II. Erzsébet királynő 73 év házasság után elvesztette szeretett férjét

99 éves korában meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje – jelentette be a Buckingham-palota. A herceg 1947-ben vette feleségül Erzsébet hercegnőt, öt évvel azelőtt, hogy királynő lett. Fülöp herceg a brit történelem leghosszabb ideje szolgáló királyi hitvese. A házaspárnak négy gyermeke, nyolc unokája és 10 dédunokája született – írja a BBC.

Mindig a királynő mögött állt, akivel tavaly novemberben ünnepelték a 73. házassági évfordulójukatForrás: AFP/Steve Reigate

A Buckingham-palota közleménye így szólt: "Méltó szomorúsággal jelentette be Őfelsége, a királynő, szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg halálát. Királyi fensége ma reggel békésen elhunyt a Windsori kastélyban."

Idén januárban még arról számoltunk be cikkünkben, hogy Fülöp állítólag vonakodott megünnepelni a 100. születésnapját, amiről korábban azt nyilatkozta, nem vágyik rá, hogy elérje. A Buckingham-palota az év elején el is kezdte szervezni a herceg június 10-i születésnapjának előkészületeit, ám a palota egyik dolgozója elmondta, hogy maga az ünnepelt egyáltalán nem szeretne felhajtást a mérföldkőnek számító születésnapja körül.

A királynő férje lehetett volna a királyi család első olyan férfi tagja, aki betölti a 100. életévét, bár a herceg korábban azt nyilatkozta, "rosszabbat el sem tudna képzelni." Tavaly novemberben még 73. házassági évfordulójuk alkalmából friss fotót adtak ki, amelyen a dédunokáik, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg által készített képeslapot olvasgatják.

Mint az MTI híréből kiderül, Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket. Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás - az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője - és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

A halálhír pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is. A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez. Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között. Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek