / Travelo

Érdemes tehát egy picit felkészülni a felkeresendő városokból, aztán pedig eldönteni, hogy egyénileg vagy szervezetten, csoportban nézzünk körül. Annyit azonban mindenképpen érdemes fejben tartani, hogy minden kirándulás ára nettóban értendő – vagyis ehhez is automatikusan járul 18 százalékos szervízdíj, mint ahogyan minden ital, kávé és extra sütemény rendeléséhez is.

Arról nem is beszélve, hogy a részvételi díj nem tartalmazza a napi és kötelező borravaló összegét. Ez a Celebrity társaság esetében fejenként és naponta 15 dollár – vagyis egy házaspárnak napi 30 dolláros extrakiadással kell számolnia. Készüljenek arra, hogy ezt automatikusan leemelik majd kártyájukról!

Eszem-iszom korlátlanul? Dehogy! Válasszon italcsomagot!

A hajókázás egyik nagyon vonzó, sokakat csábító tartozéka a príma éttermi szolgáltatás és korlátlan fogyasztás. Az utazás során szinte éjjel-nappal fel lehet keresni ezeket az eszem-iszom forrásokat, azaz inkább csak előbbit, az italokért ugyanis fizetni kell.

Az ételválaszték az önkiszolgáló étteremrészben roppant gazdag, és naponta változó. Szintén díjmentes az ültetett, vagyis hagyományos étkezési lehetőség – ez utóbbiban a'la cart menüt élvezhet a vendég. Mindkét helyen fizetős az italkínálat, amelyre azonban "bérletet" is lehet venni. Többféle italmenüből lehet választani, melyek közül érthetően az alkoholmentes csomag a legolcsóbb.

A tehetősebbek több más, kisebb luxusétterem közül is választhatnak, de ezekért külön kell fizetni. Jellemzően itt is csomagárat kínálnak, vagyis az étlapról szabadon lehet választani. A hajók kávézójában és bárjában is külön kell fizetni mindenért.

Forrás: Hársfai Judit / Travelo

A családdal csevegne? Méregdrága lesz!

Az internetes kapcsolat, sőt, a gyors és olcsó internet ma már alapkövetelmény mindenütt, de nem a tengerjárókon. A wifiért ugyanis sokat, nagyon sokat kell fizetni. Egy óra netezés húsz dollárba, azaz közel hatezer forintba kerül, míg egy tíznapos korlátlan és több eszközre - mobil, laptop stb. - érvényes csomag pedig 700, nem tévedés, hétszáz dollárba fáj!

És még olyan kedvezmény sincs, ami az Egyesült Államokban régen szokás volt, hogy a közösségi tereken, vagyis a lobbiban, a hajó könyvtárában, netán a fedélzet egyes részein ingyenes a kapcsolat. Ezért aztán a wifire épülő telefonszolgáltatások - Skype, FaceTime stb. - sem vehetők igénybe. A mobiltelefonálás sem éppen olcsó, függetlenül attól, hogy a hajó európai vizeket hasítja vagy sem. Ezt is figyelembe kell vennie annak, aki "kóros" mobilfüggőségben szenved, vagy annak, aki nem bír ki egyetlen napot sem a közösségi média nélkül.

Forrás: Hársfai Judit / Travelo

Shoppingolna? Nézegesse akciókért a fedélzeti magazint!

Minden hajóban található egy kis áruház is. Több szinten tucatnyi bolt, butik, ékszerszalon és vámmentes üzlet csábítja az utasokat. A vámmentes boltban értelemszerűen olcsóbb az ital és a dohányárú – más kérdés, hogy ez utóbbi a hajón nem élvezhető, hiszen teljes egészében füstmentes zóna.

A luxusbutikok és ékszerszalonok persze nem olcsóságukról híresek, de a műszaki cikkeket árusító boltokban ki lehet fogni egy-egy jó vételt. Még ennél is csábítóbbak a kiárusítások, amelyekre az ilyen körutazásokon is sort kerítenek. Hogy pontosan mikor? Nos, ha a hölgyek tömött sorokban állnak egy üzlet előtt, akkor szinte biztos, hogy valamilyen akciót hírdettek a hajó naponta megjelenő újságjában.

Cirkusz, koncert és showműsor – mind ingyen!

És végül néhány szó egy cseppet sem mellékes szolgáltatásról. Minden este pazar showműsorokat látni a nagy tengerjárók színpadán. Olyan produkciókat, amelyekért szárazföldön - mondjuk a Papp László Arénában - egy kisebb vagyon kell fizetni, itt viszont ingyen van.

Forrás: Hársfai Judit / Travelo

Rockzenekarok, artista produkciók és látványos showműsorok váltják egymást, amelyekre sem jegyet váltani, sem előre helyet foglalni nem kell. Elég néhány perccel a kezdés előtt lehuppanni, egy italt rendelni, és élvezni az előadást. Éppen úgy mint a hajókázást! Szerencsére ma már ehhez sem kell más, csak egy elhatározás és némi pénz...

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek