Így tölti II. Erzsébet királynő az idei karácsonyt

Az angol királyi család tagjai akár évszázadokra is visszanyúló hagyományokat követve tartják az év legmeghittebb ünnepét. Ugyanakkor ők is hús-vér emberek, akik saját szokásokat is kialakítottak, és akár hiszik, akár nem, ezek között van nem egy meglepő. Tartsanak velünk, és lessünk be a kulisszák mögé!

Hol ünnepli a királynő a karácsonyt?

A hatvanas években, amikor II. Erzsébet gyermekei még kicsik voltak, sok karácsonyt ünnepeltek a Windsori kastélyban, de 1988 óta, amikor a kastélyt átépítették, Sandringhambe tették át az ünnepségeket. Tavaly a hagyományoktól eltérően a királynő és Fülöp herceg a vírushelyzet miatt 33 év után először a Buckingham-palotában töltötte a karácsonyt népes családja nélkül.

A Norfolki királyi rezidencia, Sandringham-házForrás: shutterstock.com/LizCoughlan

Az idei ünnepség idejére visszatér a hagyomány, azaz ismét a Sandringham-ház, a királynő szeretett, 8000 hektáros norfolki birtoka lesz az ünnepi időszak helyszíne. Ezzel együtt idén ismét szomorú árnyék vetül az év legszebb időszakára: először fog a királynő Edinburgh hercege nélkül ünnepelni, aki sajnálatos módon 2021 áprilisában elhunyt. Mindemellett állítólag a királynő nagyon várja családját az ünnepekre.

Kik lesznek ott?

Szeretett férje elvesztése után mostantól állítólag Vilmos herceg, Katalin és három gyermekük minden karácsonyt a királynővel töltenek majd. Az évek során eddig felváltva ünnepeltek hol Katalin, hol Vilmos családjának körében.

Tavaly így nézett ki Cambridge hercegének és hercegnőjének hivatalos családi karácsonyi fotója, az ideire még egy kicsit várni kellForrás: Matt Porteous / Kensington Palace/The British Roxyal Family/Facebook

Az is felmerült, hogy Harry herceg és Meghan Markle is Nagy-Britanniába utazik két gyermekével, bár a legújabb jelentések cáfolják ezeket a pletykákat. Ha mégis utaznának, akkor a királyi család tagjai először találkoznának az év elején született Lilivel. Tavaly egyébként a pár kaliforniai otthonában töltötte a karácsonyt.

Milyen egy királyi karácsonyfa?

A királynőnek több karácsonyfája is van. Minden évben három fenyőfát visznek a Buckingham-palota Márványcsarnokába, ezt a hagyományt a 19. században még Erzsébet királynő üknagyanyja, Viktória királynő vezette be.

II. Erzsébet a szokásos karácsonyi beszédét tartotta a Buckingham palotában még 2009-ben,  háttérben az egyik fával, amelyet hagyományos színekkel: pirossal és arannyal díszítettekForrás: AFP/John Stillwell

Ahogy Darren McGrady, volt királyi séf a Good Housekeepingnek elmondta, Sandringhamben is  állítanak karácsonyfát minden éveben, az étkezőbe pedig egy ezüst műfa kerül. Tehát a királynő és közeli családtagjai összesen 5 karácsonyfát csodálhatnak meg minden évben. A séf azt is elárulta, hogy a királynő még az ükunokáinak is megengedi, hogy segítsenek a fadíszítésben.

Megajándékozzák egymást a királyi család tagjai?

Akár hiszik, akár nem, a királynő minden karácsonykor kizárólag vonattal érkezik Sandringhambe, hogy a családjával együtt ünnepelhessenek. December 24-én a királyi család tagjai asztalokra helyezik ki az egymásnak szánt ajándékaikat a karácsonyi ebéd után, majd átadják azokat. Állítólag sokszor vicces ajándékokkal lepik meg egymást. A Daily Star szerint Meghan Markle egykor egy éneklő játékhörcsögöt ajándékozott a királynőnek.

II. Erzsébet brit királynő felszáll a First Capital Connect vonatra, hogy a londoni Kings Cross pályaudvarról Sandringhambe siessen a családi ünnepségreForrás: AFP/Stefan Rousseau

Őfelsége gondol a királyi családot kiszolgáló személyzetre is, ezért minden évben megajándékozza a Buckingham-palota és a Windsori kastély teljes személyzetét az udvari postástól a palotai rendőrség összes tagjáig. Nagyjából 1500 darab karácsonyi pudingot oszt szét az ünnepen, és minden pudinghoz tartozik egy üdvözlőlap is a királynőtől. Ez a tradíció még II. Erzsébet nagyapjának az idejéből származik.

Mivel töltik az ünnepeket?

Szenteste, a királyi karácsonyfa feldíszítése után a család tagjai állítólag társasjátékokkal játszanak. Másnap, azaz karácsony első napján az egész család elsétál a közeli sandringhami Szent Mária Magdolna-templomba a reggeli szent misére. Útjuk során ilyenkor a fotósok lesben állnak és sorra készítik a képeket az ünnepi ruhába öltözött királyi családról, mielőtt azok visszatérnének a házba, hogy belekóstoljanak a finom karácsonyi ebédbe.

Ezen a 2018-as fotón még Meghan Markle és Harry herceg is részt vett a királyi család hagyományos karácsonyi istentiszteleténForrás: AFP/Paul Ellis

A vendégek a rangjuk szerinti sorrendben léphetnek be az ebédlőbe, majd közösen megnéznik a királynő karácsonyi beszédét is, amelyet állítólag pár héttel a nagy nap előtt forgatnak a Buckingham-palotában.

Források: townandcountrymag.com, metro.co.uk, royal.uk

(Címlapfotó: AFP/PA Wire/PA Photos/Steve Parsons)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek