Karácsonykor a királyi családok is csak békére és egy forró italra vágynak

Őfelsége is megünnepli a karácsonyt, nála is van feldíszített fa, ő is kap és ad ajándékot, elmajszol egy sütit vagy akár többet is. A királyi palotában azért mégis más kicsit az ünnep, és nem csak azért, mert sokféle kötelezettség is járul hozzá. Országonként és uralkodóházanként eltérőek a szokások és a tradíciók, de mindenhol emlékezetessé teszik ezt az időszakot, és kiemelik a hétköznapok közül.

II. Erzsébet teázás közben bont ajándékot

Az angol királyi család nem Londonban tölti a karácsonyi ünnepeket, hanem a Sandringham House-ban, Norfolkban, bár idén valószínűleg másképp alakulnak az ünnepek. Ez nem volt mindig így, korábban a windsori kastélyban zajlott a karácsony, de a 80-as évek vége óta eltávolodtak kicsit a fővárostól. Ettől függetlenül a királynő minden évben megajándékozza a Buckingham-palota személyzetét: összesen 1500 darab karácsonyi pudingot osztanak szét az ünnepen a palotában, ez a tradíció még a királynő apjától és nagyapjától származik.

Egy korábbi karácsonyi beszéd képei a Buckingham-palotábólForrás: AFP/John Stillwell

Amellett, hogy több alkalmazottnak személyesen is ad ajándékot, szintén II. Erzsébet adományozza többek között a westminsteri apátságban és a Szent Pál-székesegyházban álló karácsonyfát, de tőle kapnak fát a Sandrigham környékén lévő iskolák is. A királyi család december 24-én ajándékozza meg egymást, de nem este, hanem a délutáni tea idején adják át egymásnak a meglepetéseket. Másnap ünnepi reggeli és ebéd várja őket, ám a vacsora kicsit egyszerűbb és kötetlenebb, mivel ilyenkor a személyzet pihenőt kap, így a családot svédasztalos étkezés várja.

A spanyol trónörökös januárban kap ajándékot

A spanyol uralkodói család december 24-én mind együtt van a Zarzuela palotában, Fülöp király és felesége Letícia hivatalos rezidenciáján, amely Madrid külterületén található. A királyi pár otthonában karácsony estéjén Fülöp családját látják vendégül, másnap pedig a felesége családja érkezik hozzájuk ebédre. A királyi gyermekek, Leonóra és Zsófia kapnak egy kis ajándék ilyenkor, de Spanyolországban alapvetően nem ez az ajándékozós ünnep, hanem a január 5-én esedékes Vízkereszt, ezzel az eseménnyel zárul le valójában az ünnepkör. Ilyenkor a Háromkirályok érkezésének örülnek, hatalmas ünnepségeket tartanak, és a gyerekek persze kibonthatják az ajándékaikat is.

Monacóban a legfinomabb a forró csoki

Monacóban Grace hercegnő, vagyis az egykori filmcsillag, Grace Kelly honosított meg egy kedves hagyományt, még az 50-es években. A hercegségben élő gyerekeket meghívta a palotába, ahol forró csokit és egy kis ajándékot kaptak. Akkoriban sokkal kevesebb szórakozás lehetőség volt, mint manapság, de elsősorban nem is ezért találta ki a hercegnő a programot, hanem mert úgy vélte, hogy a karácsony „a remény, a gyógyulás és az igazság időszaka".

Tavaly karácsonykor törpös volt az ünnepi háttérForrás: AFP/Valery Hache

A kedves gesztus tovább élt és ma is folytatódik, napjainkban Albert herceg és felesége, Charlène monacói hercegné látják vendégül a palotába érkező több száz gyereket. A forró csoki máig hagyomány, sőt, azt írják róla, hogy különlegesen finom, ha nem a legfinomabb a világon. A titok nem is akkora titok: a palota főszakácsa szerint csupán a krémes, sűrű tej és jó minőségű csokoládé kell hozzá.

Kedves videók a svéd trónörökös családjáról

Svédországban az Agrártudományi Egyetem szállítja a karácsonyfát a palotába. A 60-as évek óta él ez a tradíció, mely fontos esemény az ünnepi készülődésben. Tavaly a trónörökös pár kisfia Oszkár is a szüleivel tartott a „szemlére", és ő is kapott egy kis mini fenyőfát.

Viktória svéd királyi hercegnő (és egyben trónörökös) családjával együtt minden évben készít egy kis karácsonyi videót, amit bárki megnézhet a neten. Szívmelengetően egyszerű kis filmekre kell gondolni, semmi flanc, semmi uralkodói manír nincs a videókban. Ilyenkor a hercegnő, a férje, Dániel és két gyermekük, Esztella és Oszkár szerepelnek a felvételeken, melyek egy egészen átlagos családként ábrázolják őket. Készült olyan videó, amiben a fát díszítették, sütit sütöttek, és olyan is, amelyben elmentek kirándulni és az erdő közepén mondtak el egy nagyon rövid köszöntőt. De akkor is forgott a kamera, amikor Esztella egy halom díszpárna alól bújt ki, és úgy kívánt boldog karácsonyt.

A norvég uralkodó százéves faházban ünnepel

A norvég királyi család egy kimondottan otthonos kis kuckóban tölti az ünnepeket. Miután elkészültek a hivatalos képek, illetve kicsit fellazulnak a kötelezettségek, Harald király, Sonja királyné és a család többi tagja elutazik a Kongsseteren-be, vagyis a királyi villába. Ez valójában egy bő száz éves faház, melyet még VII. Haakon király és felesége kapott ajándékba a norvég néptől 1906-ban, koronázásuk alkalmával. Az adományokból felépült ház máig őrzi a korabeli, vidéki hangulatot, noha vélhetően azóta minden modern kényelemmel is ellátták.

KongsseterenForrás: Anders Beer Wilse - Oslo Museum: image no. OB.Y1818, via digitaltmuseum.no., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19274499

Van egy tradíció a karácsony kapcsán, ami a II. világháború óta köti össze a briteket és a norvégokat: utóbbiak ugyanis 1947 óta küldenek az angoloknak minden évben egy hatalmas fenyőfát. A szépséges fát a londoni Trafalgar Square-en állítják fel, és minden év december elején norvég stílusban, azaz sok kicsi fénypöttyel díszítik fel.

Karácsonyi köszöntés, három nyelven

A belga uralkodócsalád egyik legjellegzetesebb ünnepi hagyománya a karácsonyi koncert, melyet minden évben megtartanak a Palais Royal-ban. Az eseményen a család minden tagja igyekszik részt venni, mert ez egyfajta gesztus, amivel a nekik dolgozó, őket segítő emberek munkáját is megköszönik. Belgiumban is elhangzik a máshol is megszokott karácsonyi beszéd, azzal a különbséggel, hogy Fülöp király három nyelven, franciául, hollandul és németül is elmondja azt, mivel többnyelvű országában mindhárom nyelvet beszélik.

Egy kis argentin kiruccanás

A holland királyi család sem tölti az ünnepeket a fővárosban, igaz, nem minden évben utaznak el. Viszont amikor útra kelnek, akkor meg sem állnak Argentínáig. Az ok egyébként prózai, Vilmos Sándor holland király felesége, Máxima királyné Buenos Airesben született, és férjével, valamint gyerekeivel is gyakran visszatér otthonába, ahol a királyi családnak Villa La Angosturában van egy rezidenciája.

December elején ide is megérkezik a Mikulás, akit az uralkodó gyerekei valószínűleg ugyanúgy várnak. Sinterklaas ünnepe, ahogy Hollandiában mondják, szintén 6-ára esik, csakúgy, mint nálunk, viszont a Mikulás már novemberben megérkezik az országba, méghozzá hajón. A gőzhajó Antwerpenben köt ki, itt a Mikulás kiszáll, majd fehér lovon vonul végig a városon.

Mi köze Tolkien-nek a dán uralkodóhoz?

Aarhusban, a Marselisborg palotában tölti a karácsonyt a dán királyi család; ezt a szokást Margit királynő honosította meg, amikor 1972-ben trónra került. Viszont ez a család sem ül otthon minden egyes évben, ők körülbelül kétévente Ausztráliába utaznak: a trónörökös, Frigyes felesége, Mária ott született és családja is ott él.

A trónörökös családja az utóbbi években elkezdett a svéd példa nyomán családi, karácsonyi videókat készíteni, és ugyanúgy ők is a hétköznapi készülődés pillanatait mutatják be. Együtt díszítik a karácsonyfát is, amelyre többek között a királynő által tervezett díszek is felkerülnek. Őfelsége ugyanis annyira jól rajzol, hogy a Gyűrűk Ura dán kiadásában az ő alkotásai szerepelnek. Álnéven küldte el rajzait Tolkien-nek, aki amikor rábólintott az illusztrációkra, nem is sejtette, hogy kit rejt Ingahild Grathmer.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek